You are here

Τελεσίγραφο για αδειοδότηση φωτοβολταϊκών

22/03/2023 06:49

Τελεσίγραφο σε εμπλεκόμενα υπουργεία, υπηρεσίες και δήμους για τήρηση της νομοθεσίας που ψήφισε η Βουλή των Αντιπροσώπων, η οποία προβλέπει ότι η διαδικασία αδειοδότησης για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων σε οικοδομές, δεν θα ξεπερνά τον ένα μήνα, έδωσε χθες η κοινοβουλευτική επιτροπή Ενέργειας.

Η επιτροπή Ενέργειας έθεσε στο μικροσκόπιο της τα προβλήματα που προκύπτουν από την εφαρμογή του περί Ρυθμίσεως Οδών και Οικοδομών Γενικού Διατάγματος Εξαίρεσης, όσον αφορά την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων σε οικοδομές, μετά από καταγγελία του Συνδέσμου Εταιρειών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας Κύπρου (ΣΕΑΠΕΚ), ότι δήμοι και επαρχιακές διοικήσεις λειτουργούν κατά το δοκούν και παρατηρείται μεγάλη καθυστέρηση για την αδειοδότηση και εγκατάσταση συστημάτων ΑΠΕ.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Ενέργειας Κυριάκος Χατζηγιάννης, τόνισε ότι η Βουλή είχε ζητήσει απλοποίηση των διαδικασιών, κάτι που οι εμπλεκόμενοι φορείς δεν έπραξαν, αλλά αντίθετα ζητούν περισσότερα στοιχεία για να παραχωρήσουν άδειες εγκατάστασης φωτοβολταικών.

Έδωσε μάλιστα περιθώριο στους εμπλεκομένους φορείς να επανέλθουν αμέσως μετά το Πάσχα με συγκεκριμένη πρόταση, προειδοποιώντας ότι σε αντίθετη περίπτωση, θα καταθέσει πρόταση νόμου για εξαίρεση από τις διαδικασίες, της εγκατάστασης φωτοβολταϊκών συστημάτων για οικιακή χρήση, όπου σήμερα παρατηρείται καθυστέρηση πέραν των επτά μηνών.

Ετοιμάζει νέο διάταγμα το ΥΠΕΣ

Εκπρόσωπος του Υπουργείου Εσωτερικών αναφέρθηκε στην έκδοση σχετικού διατάγματος, που εντάσσεται στην προσπάθεια να απλοποιηθούν οι διαδικασίες, για το οποίο είχε προηγηθεί διάλογος με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.

Πρόσθεσε ότι το διάταγμα τροποποιήθηκε στην συνέχεια, μετά από παράπονα, επισημαίνοντας ότι υπάρχουν οδηγίες για την ετοιμασία νέου διατάγματος.

Όσον αφορά την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε περιοχές ειδικού χαρακτήρα αναφέρθηκε ότι απαιτείται άδεια οικοδομής και εκφράσθηκε η δέσμευση όπως σε συνεργασία με το τμήμα Πολεοδομίας εξεταστεί το θέμα της εξαίρεσης νέων κατοικιών από τις απαιτήσεις που ισχύουν για τις περιοχές ειδικού χαρακτήρα.

Απλοποιούνται οι διαδικασίες στο νέο σχέδιο

Από πλευράς του υπουργείου Ενέργειας αναφέρθηκε ότι σε νέο σχέδιο που θα προκηρυχθεί σύντομα, κάποιες από τις απαιτήσεις αυτές θα απαλειφθούν.

Υπογραμμίστηκε επίσης, ότι αν όλες οι επαρχιακές διοικήσεις και δήμοι περιοριστούν στα στοιχεία που ζητά ο νόμος, τα προβλήματα θα εξαλειφθούν.

Εκ μέρους της Ένωσης Δήμου αναφέρθηκε ότι τα δικαιολογητικά και έγγραφα που ζητούνται σήμερα, ήταν αυτά που απαιτούνταν και πριν την εφαρμογή του διατάγματος του υπουργείου Εσωτερικών.

Σημειώθηκε επίσης, πως λόγω του μεγάλου όγκου αιτήσεων που είχαν να διεκπεραιώσουν οι τοπικές αρχές παρατηρήθηκε καθυστέρηση και ζητήθηκε χρόνος για διαβούλευση με τους άλλους εμπλεκομένους.

Τι εισηγούνται οι βουλευτές

Μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής, ο βουλευτής και τέως πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, πρότεινε όπως απλοποιηθούν οι διαδικασίες αδειοδότησης και συγκεκριμένα να μην απαιτούνται τόσα έγγραφα και άδειες.

Πιο συγκεκριμένα, πρότεινε όπως με την προσκόμιση του λογαριασμού ρεύματος του ακινήτου όπου θα εγκατασταθούν τα συστήματα και με βεβαίωση από τον διαχειριστή του Συστήματος ότι μπορεί να γίνει σύνδεση με το δίκτυο ενέργειας, να παραχωρείται η άδεια εγκατάστασης των φωτοβολταϊκών.

Ο κ. Νεοφύτου τόνισε ότι εάν υπάρχει πραγματική θέληση να βοηθηθούν τα νοικοκυριά που πλήττονται από την κατακόρυφη αύξηση στις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά και να προωθηθεί η πράσινη μετάβαση της χώρας, θα πρέπει άμεσα να προχωρήσει η απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Κώστας Κώστα πρότεινε όπως οι αιτήσεις γίνονται ηλεκτρονικά ώστε να επιλυθούν τα προβλήματα που παρατηρούνται, καθώς δεν υπάρχει ομοιογένεια στη διαδικασία για τη συμπλήρωση και υποβολή του έντυπου εξαίρεσης και των εγγράφων που ζητούνται, προκαλώντας έτσι μεγάλες καθυστερήσεις.

Ο κ. Κώστα αναφέρθηκε επίσης σε προβλήματα και καθυστερήσεις, που παρατηρούνται για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε 185 κοινότητες παγκύπρια, που έχουν χαρακτηρισθεί ειδικού χαρακτήρα και απαιτείται άδεια οικοδομής. Ζήτησε όπως για τις νέες κατοικίες και αυτές που δεν βρίσκονται στο κέντρο των κοινοτήτων αυτών, να μην απαιτείται η άδεια οικοδομής.

ΣΕΑΠΕΚ: Χρονοβόρες διαδικασίες

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εταιρειών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας Κύπρου (ΣΕΑΠΕΚ), Φάνος Kαραντώνης, έκανε λόγο για χρονοβόρες διαδικασίες και ανομοιομορφία στα έγγραφα και δικαιολογητικά που ζητούν επαρχιακές διοικήσεις και δήμοι και ζήτησε τη ρύθμιση των προβλημάτων.

Στο ίδιο κλίμα ήταν οι θέσεις που εξέφρασαν εκπρόσωποι των οργανώσεων ΟΕΒ, ΚΕΒΕ και ΕΤΕΚ, ενώ από πλευράς ΑΗΚ αναφέρθηκε ότι για να προχωρήσει η σύνδεση κάποιου συστήματος θα πρέπει να προσκομίζονται όλα τα δικαιολογητικά και έγγραφα που απαιτούνται.

Εάν έστω κι ένα από αυτά να απουσιάζει, δεν μπορεί να προχωρήσει η σύνδεση, όπως αναφέρθηκε.

Της Ελένης Χαραλάμπους