You are here

Τη Δευτέρα στη βουλή ο ΥΠΟΙΚ για απαντήσεις επί νέου πακέτου

29/05/2020 14:18

Στην συνεδρίαση της επιτροπής οικονομικών που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα, κλήθηκε να παραστεί ο υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης, έτσι ώστε να ενημερώσει τα μέλη της επιτροπής για τις λεπτομέρειες του νέου πακέτου μέτρων και να λύσει οποιεσδήποτε απορίες.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης αναμένεται να αναζητήσουν απαντήσεις και διευκρινίσεις αναφορικά με τους όρους και τα κριτήρια που θα διέπουν την παραχώρηση στήριξης μέσω των νέων μέτρων, ώστε να διαπιστωθεί ο βαθμός και η κατεύθυνση της στόχευσης των μέτρων.

Όπως ανέφερε στη StockWatch, ο πρόεδρος της επιτροπής οικονομικών Άγγελος Βότσης, υπάρχουν αρκετά ερωτηματικά για τους δικαιούχους, τα κριτήρια, και κυρίως για την δυνατότητα των πιο αδύνατων να πάρουν τα δάνεια στα οποία γίνεται αναφορά στα νέα μέτρα.

Χρειάζονται αρκετές διευκρινίσεις, είπε, προσθέτοντας πως γι’ αυτό τον λόγο έχει διευθετηθεί η παρουσία του υπουργού οικονομικών τη Δευτέρα στην επιτροπή οικονομικών για ενημέρωση και ξεκαθάρισμα των ερωτηματικών.

ΑΚΕΛ: Αναμένεται πλήρης ενημέρωση

Σε δήλωση του ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ Στέφανου Στεφάνου σημειώνει ότι βασικό κριτήριο αξιολόγησης των μέτρων είναι αν και κατά πόσον αυτά όντως μπορούν να προσφέρουν ουσιαστική στήριξη στους αυτοτελώς εργαζόμενους και τις ΜμΕ, οι οποίες αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης με την κρίση που προκάλεσε η πανδημία.

Όπως αναφέρει, αναμένεται η πλήρης ενημέρωση για τους όρους, τις προϋποθέσεις και τα κριτήρια των σχεδίων, τα οποία θα κρίνουν την αποτελεσματικότητά τους.

Σε σχέση με τα μέτρα, σημειώνει ότι η εμπειρία για τη δανειοδότηση μέσω του Ταμείου Επιχειρηματικότητας δεν είναι τόσο θετική για τις πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις, γεγονός που προβληματίζει όπως αναφέρει, προσθέτοντας ότι «στις υπερδανεισμένες ΜμΕ προτείνεται ως βασικό εργαλείο σωτηρίας ο δανεισμός, ενώ αρκετές από αυτές που είναι στην γκρίζα ζώνη των κριτηρίων τελικά μένουν εκτός».

Ο κ. Στεφάνου χαρακτηρίζει την εφάπαξ χορηγία ως «θετικό μέτρο, το οποίο εμείς προτείναμε και επιμέναμε όπως η κυβέρνηση το υιοθετήσει». Σημειώνει ωστόσο ότι το ποσό που προβλέπεται είναι ανεπαρκές, ιδιαίτερα μετά και την –ορθή- αύξηση του αριθμού των δικαιούχων.

«Ο επαναδιαμοιρασμός της πίτας αδικεί ακόμα περισσότερο τις πολύ μικρές επιχειρήσεις» αναφέρει, σημειώνοντας την ανάγκη αύξησης του ποσού λαμβανομένου υπόψη ότι η χορηγία θα συμπεριλάβει την επιδότηση ενοικίου.

Ο κ. Στεφάνου σημειώνει ότι και η επιδότηση νέων επιχειρηματικών δανείων και για ιδιοκατοίκηση είναι μέτρο που είχε εισηγηθεί το κόμμα, τονίζοντας πως για να λειτουργήσει θετικά πρέπει τα κριτήρια και οι προϋποθέσεις που θα τεθούν να αφορούν στοχευμένη βοήθεια προς επιχειρήσεις και νοικοκυριά που πραγματικά έχουν ανάγκη.

Παράλληλα, χαρακτήρισε επιβεβλημένη την επίσπευση αναπτυξιακών έργων από μέρους του κράτους, υποστηρίζοντας ότι σε περιόδους ύφεσης και κρίσης, το κράτος πρέπει να λειτουργεί ως ο βασικός άξονας αναθέρμανσης της οικονομίας.

ΔΗΚΟ: Ανεπαρκή τα «νέα» μέτρα

 «Η κυπριακή οικονομία, κυρίως οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις χρειάζονται χρηματοδότηση τώρα», τονίζει σε δήλωσή του ο εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΚΟ Παύλος Μυλωνάς, υποστηρίζοντας ότι τα «νέα» μέτρα είναι ανεπαρκή και δεν παρέχουν άμεση στήριξη.

Σημειώνει ότι «το Δημοκρατικό Κόμμα καλεί εκ νέου την κυβέρνηση να εγκαταλείψει τους επικοινωνιακούς ελιγμούς και να επικεντρωθεί στην ουσία», προσθέτοντας ότι «η κυβέρνηση του ΔΗΣΥ δεν θέλει ή δεν μπορεί να αντιληφθεί ότι απαιτείται εμπροσθοβαρής στήριξη».

