You are here

Βουλή: Εναρμόνιση ασφαλιστικών εργασιών

09/10/2009 09:23
Εναρμονίζεται η κυπριακή νομοθεσία με την Οδηγία 2007/44/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, σχετικά με τους διαδικαστικούς κανόνες και τα κριτήρια για την προληπτική αξιολόγηση της απόκτησης και της αύξησης της συμμετοχής φυσικών ή νομικών προσώπων στο μετοχικό κεφάλαιο οντοτήτων του χρηματοπιστωτικού τομέα, καθώς και τον καθορισμό σαφούς και διαφανούς διαδικασίας αξιολόγησης της προτεινόμενης απόκτησης συμμετοχής.

Με το σχετικό νόμο που ψήφισε ομόφωνα η Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων, θεσπίζεται η υποχρέωση κάθε υποψήφιου αγοραστή, ο οποίος προτίθεται να αποκτήσει άμεσα ή έμμεσα ειδική συμμετοχή στο κεφάλαιο ή στα δικαιώματα ψήφου μιας κυπριακής ασφαλιστικής εταιρείας, να κοινοποιήσει το γεγονός αυτό γραπτώς στον Έφορο Ασφαλίσεων και να δηλώσει το ακριβές ποσοστό της συμμετοχής προς έγκριση από τον Έφορο.

Στο νέο νόμο προβλέπεται, επίσης, ο καθορισμός κριτηρίων για την αξιολόγηση από τις αρμόδιες εποπτικές Αρχές των υποψήφιων αγοραστών, λαμβάνοντας υπ' όψη διάφορα στοιχεία, όπως φήμη, πείρα, χρηματοοικονομική ευρωστία, ικανότητα, εξέταση πιθανής διάπραξης νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, ή χρηματοδότηση της τρομοκρατίας.

Προβλέπεται ακόμη η θεσμοθέτηση στενής συνεργασίας μεταξύ των αρμόδιων εποπτικών Αρχών σε άλλο κράτος - μέλος ή σε άλλο κλάδο, κατά την αξιολόγηση της καταλληλότητας ενός υποψήφιου αγοραστή και ο καθορισμός μέγιστων προθεσμιών για την ολοκλήρωση της προληπτικής αξιολόγησης, με δικαίωμα παράτασης του μέγιστου χρόνου από τον Έφορο, σε περίπτωση που ο υποψήφιος αγοραστής είναι μη υποκείμενο σε εποπτεία που ρυθμίζεται από την κοινότητα πρόσωπο.

Με την τροποποίηση της σχετικής νομοθεσίας, τίθενται πρόνοιες και για το δικαίωμα υποβολής γραπτής ένστασης του υποψήφιου αγοραστή εντός της περιόδου αξιολόγησης, σε περίπτωση κατά την οποία ο Έφορος κρίνει ότι ο υποψήφιος αγοραστής δεν είναι πρόσωπο κατάλληλο για να διασφαλίσει τη συνετή και χρηστή διαχείριση της κυπριακής ασφαλιστικής εταιρείας.

Η υποχρέωση για γραπτή κοινοποίηση εκ μέρους κάθε φυσικού ή νομικού προσώπου προς τον Έφορο Ασφαλίσεων ισχύει και στην περίπτωση που το πρόσωπο αυτό παύσει να κατέχει άμεσα ή έμμεσα ειδική συμμετοχή σε ασφαλιστική επιχείρηση.

Έτσι, επέρχεται εναρμόνιση της κυπριακής νομοθεσίας και με την απόφαση του Συμβουλίου Υπουργών Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης της 14ης Μαΐου 2008, σύμφωνα με την οποία όλα τα κράτη - μέλη καλούνται όπως διασφαλίσουν το αργότερο μέχρι τα μέσα του έτους 2009 ότι οι δικές τους εποπτικές Αρχές θα ενσωματώσουν στις αρμοδιότητές τους τις διαστάσεις της προώθησης της εποπτικής σύγκλισης σε ευρωπαϊκό επίπεδο και της διασφάλισης της χρηματοοικονομικής σταθερότητας.

