You are here

ΑΤΗΚ: Αμοιβές και κίνητρα αντί αυξήσεων

02/02/2004 13:37
· Στ. Κρεμμός: Δεν μας απασχολεί μετοχοποίηση του οργανισμού

Εξαίρεση από την υφιστάμενη τακτική που ακολουθεί η Πολιτεία στο θέμα της παραχώρησης μισθολογικών αυξήσεων στον ευρύτερο δημόσιο και ημιδημόσιο τομέα ζητά η ΑΤΗΚ. Με διπλωματικό τρόπο ο Πρόεδρος του ΔΣ της Αρχής, Σταύρος Κρεμμός επεσήμανε ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής, η οποία εξέταζε σήμερα τους προϋπολογισμούς της ΑΤΗΚ για το 2004, πως παράλληλα με την αλλαγή του νομικού πλαισίου, με την οποία θα δίνεται ευελιξία στην διεύθυνση και διοίκηση του Οργανισμού ώστε να αντεπεξέλθει στο νέο ανταγωνιστικό περιβάλλον, θα πρέπει ο Οργανισμός προκειμένου να αυξήσει την παραγωγικότητα να προχωρήσει στην παραχώρηση κινήτρων και ωφελημάτων προς το προσωπικό. Πιο ξεκάθαρος ωστόσο ήταν ο Γενικός Διευθυντής της ΑΤΗΚ, Νίκος Τιμοθέου αναφερόμενος στο κόστος προσωπικού το οποίο όπως είπε αυξάνεται ραγδαία εν όψει της επικείμενης ανανέωσης των συλλογικών συμβάσεων.

«Ελπίζουμε ότι δεν θα βρεθούμε στο ίδιο καζάνι με όλους τους ημικρατικούς οργανισμούς και το δημόσιο τομέα όσον αφορά τις αυξήσεις που θα δοθούν». Σε παρατήρηση βουλευτών ότι τις αυξήσεις στην ΑΤΗΚ και τους άλλους ημικρατικούς οργανισμούς είναι που ακολουθεί και ο δημόσιος τομέας, ο κ. Τιμοθέου συμφώνησε, σημειώνοντας όμως ότι τις οριστικές αποφάσεις λαμβάνουν οι εκάστοτε Υπουργοί Οικονομικών με την ΣΕΚ – ΠΕΟ «που τολμώ να πω δεν είναι αντιπροσωπευτικές ούτε των ημικρατικών ούτε της ΑΤΗΚ. Είναι άλλου τύπου εργαζόμενοι», είπε και πρόσθεσε και τα εξής χαρακτηριστικά: «Παράκληση μας είναι οι οποιεσδήποτε αυξήσεις δοθούν (ΑΤΗΚ) να δοθούν με τη μορφή κινήτρων και αμοιβών. Εμείς πρέπει να αυξήσουμε την παραγωγικότητα. Πρέπει να ξεφύγουμε από τον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Όσο είμαστε μέσα και η νομοθεσία να αλλάξει, τι αλλάζει;», διερωτήθηκε χαρακτηριστικά ο Γενικός Διευθυντής της ΑΤΗΚ.

Παράλληλα, όπως ο Πρόεδρος του ΔΣ, Σταύρος Κρεμμός ανέφερε απαντώντας σε σχετικά ερωτήματα βουλευτών, το θέμα της ιδιωτικοποίησης του οργανισμού δεν απασχολεί το συμβούλιο. Αλλά όπως είπε, η νομοθετική κατοχύρωση νέου θεσμικού πλαισίου που θα δίνει τη δυνατότητα και την ευελιξία στη διοίκηση και διεύθυνση της ΑΤΗΚ ώστε αυτή να μπορέσει να αντεπεξέλθει στο νέο ανταγωνιστικό περιβάλλον που διαμορφώνεται. Το σχετικό νομοσχέδιο πρόσθεσε θα σταλεί σε μία περίπου βδομάδα στο προσωπικό της ΑΤΗΚ.

Τέλος ο κ. Κρεμμός ανέφερε πως τα περιθώρια σημαντικών μειώσεων στα τέλη των κλήσεων έχει περιορισθεί μετά τις τελευταίες μειώσεις που έχουν γίνει.

Του Κυριάκου Κυριακίδη