You are here

Υδρογονάνθρακες: Ψάχνουν στρατηγική για υποτροφίες €2,8 εκ.

12/06/2018 07:13

Την παρουσίαση συγκεκριμένης στρατηγικής αναφορικά με τον τρόπο δαπάνης κονδυλίου ύψους €2,8 εκ. για σκοπούς εκπαίδευσης σε θέματα υδρογονανθράκων, ζήτησε χθες ο πρόεδρος της επιτροπής οικονομικών Αβέρωφ Νεοφύτου, προκειμένου να συνεχιστεί η εξέταση του αιτήματος αποδέσμευσης του εν λόγω ποσού.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου οικονομικών Σταύρος Μιχαήλ έγινε δέκτης αντιδράσεων εκ μέρους του προέδρου της επιτροπής Αβέρωφ Νεοφύτου, ο οποίος τόνισε ότι πρέπει να αλλάξουν οι νοοτροπίες και οι διαδικασίες που ακολουθούνται.

«Φτάνει να σπαταλούνται εκατομμύρια χωρίς να υπάρχει σχεδιασμός για τον τρόπο που θα γίνονται και σε ποιους θα γίνονται τα σεμινάρια», είπε ο κ. Νεοφύτου.

Το σχετικό αίτημα που κατέθεσε στην επιτροπή οικονομικών το υπουργείο οικονομικών, εκκρεμεί από τον περασμένο Μάρτιο. Το συνολικό κονδύλι του προϋπολογισμού 2018 αναφορικά με την εκπαίδευση σε θέματα υδρογονανθράκων, το οποίο έχει δεσμευθεί, ανέρχεται στα €3,6 εκ.

Ο κ. Μιχαήλ εισηγήθηκε όπως παραχωρηθεί ένα ποσό προς κάλυψη συμβατικών υποχρεώσεων και για να αποφευχθεί το ενδεχόμενο παραπόνων από τις εταιρείες υδρογονανθράκων λόγω της μη αξιοποίησης ποσών τα οποία έχουν καταβάλει οι ίδιες για τον σκοπό αυτό.

Την εισήγηση απέρριψε ο κ. Νεοφύτου ο οποίος ζήτησε όπως κατατεθεί από την κυβέρνηση συγκεκριμένη στρατηγική και κατεύθυνση σε σχέση με την εκπαίδευση για θέματα υδρογονανθράκων τονίζοντας ότι πρέπει να λειτουργούμε ως σύγχρονο κράτος.

Εκπρόσωπος του υπουργείου εμπορίου έκανε λόγο για σωστή διαχείριση η οποία γίνεται, με λεφτά που προέρχονται από τις ίδιες τις εταιρείες υδρογονανθράκων που δραστηριοποιούνται στην κυπριακή ΑΟΖ, οι οποίες δίνουν ποσά για να εκπαιδευτούν και δημόσιοι υπάλληλοι.

Όπως αναφέρθηκε, τα 2/3 των €3,2 εκ. δαπανώνται για την εκπαίδευση ιδιωτών ενώ, €900 χιλ. παραχωρούνται για την εκπαίδευση δημοσίων υπαλλήλων.

Νεοφύτου: «Απαράδεκτη» η απάντηση υπουργείου εμπορίου

Αναφορά έγινε και στην επιστολή του Αβέρωφ Νεοφύτου με την οποία η επιτροπή οικονομικών είχε ζητήσει λεπτομερή ενημέρωση σε σχέση με τον τρόπο που θα δαπανηθεί ποσό €2,8 εκ. που προορίζεται για εκπαίδευση σε θέματα υδρογονανθράκων, προκειμένου να πειστεί να παραχωρήσει έγκριση για την αποδέσμευση του κονδυλίου.

Στην επιστολή του κ. Νεοφύτου προς το υπουργείο εμπορίου γινόταν εισήγηση για επανεξέταση του τρόπου λειτουργίας του θεσμού της εκπαίδευσης σε θέματα υδρογονανθράκων ώστε να λειτουργεί πιο δομημένα και στοχευμένα και να αξιοποιεί αποδοτικότερα τους πόρους που δαπανούνται, προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος ενώ, προτεινόταν παράλληλα, εναλλακτική οδός δημιουργίας δεξαμενής σκέψης για θέματα ενέργειας.

Η απάντηση του υπουργείου εμπορίου δεν ικανοποίησε τον κ. Νεοφύτου αφού περιελάμβανε λίστα ονομάτων των ατόμων που έχουν δεχθεί εκπαίδευση σε θέματα υδρογονανθράκων στο πλαίσιο της συγκεκριμένη πολιτικής αλλά όχι ουσιαστικές απαντήσεις αναφορικά με τη στρατηγική της κυβέρνησης, με τον ίδιο να τη χαρακτηρίζει απαράδεκτη.

Πως θα κατανεμηθούν τα €2,8 εκ.

Σύμφωνα με παλαιότερα στοιχεία που τέθηκαν ενώπιον της επιτροπή, από το σύνολο των €2,8 εκ. ποσό €1,48 εκ. αφορά παραχώρηση υποτροφιών για προπτυχιακά μεταπτυχιακά και διδακτορικά προγράμματα σχετικά με υδρογονάνθρακες σε πολίτες της κυπριακής Δημοκρατίας, ενώ άλλες €922,9 χιλ. αφορούν παρακολούθηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων από δημόσιους υπαλλήλους που ασχολούνται σε αυτά τα θέματα.

Ποσό €250 χιλ. προορίζεται να δαπανηθεί για την εκπαίδευση υπηρεσιών της κυπριακής Δημοκρατίας σε σχολεία στο πλαίσιο προετοιμασίας και ετοιμότητας των κρατικών υπηρεσιών για αντιμετώπιση και επίβλεψη θαλάσσιων δραστηριοτήτων στην κυπριακή ΑΟΖ και την αγορά εξειδικευμένου εξοπλισμού επέμβασης σε πλατφόρμες και €100 χιλ. αφορούν παραχώρηση από το υπουργείου εμπορίου για τη δημιουργία του East Med Energy Center με σκοπό την αναγνώριση των αναγκών σε θέματα εκπαίδευσης.

 Μικρότερα ποσά €50 χιλ. και €39,6 χιλ. αφορούν αντίστοιχα αγορά εξοπλισμού για την υπηρεσία υδρογονανθράκων σε θέματα σχετικά με υδρογονάνθρακες και έκτακτες εκπαιδευτικές ανάγκες, είτε για πολίτες της Δημοκρατίας, είτε για δημόσιους λειτουργούς.

Τα εν λόγω ποσά προέρχονται από τις εταιρείες που κατέχουν άδεια δραστηριοποίησης στην κυπριακή ΑΟΖ.

Της Μαρίας Χαμπή