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών ενημέρωσε την Ολομέλεια ότι, σύμφωνα με την Οδηγία 2007/44/ΕΚ, η ημερομηνία, μέχρι την οποία όλα τα κράτη - μέλη, συμπεριλαμβανομένης και της Κυπριακής Δημοκρατίας, θα έπρεπε να μεταφέρουν τις διατάξεις της Οδηγίας αυτής στη δική τους έννομή τάξη, ήταν η 21η Μαρτίου 2009, όμως το σχετικό νομοσχέδιο κατατέθηκε στη Βουλή των Αντιπροσώπων στις 11 Ιουνίου 2009.


Επενδυτικές υπηρεσίες

Παράλληλα, η Ολομέλεια της Βουλής ενέκρινε ομόφωνα κυβερνητικό νομοσχέδιο για την εναρμόνιση της βασικής κυπριακής νομοθεσίας με το ευρωπαϊκό κεκτημένο, σχετικά με τους διαδικαστικούς κανόνες και τα κριτήρια αξιολόγησης για την προληπτική αξιολόγηση της απόκτησης και της αύξησης συμμετοχών στο μετοχικό κεφάλαιο οντοτήτων του χρηματοπιστωτικού τομέα.

Συγκεκριμένα, εναρμονίζεται η σχετική νομοθεσία της Κυπριακής Δημοκρατίας με τα άρθρα 3 (παράγραφοι 1 μέχρι 3), 7 και 8 της Οδηγίας 2007/44/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 5ης Σεπτεμβρίου 2007 και καθορίζεται, έτσι, λεπτομερώς, η υποχρέωση του υποψήφιου αγοραστή για γραπτή κοινοποίηση στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς της πρόθεσής του για απόκτηση ή αύξηση της συμμετοχής του σε Κυπριακή Επιχείρηση Παροχής Επενδυτικών Υπηρεσιών (ΚΕΠΕΥ).

Καθορίζεται, επίσης, λεπτομερώς με τη νέα νομοθεσία η διαδικασία αξιολόγησης της καταλληλότητας του υποψήφιου αγοραστή που οφείλει να διενεργεί η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, αφού κοινοποιηθεί σε αυτήν η πρόθεση του υποψήφιου αγοραστή να αποκτήσει, ή να αυξήσει το ποσοστό συμμετοχής του σε ΚΕΠΕΥ.

Ο νόμος αυτός καθορίζει και την περίοδο αξιολόγησης από την ημέρα παραλαβής της κοινοποίησης προς την Επιτροπή της προτεινόμενης απόκτησης συμμετοχής, μέχρι την ολοκλήρωση της προληπτικής διαδικασίας αξιολόγησης.

Ακόμη, καθορίζονται τα κριτήρια καταλληλότητας του υποψήφιου αγοραστή που πρέπει να λαμβάνει υπ' όψη της η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς κατά τη διαδικασία αξιολόγησής του.

Με τη σχετική έκθεση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών προς την Ολομέλεια, επισημαίνεται ότι το σχετικό νομοσχέδιο κατατέθηκε στη Βουλή των Αντιπροσώπων την 21η Μαΐου 2009, ενώ τα κράτη - μέλη της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της Κύπρου, όφειλαν να μεταφέρουν τις διατάξεις της Οδηγίας αυτής στη δική τους νομοθεσία μέχρι την 21η Μαρτίου 2009.

Όπως αναφέρθηκε στη Βουλή εκ μέρους της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, λόγω της απουσίας κοινών ρυθμίσεων από τα κράτη - μέλη της ΕΕ στις διαδικασίες αξιολόγησης, μέχρι τώρα η επιλογή των κριτηρίων αξιολόγησης εναπόκειτο στη διακριτική ευχέρεια της αρμόδιας εποπτικής Αρχής σε κάθε κράτος - μέλος.

Αυτό προκαλούσε προβλήματα στον τομέα των επενδύσεων και πολλές φορές οδηγούσε στον αποκλεισμό επενδυτών από άλλες χώρες, ενώ με τον νέο νόμο δίνεται η δυνατότητα διαβουλεύσεων μεταξύ των αρμόδιων εποπτικών Αρχών των κρατών - μελών, ούτως ώστε να ανταλλάσσουν πληροφορίες και να ενημερώνονται για υποψήφιους αγοραστές που προέρχονται από άλλα κράτη - μέλη.