You are here

ΥΠΕΜΠ: Κλείνει την πόρτα στην SFS

07/07/2008 18:09
Η κυβέρνηση παραμένει σταθερή στη θέση της για εισαγωγή φυσικού αερίου σε υγροποιημένη μορφή LNG, κατέστησε σήμερα σαφές ο Υπουργός Εμπορίου Αντώνης Πασχαλίδης. Μιλώντας στη Βουλή μετά που ενημέρωσε τους βουλευτές γύρω από τα θέματα της ενεργειακής πολιτικής της κυβέρνησης και την πρόοδο που έχει σε κάθε τομέα ξεχωριστά, τόνισε:

«Χωρίς να είμαστε δογματικοί προχωρούμε σε χερσαίο τερματικό και εισαγωγή φυσικού αερίου σε υγροποιημένη μορφή. Εάν υπάρξουν νέες ιδέες πάντοτε θα τις μελετούμε, ωστόσο δεν πρόκειται να κάνουμε πειράματα ή να επαναλάβουμε τα λάθη του παρελθόντος», υπέδειξε ο κ. Πασχαλίδης.

Και σημείωσε: «Εάν υπάρχει κάπου φυσικό αέριο σε συμπιεσμένη μορφή και δεν θα κατασκευαστεί στο μέλλον τους παρακαλούμε να μας υποδείξουν τη χώρα, τον τόπο και να πάμε να το δούμε. Δεν πρόκειται να κάνω ακαδημαϊκές συζητήσεις ώστε να επαναληφθούν τα λάθη του παρελθόντος. Θα δουλεύουμε αν χρειαστεί 24 ώρες την ημέρα, οι ακαδημαϊκές όμως συζητήσεις θα γίνονται τα βράδια. Εάν γνωρίζετε που υπάρχει έτοιμο το συμπιεσμένο μπορώ να αναβάλω όλες τις υποχρεώσεις μου και να πάω αύριο να το φέρω», ανέφερε με νόημα ο κ. Πασχαλίδης.

Στέλνοντας ξεκάθαρο μήνυμα στον όμιλο Sharelink που πρότεινε την ιδέα εισαγωγής και μεταφοράς συμπιεσμένου αερίου, ο κ. Πασχαλίδης πρόσθεσε: «ας μη πρωτοτυπούν διερωτούμενοι γιατί δεν υιοθετεί τις θέσεις τους η κυβέρνηση, δεν διακινδυνεύσουμε €500 εκ. Προτιμώ να είμαστε σίγουροι», παρά γρήγοροι, συνέχισε.

Νωρίτερα ενημερώνοντας τα μέλη της Επιτροπής για την πρόοδο που έχει γίνει στην προώθηση των εναλλακτικών πηγών ενέργειας, ζήτησε πίστωση χρόνου από τους βουλευτές διότι, όπως είπε, πρόκειται για μεγάλους σχεδιασμούς.

«Για ότι δεσμευτήκαμε όχι μόνο το τηρούμε με χρονοδιαγράμματα αλλά επαναλαμβάνω για πολλοστή φορά ότι κινούμαστε σε χρόνο ρεκόρ». Υπέδειξε, επίσης, με έμφαση ότι επικρατεί ένας μύθος γύρω από τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

«Οι ανανεώσιμες πηγές στοιχίζουν πάρα πολλά χρήματα, μάλιστα στις περισσότερες φορές, αν όχι όλες, στοιχίζουν περισσότερο από το πετρέλαιο», τόνισε, για να συμπληρώσει αμέσως ότι εκτός από την οικονομική πτυχή υπάρχει και το θέμα περιβάλλοντος και άλλες κοινωνικοοικονομικές πτυχές.

Όσον αφορά το θέμα της ενθάρρυνσης για φωτοβολταϊκά, ανέφερε ότι έχουν βγει ήδη σε προσφορές για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε δημόσια κτίρια, όπως σχολεία, στρατόπεδα και υπουργεία, ενώ θα ξοδευτούν για το σκοπό αυτό €18 εκ. και πρόκειται εξ’ ολοκλήρου για ποσά από τα διαρθρωτικά ταμεία. Ως εκ τούτου δεν θα επιβαρυνθούν οι πολίτες ούτε με ένα ευρώ.

Της Ηρώς Ευθυμίου