You are here

Τρέχουν για κύρωση νόμου για East Med Forum

26/01/2021 16:00

Τους στόχους του Διεθνούς Οργανισμού East Mediterranean Gas Forum (EMGF) και τους τρόπους με τους οποίους θα προωθηθεί η επίτευξή τους, περιλαμβάνει το κυρωτικό νομοσχέδιο, που τίθεται ενώπιον της Ολομέλειας την ερχόμενη Πέμπτη.

Η κοινοβουλευτική Επιτροπή Εξωτερικών εξέτασε κατά προτεραιότητα τον περί της Διακυβερνητικής Συμφωνίας αναφορικά με το Καταστατικό του Διεθνούς Οργανισμού East Mediterranean Gas Forum (EMGF) κυρωτικό νόμος του 2021, ολοκληρώνοντας την συζήτηση για την ίδρυση του μεσογειακού φόρουμ για το φυσικό αέριο.

Η επίσπευση της συζήτησης έγινε ενόψει συνάντησης μέσω τηλεδιάσκεψης, στις αρχές Φεβρουαρίου. Η Υπουργός Ενέργειας Νατάσα Πηλείδου  τόνισε ότι είναι σημαντικό, αν όλα πάνε καλά, «η Κύπρος να μπορέσει να συμμετέχει στην συνάντηση αυτή και ως ένα από τα επίσημα ιδρυτικά μέλη του Οργανισμού, που θα έχει κυρώσει και τον σχετικό νόμο».

Πρόσθεσε εξάλλου, ότι προχωρούν οι συζητήσεις σε επίπεδο περιφερειακής συνεργασίας και ότι προγραμματίζεται τηλεδιάσκεψη σε τριμερή βάση, με τους ομολόγους της της Ελλάδας και του Ισραήλ στις 28 Ιανουαρίου, με τον σχεδιασμό να παραμένει ως έχει όσον αφορά τα έργα κοινού ενδιαφέροντος.

Στο φόρουμ συμμετέχουν η Κύπρος, η Ελλάδα, η Ιταλία, η Αίγυπτος , το Ισραήλ, η Ιορδανία και η Παλαιστινιακή Αρχή. Ωστόσο σύμφωνα με την υπουργό, υπάρχει έντονο ενδιαφέρον, το οποίο έχει εκφραστεί και επίσημα από την ΕΕ για να γίνει μέλος ως παρατηρητής, όπως και από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τη Ρωσία, αλλά και τη Γαλλία που θέλει να αποκτήσει το καθεστώς μέλους. Αυτό όπως είπε, δείχνει ότι ο οργανισμός τυγχάνει στήριξης, και μάλιστα και οικονομικής στήριξης από τις ΗΠΑ και την ΕΕ.

Σε ότι αφορά το ενδεχόμενο συμμετοχής της Τουρκίας, η κ. Πηλείδου ανέφερε ότι η Κύπρος θα έβλεπε θετικά τη συμμετοχή της Τουρκίας νοουμένου ότι θα ήταν έτοιμη να λάβει μέρος με τις προϋποθέσεις συνεργασίας, αλληλοσεβασμού και σεβασμού προς το διεθνές δίκαιο, που αποτελούν και το πνεύμα του Οργανισμού.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο που εξέτασε η κοινοβουλευτική επιτροπή Εξωτερικών, καταγράφονται έξι θεμελιώδεις στόχοι του Φόρουμ.

Αυτοί αφορούν α)στο σεβασμό των δικαιωμάτων των κρατών μελών αναφορικά με τα αποθέματά τους σε φυσικό αέριο και στη μεταξύ τους συνεργασία για διαχείρισή τους, β)στην κυβερνητική συνεργασία για κοινές στρατηγικές για το μέλλον των φυσικών πόρων της περιοχής, γ)στην υποστήριξη προσπαθειών χωρών παραγωγών ή και χωρών με αποθέματα για επιτάχυνση της εκμετάλλευσής τους, δ)στην υποβοήθηση των χωρών καταναλωτών να διασφαλίσουν τη ζήτηση, ε)στην υποστήριξη του σχηματισμού περιφερειακής αγοράς φυσικού αερίου και στ)στην ενίσχυση του διαλόγου για να ξεκλειδωθούν οι προοπτικές του φυσικού αερίου της περιοχής.

Η προώθηση των εν λόγω στόχων, όπως σημειώνεται, θα γίνει μέσω ανάπτυξης πολιτικών και στρατηγικών συνεργασίας, κυβερνητικής συνεργασίας, τεχνικών και εμπορικών διαλόγων μεταξύ των μελών. Επίσης, μέσω της ανάπτυξης μιας βιώσιμης περιφερειακής αγοράς φυσικού αερίου, μέσω συνεργασίας επιχειρηματικών εταίρων, ανταλλάζοντας εμπειρίες, προωθώντας τη συζήτηση για πλαίσια και πρότυπα για την προμήθεια φυσικού αερίου μεταξύ των μελών. Τέλος, υποστηρίζοντας τη χρηματοδότηση έργων και τη συνεργασία μεταξύ των μελών σε έργα ανάπτυξης φυσικού αερίου με κοινή χρήση υποδομών, όπου είναι δυνατό.

Της Μαρίας Χαμπή