Σύμφωνα με τον κ. Μυλωνά, τα χρήματα έπρεπε να έχουν ήδη διοχετευθεί στην αγορά. «Κάθε μέρα που πεισματικά επιμένει να αρνείται τον έλεγχο κάθε μέρα που λειτουργεί επικοινωνιακά και όχι ουσιαστικά κάθε μέρα που δεν εφαρμόζει μέτρα άμεσης χρηματοδότησης, το πρόβλημα εντείνεται και η απειλή της ύφεσης μεγαλώνει», αναφέρει.

Πρόσθεσε πως οι υπεκφυγές της κυβέρνησης κάθε φορά που τίθεται επιτακτικά θέμα ελέγχου «προκαλούν το δημόσιο αίσθημα και φανερώνουν την κακοπιστία της στους θεσμούς, με τους οποίους έχει υποχρέωση να συνεργάζεται. Αντ’ αυτού, τους απαξιώνει γιατί φοβάται και τον έλεγχο και τη διαφάνεια».

Ανησυχίες ΕΔΕΚ, απαιτούνται διευκρινίσεις

Με το μέχρι σήμερα περιεχόμενο του πακέτου προκαλούνται εύλογες ανησυχίες όσον αφορά τον τρόπο δανειοδότησης αυτοτελώς εργαζομένων και επιχειρήσεων, υποστηρίζει η ΕΔΕΚ σε σχετική ανακοίνωση, σημειώνοντας ότι δεν διευκρινίζονται ζωτικά θέματα της δανειοδότησης.

Αυτά, όπως αναφέρεται, έχουν να κάνουν με το αν θα απαιτείται ή όχι υποθήκη ακινήτου για την παραχώρηση δανείου, αν η τράπεζα θα έχει δικαίωμα να πωλήσει το δάνειο σε εταιρεία εξαγοράς πιστώσεων, αν σε περίπτωση που ένα δάνειο καταστεί μη εξυπηρετούμενο θα υπάρχει διαδικασία εκποίησης του ενυπόθηκου ακίνητου και αν έχουν ληφθεί όλα τα αναγκαία και απαραίτητα μέτρα ώστε τα δάνεια να παραχωρούνται σε αυτούς που έχουν πραγματική ανάγκη και όχι ενδεχομένως για να αξιοποιούνται για εξυπηρέτηση άλλων σκοπών;

«Το κομμάτι της δανειοδότησης είναι το πλέον σημαντικό στη στήριξη των επιχειρήσεων δεδομένων των αρνητικών επιπτώσεων που μπορεί να υπάρχουν αλλά και της μέχρι σήμερα συμπροφοράς των τραπεζών έναντι πολιτών και δανειοληπτών», όπως αναφέρεται, και σημειώνεται πως η ΕΔΕΚ θα αναμένει την πλήρη διευκρίνηση των πιο πάνω από την ενημέρωση που θα γίνει στην επιτροπή οικονομικών.

Την ίδια στιγμή, εκ μέρους της ΕΔΕΚ σημειώνεται ότι μέσα από την ενδελεχή μελέτη της ανακοίνωσης του νέου πακέτου μέτρων για την οικονομία διαπιστώνεται ότι υπάρχουν μέτρα προς την ορθή κατεύθυνση.

Στις χθεσινές πρώτες τους αντιδράσεις έναντι των νέων μέτρων στήριξης της οικονομίας, τα κόμματα επέκριναν την κυβέρνηση για καθυστέρηση στη λήψη μέτρων ενίσχυσης της ρευστότητας των επιχειρήσεων.

Σύμφωνα με χθεσινή δήλωση του προέδρου του ΔΗΚΟ Νικόλα Παπαδόπουλου, μέρος του νέου πακέτου μέτρων, που αφορά στην επιδότηση επιτοκίων, θα πρέπει να περάσει από τη βουλή για την έγκριση σχετικού κονδυλίου, με τη συζήτηση σε κοινοβουλευτικό επίπεδο να συνεχίζει από εκεί που έμεινε πριν την απόσυρση του νομοσχεδίου των κρατικών εγγυήσεων.

Ο πρόεδρος του κυβερνώντος κόμματος Αβέρωφ Νεοφύτου, δήλωσε σήμερα ότι μέσα από τη μεγαλύτερη κρατική παρέμβαση από την εγκαθίδρυση της Δημοκρατίας η κυβέρνηση πήρε όλα τα απαραίτητα μέτρα για να στηρίξει τους Κύπριους πολίτες, τους εργαζόμενους, τους αυτοεργοδοτούμενους και τις επιχειρήσεις. «Τώρα είναι η ώρα της ατομικής και της συλλογικής ευθύνης» σημείωσε, προσθέτοντας ότι «εμείς, έχουμε την αυτοπεποίθηση και είμαστε σίγουροι πως όπως κερδίσαμε τη μάχη της υγείας, έτσι θα κερδίσουμε και τη μάχη της οικονομίας».

Της Μαρίας Χαμπή