You are here

Fitch: Περιμένει οριακά κέρδη για HB

06/10/2009 11:30
Σε οριακή κερδοφορία θα παραμείνει το 2009 η Ελληνική Τράπεζα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του διεθνούς οίκου αξιολόγησης Fitch Ratings, που απέσυρε την αρνητική παρακολούθηση της διαβάθμισης της τράπεζας μετά τη βελτίωση των αποτελεσμάτων δεύτερου τριμήνου. Σε έκθεσή του ημερομηνίας 2 Οκτωβρίου 2009, ο οίκος επιβεβαίωσε τις διαβαθμίσεις της Ελληνικής Τράπεζας (οικονομική ευρωστία: C/D, πιστοληπτική ικανότητα: BBB/F3, βαθμολογία υποστήριξης: 2, ορίζοντας: σταθερός).

Ταυτόχρονα, ο οίκος απέσυρε την αρνητική παρακολούθηση διαβάθμισης (Rating Watch Negative) για το δείκτη οικονομικής ευρωστίας που εκδόθηκε στις 6 Μαΐου 2009.

Οι Fitch τονίζουν στην πρόσφατη τους έκθεση ότι οι διαβαθμίσεις για την οικονομική ευρωστία και την υποστήριξη, αντανακλούν τη ψηλή πιθανότητα στήριξης της τράπεζας από τις κυπριακές χρηματοοικονομικές αρχές εάν χρειαστεί.

Η απόσυρση της αρνητικής παρακολούθησης διαβάθμισης, αναφέρεται, δείχνει ότι οι ανησυχίες του οίκου όσον αφορά τη διαρθρωτική κατάσταση της ΗΒ στις εγχώριες αγορές της Κύπρου και Ελλάδας έχουν μειωθεί μετά την επιστροφή της τράπεζας σε κερδοφορία το δεύτερο τρίμηνο του 2009. Για το 2009, αναμένεται να διατηρηθεί η κερδοφορία έστω και οριακή.

Όπως αναφέρουν οι Fitch, η Ελληνική κατέγραψε το πρώτο τρίμηνο ζημιές κυρίως ως αποτέλεσμα της απότομης αύξησης του κόστους χρηματοδότησης και τις αυξημένες επισφάλειες, κυρίως στην Ελλάδα. Το κόστος χρηματοδότησης μειώθηκε το δεύτερο τρίμηνο, κάτι που οδήγησε σε μερική αποκατάσταση του καθαρού περιθωρίου τόκων του Ομίλου.

Ωστόσο, ο οίκος τονίζει ότι σημαντικοί κίνδυνοι αρνητικών εξελίξεων για την ατομική βαθμολογία παραμένουν. «Αν και η ομαλοποίηση των εξόδων χρηματοδότησης το δεύτερο και τρίτο τρίμηνο του 2009 είναι μια θετική εξέλιξη, η οξεία επιδείνωση της ποιότητας του ενεργητικού, κυρίως στην Ελλάδα, εξακολουθεί να αποτελεί πρόβλημα», υπογραμμίζεται.

«Παρόλο που η διοίκηση δρα όσον αφορά την αναδιάρθρωση των εργασιών στην Ελλάδα που σήμερα καταγράφουν ζημιές, η άκρως ανταγωνιστική ελληνική αγορά και οι πιέσεις που ασκούνται λόγω της ύφεσης είναι πιθανό να εμβαθύνουν την ποιότητα του ενεργητικού και ως εκ τούτου τα προβλήματα αποδοτικότητας και διαχείρισης», προστίθεται.

Κατά συνέπεια, αναφέρεται, οι βαθμολογίες της τράπεζας θα βρεθούν υπό πίεση εάν η τράπεζα αποτύχει να βελτιώσει την κερδοφορία στην Ελλάδα σε μεσοπρόθεσμο στάδιο. Αρνητικά επίσης θα συμβάλει η γρηγορότερη χειροτέρευση της ποιότητας ενεργητικού στην Κύπρο και την Ελλάδα αλλά και η αποτυχία για την αποκατάσταση επαρκούς περιθωρίου τόκων.

Όπως επισημαίνεται, η ποιότητα του ακαθάριστου δανειακού χαρτοφυλακίου της ΗΒ που φθάνει τα €5 δισ. είναι κάτω από το μέσο όρο άλλων τραπεζών. Ενώ ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων δανείων της τράπεζας αυξήθηκε στο 7,25% στο τέλος Ιουνίου από 6,73% στο τέλος του 2008, η ποιότητα του ενεργητικού στην Ελλάδα είναι ασθενέστερη και επιδεινώθηκε αισθητά το εξάμηνο.

«Ο δείκτης επισφαλειών του ομίλου είναι, ωστόσο, επαρκές και ενεργεί ως ελαφρυντικός παράγοντας για την περαιτέρω αναμενόμενη επιδείνωση της ποιότητας του ενεργητικού», προστίθεται.

Όπως αναφέρεται επίσης, λόγω των εποπτικών κανονισμών, η ΗΒ έχει την υποχρέωση να επενδύσει το 70% των καταθέσεων σε ξένο νόμισμα σε υψηλή βαθμολογία ή τραπεζικά ομόλογα, οδηγώντας σε επαρκή ρευστότητα.

«Η ρευστότητα ενισχύεται περαιτέρω με την κατάθεση από την κυβέρνηση, η οποία είναι πιθανόν να μετατραπεί σε ένα ειδικό κρατικό ομόλογο στο τέλος του 2009 όταν η αντίστοιχη νομοθεσία έχει περάσει», σημειώνεται. Η ΗΒ είναι, κατά την άποψή του οίκου Fitch, επαρκώς κεφαλαιοποιημένη αλλά οι δείκτες κεφαλαίου θα πρέπει να παραμείνουν στα σημερινά επίπεδα για να μετριαστούν οι επιπτώσεις από περαιτέρω πιστωτικές ζημίες, ιδίως στην Ελλάδα.

Όπως αναφέρουν οι Fitch, η Ελληνική ήταν το εξάμηνο του 2009 η τρίτη μεγαλύτερη τράπεζα στην Κύπρο από την άποψη του συνόλου του ενεργητικού. Απασχολεί 2.051 υπαλλήλους (451 στην Ελλάδα) σε 98 καταστήματα (27 στην Ελλάδα).

Η ΗΒ έχει επεκταθεί στην Ελλάδα και πιο πρόσφατα στη Ρωσία.

Στις 23 Σεπτεμβρίου, ο αμερικανικός οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody’s είχε θέσει τη διαβάθμιση της Ελληνικής σε αρνητικό ορίζοντα, κυρίως λόγω των προβλημάτων που παρουσιάζει η τράπεζα στην Ελλάδα.

Της Γεωργίας Χαννή