You are here

Κ. Πετρίδης: Στόχος η αποτροπή απολύσεων και χρεοκοπιών

27/03/2020 09:30

Τα σχέδια της κυβέρνησης αποσκοπούν στην αποτροπή απόλυσης εργαζομένων από τις επιχειρήσεις, δήλωσε ο υπουργός οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης, τονίζοντας ότι το ποσοστό επιτυχίας της κυβερνητικής πολιτικής θα εξαρτηθεί από τη δημοσιονομική επάρκεια και τη διάρκεια της κρίσης.

«Στόχος μας είναι να αποτρέψουμε όσον το δυνατόν περισσότερες απολύσεις και χρεοκοπίες για να υπάρξει όσον το δυνατόν γρηγορότερη ανάκαμψη» είπε, διευκρινίζοντας ότι «για έξι μήνες (τέλος Σεπτεμβρίου) θα είναι υποχρεωτικό το μέτρο για μη απόλυση εργαζομένων προκειμένου η επιχείρηση να λάβει δάνειο από τις τράπεζες με κυβερνητική εγγύηση».

Πρόσθεσε, εντούτοις, ότι δεν είναι σε θέση να προβλέψει τι θα γίνει μετά τη λήξη του σχεδίου.

Μιλώντας το πρωί στο κρατικό ραδιόφωνο ο κ. Πετρίδης επανέλαβε ότι «όσο είμαστε πειθαρχημένοι, μένουμε σπίτι και εφαρμόζουμε τα περιοριστικά μέτρα, τότε ενδεχομένως η ανάκαμψη να έρθει πιο γρήγορα και να μην υπάρξει μεγάλος αριθμός απολύσεων».

Εξέφρασε την προσδοκία ότι «υπάρχει η διάθεση μεταξύ των κομμάτων και θα εγκριθούν τα μέτρα από τη βουλή, αν και δεν θέλω να προκαταλάβω οποιαδήποτε στάση ενός κοινοβουλευτικού κόμματος», πρόσθεσε.

Τόνισε ότι «τα δυο νομοσχέδια και τα δύο διατάγματα ήταν αποτέλεσμα διαβούλευσης με τα κόμματα και τους κοινωνικούς εταίρους και την υπουργό εργασίας. Ζούμε πρωτόγνωρες οικονομικές συνθήκες σε αυτή την κρίση, ολόκληρη η οικονομία σταματά να λειτουργεί, σταματούν τα έσοδα της κυβέρνησης, των επιχειρήσεων και ο κίνδυνος είναι ορατός».

Εξηγώντας τη διαδικασία έκδοσης διαταγμάτων, είπε ότι «μέχρι τα μεσάνυκτα γίνονταν διαβουλεύσεις με την υπουργό εργασίας, το διοικητή της ΚΤ και τα κόμματα ενώ θα υπάρξει συνέχεια και σήμερα. Τα δυο διατάγματα αφορούν την αναστολή δια νόμου της αποπληρωμής των δόσεων κεφαλαίου και τόκων για δάνεια προς όλους τους χρηματοοικονομικούς οργανισμούς (τράπεζες, ΚΟΑΓ, ασφαλιστικές εταιρείες και άλλων οργανισμών) ώστε να γίνει παράλληλα ένα πρόγραμμα εγγυήσεων για νέα δάνεια τα οποία θα πηγαίνουν στις επιχειρήσεις για πληρωμή μισθών και προμηθειών και κατ’ επέκταση στην πραγματική οικονομία».

Όσον αφορά το σχέδιο των εγγυήσεων, εξήγησε ότι υπάρχει μηχανισμός παρακολούθησης και ανά πιστωτικό ίδρυμα, στο οποίο μετέχει εκπρόσωπος του πιστωτικού ιδρύματος, του υπουργείου οικονομικών και του ΣΕΛΚ ενώ, σε πιο ευρύ επίπεδο έχει συσταθεί επιτροπή παρακολούθησης η οποία θα υποβάλλει εξαμηνίες εκθέσεις για το πώς λειτουργεί το πρόγραμμα.

«Σκοπός αυτού του σχεδίου είναι οι πλείστες από τις επιχειρήσεις που θα βοηθηθούν να ήταν βιώσιμες πριν την κρίση για να μπορέσουν να αποπληρώσουν τις οφειλές τους. Μέρος του σχεδίου €250 εκ. αφορά ενδεχόμενη επιδότηση των τόκων στο τέλος του σχεδίου για επιχειρήσεις που δεν θα ανακάμψουν και θα συνεχίσουν να αντιμετωπίζουν προβλήματα», σημείωσε.

Πρόσθεσε ότι «είναι προφανές ότι για κάποιες από αυτές θα ενεργοποιηθούν οι κρατικές εγγυήσεις και των τραπεζών», τονίζοντας ότι «υπάρχει ένας διαμερισμός του ρίσκου μεταξύ των τραπεζών και του κράτους (70% για το κράτος και 30% για τις τράπεζες).

Εξέφρασε την ελπίδα να ψηφιστούν και τα νομοσχέδια και τα διατάγματα σήμερα από τη βουλή, η ουσία είναι να προχωρήσουμε συντεταγμένα με τα κόμματα όπως προχωρούμε μέχρι στιγμής.

Της Ηρώς Ευθυμίου