You are here

Στο μικροσκόπιο οικονομία, σχέδια στήριξης και διαβατήρια

14/09/2020 06:37

Στο μικροσκόπιο της επιτροπής οικονομικών τίθεται σήμερα η κατάσταση που επικρατεί στην οικονομία, με την επιτροπή να αναμένει ενημέρωση από τον υπουργό οικονομικών και την υπουργό εργασίας αναφορικά με την πορεία της οικονομίας, καθώς και για την επέκταση των σχεδίων στήριξης.

Η επιτροπή οικονομικών αναμένεται να αναζητήσει απαντήσεις αναφορικά με την κατάσταση και τις αντοχές των δημόσιων οικονομικών και να ενημερωθεί από τον υπουργό οικονομικών Κωνσταντίνο Πετρίδη για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η οικονομία, στην πορεία προς επανεκκίνηση.

Σε πρόσφατές τους δηλώσεις, έκανε λόγο για δύσκολες συνθήκες οι οποίες απαιτούν τη συνεργασία όλων ώστε να διαμορφωθεί ευνοϊκό οικονομικό περιβάλλον. Το πακέτο στήριξης που έθεσε σε εφαρμογή η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της κρίσης που προκάλεσε η πανδημία, κοστολογείται κοντά στο €1,2 δισ.

Επί τάπητος τα σχέδια στήριξης

Ενώπιον της επιτροπής οικονομικών θα παρουσιαστεί και η υπουργός εργασίας Ζέτα Αιμιλιανίδου για να ενημερώσει τους βουλευτές αναφορικά με την πορεία εφαρμογής των σχεδίων στήριξης και τα ενδεχόμενα προβλήματα που προκύπτουν στη διαδικασία υλοποίησης τους.

Σύμφωνα με στοιχεία στα οποία έχει αναφερθεί η ίδια η υπουργός, η δαπάνη για τα ειδικά σχέδια έχει φτάσει στα €457 εκ. συμπεριλαμβανομένου του σχεδίου που αφορούσε την εφάπαξ χορηγία προς μικρές επιχειρήσεις. Για τον Αύγουστο μέχρι τον Οκτώβριο υπολογίζεται ένα πρόσθετο κόστος €75 εκ. Τα νέα σχέδια στήριξης που ανακοινώθηκαν πρόσφατα εκ μέρους του υπουργείου, ανέρχονται στα €106 εκ.

Η κ. Αιμιλιανίδου, έχει αναφέρει ότι από τα μέσα Μαρτίου, όταν ξεκίνησε η πανδημία στην Κύπρο μέχρι το τέλος Μαΐου, είχαν επιδοτηθεί πέραν των 180 χιλ. εργαζομένων, ενώ την περίοδο Ιουνίου – Ιουλίου επιδοτήθηκαν γύρω στις 70 χιλ. εργαζόμενοι και αυτοτελώς εργαζόμενοι.

Πέραν των σχεδίων στήριξης μισθωτών, αυτοεργοδοτουμένων και επιχειρήσεων, εφαρμόστηκαν επίσης σχέδια που υλοποιήθηκαν σε συνεργασία με τις τράπεζες, για αναστολή δόσεων και τόκων και επιδότηση επιτοκίου νέων στεγαστικών και επιχειρηματικών δανείων.

Απαντήσεις σε σχέση με τη διαχείριση πτυχών της κρίσης που αφορούν και το χρηματοπιστωτικό σύστημα, αναμένεται να δώσει ο διοικητής της ΚΤ Κωνσταντίνος Ηροδότου, ο οποίος την περασμένη εβδομάδα έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου στις τράπεζες, αναφέροντας ότι θα πρέπει να είναι έτοιμες να αντιμετωπίσουν ένα νέο κύκλο κόκκινων δανείων ως αποτέλεσμα της πανδημίας του κορωνοϊού.

Στο μενού και οι πολιτογραφήσεις

Παράλληλα, στην παρουσία του γενικού ελεγκτή και του εφόρου φορολογίας, ο υπουργός οικονομικών θα κληθεί να προβεί σε ενημέρωση της επιτροπής αναφορικά με τα έσοδα του κράτους και τα ευρύτερα οικονομικά οφέλη που προκύπτουν από το κυπριακό επενδυτικό πρόγραμμα κατ’ εξαίρεση πολιτογραφήσεων.

Το θέμα θα εξεταστεί ως αυτεπάγγελτο κατόπιν εγγραφής του από τον πρόεδρο του ΔΗΚΟ Νικόλα Παπαδόπουλο. Παράλληλα, την ερχόμενη εβδομάδα η επιτροπή εσωτερικών θα ενημερωθεί εκ μέρους του υπουργείου εσωτερικών, της αστυνομίας και της ΜΟΚΑΣ σχετικά με τις πληροφορίες για το κυπριακό επενδυτικό πρόγραμμα, που είδαν πρόσφατα το φως της δημοσιότητας από το δίκτυο Al Jazeera.

Τα εν λόγω φλέγοντα ζητήματα μπαίνουν στο μικροσκόπιο της βουλής τη στιγμή που αύριο αναμένεται να πραγματοποιηθεί η σύσκεψη αρχηγών υπό τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, για να εξεταστούν ζητήματα σχετικά με την κατάσταση της οικονομίας.

Της Μαρίας Χαμπή