You are here

Τι επικαλείται ο πρόεδρος για ωράριο

25/05/2015 12:03
Λόγους δημοσίου συμφέροντος επικαλείται ο πρόεδρος της Δημοκρατίας στην αναφορά του προς το ανώτατο για το ωράριο καταστημάτων.

Στην αναφορά του ο πρόεδρος αναφέρεται σε επιβολή δια του νόμου διατυπώσεων, όρων ή περιορισμών του δια του άρθρου 25 του συντάγματος της Δημοκρατίας εγγυημένου δικαιώματος οι οποίοι αντιτίθενται στο δημόσιο συμφέρον.

Το άρθρο 25 του συντάγματος προβλέπει μεταξύ άλλων ότι έκαστος έχει το δικαίωμα να ασκεί οποιοδήποτε επάγγελμα ή να επιδίδεται σε οποιαδήποτε απασχόληση, εμπόριο ή επικερδή εργασία, εκτός και εάν διακυβεύεται η ασφάλεια της Δημοκρατίας, η συνταγματική τάξη, η δημόσια ασφάλεια ή τα δημόσια ήθη.

Αναφέρεται ότι τα διατάγματα της υπουργού εργασίας και κοινωνικών ασφαλίσεων για τα ωράρια, χορηγούσαν ευέλικτο ωράριο λειτουργίας στα καταστήματα των ευρύτερων περιοχών σχεδόν ολόχρονα, περιλαμβανομένης και της χειμερινής περιόδου.

Σημειώνεται ότι με τον νέο νόμο, περιορίζεται το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων που ίσχυε με τα διατάγματα ιδίως όσον αφορά τα γενικά καταστήματα που δεν βρίσκονται σε περιοχές ή ζώνες.

«Ο αναφερόμενος νόμος εντέλει περιορίζει τα ωράρια λειτουργίας των γενικών και ειδικών καταστημάτων των ευρύτερων περιοχών, θίγοντας έτσι το δικαίωμα που τους χορηγεί το άρθρο 25 του συντάγματος», αναφέρεται.

Σημειώνεται ότι η βουλή όφειλε κατά την ψήφιση του νόμου να διασφαλίσει την αναλογικότητα του περιορισμού με τον επιδιωκόμενο σκοπό λαμβάνοντας υπόψη τις επιπτώσεις του περιορισμού επί των θιγόμενων καταστηματαρχών και τη δυνατότητα προσαρμογής τους σε αυτό και τεκμηριώνοντας επαρκώς τον σκοπό στο προοίμιο του νόμου ή τα προπαρασκευαστικά του έγγραφα ώστε να μπορεί να ελεχθεί δικαστικώς.

Ο πρόεδρος αναφέρει ότι το νέο άρθρο 20 (α) και (β) του βασικού νόμου αντίκειται στο άρθρο 25 του συντάγματος και κατ’ επέκταση είναι ασύμβατο και με το άρθρο 35 του συντάγματος που απαιτεί μεταξύ άλλων από τη βουλή όταν νομοθετεί αποτελεσματική εφαρμογή των θεμελιωδών δικαιωμάτων και ελευθεριών.

Αναφέρεται στη δημιουργία 15.989 νέων θέσεων εργασίας και την αύξηση των εισοδημάτων των εργαζομένων στο λιανικό εμπόριο το 2014 αλλά και την ενίσχυση της οικονομικής δραστηριότητας.

Αναφέρετεται επίσης στην ενίσχυση του ταμείου κοινωνικών ασφαλίσεων αλλά και στα αυξημένα έσοδα του κράτους.

Το ανώτατο αναμένεται να συνέλθει στις 3 Ιουνίου για να εξετάσει την αναφορά του προέδρου.

Γ.Χ.

Επισυνάπτεται η αναφορά του προέδρου της Δημοκρατίας στο ανώτατο για το ωράριο των καταστημάτων.