You are here

Κλειστό το ταμείο πλεονασμού για εργοδότες που απολύουν

06/10/2020 13:35

Οι εργοδότες που προχωρούν σε πλεονασμούς λόγω προσωρινής μείωσης του κύκλου εργασιών επιχείρησης, θα πρέπει να καταβάλλουν οι ίδιοι τις αποζημιώσεις στους εργαζομένους καθώς δεν θα καλύπτονται από το ταμείο πλεονασμού, διαμήνυσε η υπουργός εργασίας Ζέτα Αιμιλιανίδου.

Η κ. Αιμιλιανίδου συμμετείχε στη συνεδρίαση της επιτροπής εργασίας, κατά την οποία συζητήθηκε το νομοσχέδιο που επεκτείνει μέχρι τον Μάρτιο του 2021 την δυνατότητα της να εκδίδει αποφάσεις για τη λήψη έκτακτων μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας, η οποία λήγει στις 12 Οκτωβρίου.

Το νομοσχέδιο αναμένεται να κατατεθεί στη βουλή την ερχόμενη Παρασκευή και να τεθεί προς ψήφιση με τη διαδικασία του κατεπείγοντος.

Με το νομοσχέδιο θα δοθεί η δυνατότητα να συνεχιστεί η λήψη μέτρων για τη στήριξη εργαζομένων, αυτοεργοδοτουμένων και επιχειρήσεων προς αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας. Η κ. Αιμιλιανίδου ενημέρωσε ότι τα σχέδια του υπουργείου για τον Οκτώβριο είναι ήδη έτοιμα και αναμένεται η έγκρισή τους από το υπουργικό συμβούλιο εντός της εβδομάδας, ώστε να ανακοινωθούν και επίσημα από το υπουργείο.

Η βουλή θα κληθεί επίσης να εγκρίνει νομοσχέδιο με το οποίο θα παρέχεται η δυνατότητα στην υπουργό να τροποποιεί συγκεκριμένες πρόνοιες του νόμου περί κοινωνικών ασφαλίσεων αναφορικά με πιστώσεις κοινωνικών ασφαλίσεων και εισφορών σε διάφορες κατηγορίες εργαζομένων, ώστε να μπορούν εκ των υστέρων να είναι δικαιούχοι ανεργιακού επιδόματος.

Μηνύματα Ζέτας προς εργοδότες

Η υπουργός έστειλε αυστηρά μηνύματα κατά τη συνεδρίαση, σε εργοδότες που προχωρούν σε απολύσεις εργαζομένων σημειώνοντας με νόημα ότι «μια μέρα η πανδημία θα τελειώσει» και πως «τα ωφελήματα που έχει μια επιχείρηση από το υπουργείο εργασίας είναι τεράστια».

Έκανε λόγο για δεκάδες αιτήματα που βρίσκονται ενώπιον του υπουργείου εργασίας για την εργοδότηση φοιτητών ή ξένων εργατών, τα οποία στο πλαίσιο των αντικινήτρων που θα εφαρμόσει το υπουργείο μπορεί να μην γίνουν αποδεκτά.

Τόνισε πως υπάρχει απόφαση του υπουργικού συμβουλίου για την εφαρμογή αντικινήτρων προς απολύσεις και μειώσεις μισθών, επισημαίνοντας ότι όσοι απολύουν προσωπικό λόγω προσωρινής μείωσης κύκλου εργασιών, δεν θα δικαιούνται να προχωρήσουν σε πλεονασμό και θα πρέπει να αποζημιώσουν οι ίδιοι τους υπαλλήλους.

Σε ότι αφορά τα κίνητρα που μπορεί να προσφέρει το υπουργείο, η κ. Αιμιλιανίδου ανέφερε ότι για έναν καλό εργοδότη που σέβεται τους νόμους και εκτιμά το προσωπικό, τα αιτήματά του προς το υπουργείο θα μπορούν να τύχουν επεξεργασίας και υλοποίησης σε μικρότερο διάστημα.

Σημείωσε ότι η αρχή των κινήτρων και αντικινήτρων έχει συμφωνηθεί μεταξύ των κοινωνικών εταίρων και εξέφρασε την άποψη ότι τα κίνητρα και αντικίνητρα, θα πρέπει να εφαρμοστούν όχι μόνο στις διαδικασίες του υπουργείου εργασίας αλλά και γενικότερα στις διαδικασίες του δημοσίου.

Κατόπιν εισήγησης του βουλευτή των Οικολόγων Γιώργου Περδίκη, η κ. Αιμιλιανίδου σημείωσε ότι μπορεί να ενταχθεί στα σχέδια της ΑΑνΑΔ και η εκπαίδευση σε περιβαλλοντικά θέματα.

Οι αναφορές της υπουργού σε κίνητρα και αντικίνητρα έγιναν δεκτές με ικανοποίηση εκ μέρους βουλευτών που δήλωσαν πως μέχρι στιγμής οι χειρισμοί του υπουργείου είναι προς τη σωστή κατεύθυνση.

Απαντώντας σε αναφορά του βουλευτή του ΔΗΣΥ Μάριου Μαυρίδη ότι η εξαίρεση από τα νέα σχέδια των εργοδοτών που προχώρησαν σε απολύσεις δημιουργεί συνθήκες άνισου ανταγωνισμού, η υπουργός υποστήριξε ότι «θα ήταν εκπληκτικό μια επιχείρηση να έχει απολύσει προσωπικό και μετά να την επιδοτήσουμε για να προσλάβει νέους. Δεν θα ήταν σωστή πολιτική» είπε.

Προβληματισμός για αλλαγή κριτηρίων στα σχέδια

Η κ. Αιμιλιανίδου ανέπτυξε ενώπιον της επιτροπής, τους προβληματισμούς της αναφορικά με το ενδεχόμενο εισαγωγής νέων κριτηρίων επιλεξιμότητας στα σχέδια στήριξης επιχειρήσεων.

«Με προβληματίζει εάν στα σχέδια θα πρέπει να μπει κριτήριο κερδοφορίας σε σχέση με τον Ιούλιο και τον Αύγουστο», είπε. Αναφέρθηκε σε περιπτώσεις επιχειρήσεων που τον Ιούλιο και τον Αύγουστο μπορεί να κατέγραψαν μεγάλη κερδοφορία και ενδεχομένως να μην πρέπει να είναι απευθείας δικαιούχοι στήριξης, επειδή θα έχουν μείωση κύκλου εργασιών τον Νοέμβριο για παράδειγμα.

«Θα πρέπει να δούμε εάν θα διαφοροποιήσουμε το ποσοστό στήριξης», σημείωσε.

Διερωτήθηκε εάν θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ο κύκλος εργασιών επιχειρήσεων σε μεγαλύτερη περίοδο, ενώ μέχρι τώρα τα σχέδια αφορούσαν μείωση κύκλου εργασιών σε ένα συγκεκριμένο μήνα, σημειώνοντας ότι πρόκειται για θέμα που πρέπει να συζητηθεί.

Της Μαρίας Χαμπή