You are here

Εγκρίνονται τα €220 εκ. νέου πακέτου στήριξης

05/06/2020 06:50

Η ολομέλεια της βουλής συνέρχεται σήμερα στις 11:00 π.μ. για να εγκρίνει μεταξύ άλλων, τον συμπληρωματικό προϋπολογισμό ύψους €220 εκ. ο οποίος περιλαμβάνει €120 εκ. που θα διοχετευθούν σε επιχειρήσεις, εργαζόμενους, αυτοεργοδοτούμενους και άνεργους μέσω των ειδικών σχεδίων του υπουργείου εργασίας και €100 εκ. που θα δοθούν ως χορηγία προς τις πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις και αυτοεργοδοτούμενους.

Οι μέχρι στιγμής τοποθετήσεις των κομμάτων καταδεικνύουν ότι σε αντίθεση με το ναυάγιο της προηγούμενης προσπάθειας για οικονομική στήριξη μέσω κρατικών εγγυήσεων για δάνεια επιχειρήσεων, ο συμπληρωματικός προϋπολογισμός θα τύχει ευρείας στήριξης, εφόσον τα κόμματα υποστηρίζουν ότι βασίζεται σε δικές τους εισηγήσεις.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του κυβερνώντος κόμματος Δημήτρης Δημητρίου απηύθυνε χθες κάλεσμα για πολιτική συναίνεση και υπεύθυνη στάση από όλα τα κόμματα σε σχέση με το στόχο της επανεκκίνησης της οικονομίας. Σημείωσε ότι η υπεύθυνη πολιτική στάση περνάει και μέσα από τη βουλή και τη συζήτηση για το συμπληρωματικό προϋπολογισμό όπου όλοι θα έχουν την ευκαιρία να επιχειρηματολογήσουν και να αποδείξουν τα λεγόμενα τους.

Μετά την παρουσίαση του συμπληρωματικού προϋπολογισμού στην επιτροπή οικονομικών από τους υπουργούς οικονομικών και εργασίας, ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού προανήγγειλε ότι το ΑΚΕΛ θα στηρίξει το νομοσχέδιο του συμπληρωματικού προϋπολογισμού.

Ο κ. Δαμιανού δήλωσε ότι «το ΑΚΕΛ πρωτοστάτησε για την απευθείας επιδότηση των μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των αυτοτελώς εργαζομένων σε μια περίοδο που η κυβέρνηση επέμενε, με κόστος στη ρευστότητα των επιχειρήσεων, στη λογική του δανεισμού από τις τράπεζες».

«Επομένως, το νομοσχέδιο με το οποίο ενισχύεται η λογική της απευθείας επιδότησης βρίσκεται εντός της φιλοσοφίας την οποία υιοθετήσαμε ευθύς εξαρχής και θα στηρίξουμε και σήμερα στη βουλή των αντιπροσώπων». Παράλληλα, επανέλαβε την εκτίμηση εκ μέρους του κόμματος, ότι υπάρχουν οι δημοσιονομικές δυνατότητες για σημαντική αύξηση του ποσού των €100 εκ. της απευθείας χορηγίας σε επιχειρήσεις, αναφέροντας ότι θα βοηθήσει στην επιβίωση των ΜμΕ.

«Ανάλογη», είπε «θα είναι και η στήριξη μας για συνέχιση των προγραμμάτων του υπουργείου Εργασίας» σημειώνοντας ωστόσο, ότι «συντηρείται μια κοινωνική αδικία σε σχέση με συνταξιούχους οι οποίοι εργάζονται, καταβάλλουν εισφορές αλλά δεν εμπίπτουν στα σχέδια».

Στα υπόλοιπα θέματα που θα έχει ενώπιον της η ολομέλεια της βουλής, περιλαμβάνονται ρυθμίσεις για τερματισμό μίσθωσης κινητής ή ακίνητης ιδιοκτησίας, αλλαγές στο φορολογικό πλαίσιο που διέπει την νοητή έκπτωση τόκου και ρυθμίσεις για τις αρμοδιότητες και τη λειτουργία του νέου τμήματος αφερεγγυότητας στο οποίο μεταφέρονται αρμοδιότητες του επίσημου παραλήπτη και της υπηρεσίας αφερεγγυότητας.

Επίσης, περιλαμβάνεται πρόταση νόμου ώστε ανάμεσα σε άλλα, το ωράριο λειτουργίας των ειδικών και τουριστικών καταστημάτων, τα προϊόντα που διατίθενται προς πώληση και οι υπηρεσίες που παρέχονται σε αυτά να καθορίζονται με διατάγματα του υπουργού εργασίας και εναρμονιστικό νομοσχέδιο για την καταπολέμηση της απάτης εις βάρος των οικονομικών συμφερόντων της ΕΕ.

Της Μαρίας Χαμπή