You are here

Ξανά στην ολομέλεια τα εξώδικα για επιχειρήσεις

24/06/2020 07:06

Στην ολομέλεια για πολλοστή φορά οδηγείται το νομοσχέδιο για τη σύσταση και λειτουργία της ενιαίας υπηρεσίας επιθεώρησης εργασίας, βάση της οποίας θα εξετάζεται η εφαρμογή πέραν των είκοσι νόμων που εμπίπτουν στο πλαίσιο της εργατικής νομοθεσίας.

Η επιτροπή εργασίας κατά τη χθεσινή συνεδρία συζήτησε τις τελευταίες πινελιές στο νομοσχέδιο με τον πρόεδρο της επιτροπής Ανδρέα Φακοντή να σημειώνει ότι έχουν επέλθει ορισμένες αλλαγές στο τελικό κείμενο.

Στο νόμο παρά τις αντιδράσεις της ΟΕΒ, θα εμπίπτει και η οικοδομική βιομηχανία, σημείο επί του οποίου αναμένονταν διευκρινήσεις εκ μέρους του υπουργείου εργασίας, με σύνδεση δύο άρθρων που αφορούν τους βασικούς όρους απασχόλησης εργαζομένων και την ανάρτηση καταλόγου υπαλλήλων, με πρόστιμα €500 και €250 αντίστοιχα.

Σε ότι αφορά τις ποινές που προβλέπονται στο νομοσχέδιο, αυτές αποτελούν προϊόν συμβιβασμών που έγιναν κατά τη διάρκεια των συζητήσεων και διαβουλεύσεων με τις εργοδοτικές και συνδικαλιστικές οργανώσεις, καθώς έχουν αποδυναμωθεί προκειμένου να επιτευχθεί η μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση ανάμεσα στους εμπλεκόμενους φορείς.

Τα κόμματα τοποθετήθηκαν επί του τελικού κειμένου κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της επιτροπής εργασίας με το ΑΚΕΛ, την ΕΔΕΚ και τους Οικολόγους να τάσσονται υπέρ, ενώ ΔΗΣΥ και ΔΗΚΟ επιφύλαξαν την τοποθέτησή τους για την ολομέλεια της βουλής.

Τρεις βουλευτές του ΔΗΚΟ, Άγγελος Βότσης, Μαρίνος Μουσιούττας και Γιώργος Προκοπίου, είχαν στο παρελθόν διαχωρίσει τη θέση τους από την κοινοβουλευτική ομάδα, μετά την κατάθεση τροπολογιών που θα επέφεραν σημαντικές αλλαγές στο νομοσχέδιο, θέση η οποία δεν έχει διαφοροποιηθεί καταδεικνύοντας τον διχασμό που επικρατεί στο ΔΗΚΟ επί του συγκεκριμένου νομοσχεδίου.

ΔΗΣΥ, ΔΗΚΟ και Οικολόγοι έχουν θέσει ενώπιον της επιτροπής τροπολογίες επί του νομοσχεδίου, οι οποίες ωστόσο δεν αποκλείεται να αποσυρθούν συνολικά.

Οι τροπολογίες του ΔΗΚΟ αφορούν πλήρη κατάργηση της δυνατότητας των επιθεωρητών για επιβολή διοικητικών προστίμων (εξωδίκων) και κατάργηση της δυνατότητας επιβολής διοικητικής ποινής σε περίπτωση που υπάρχει άρνηση παραχώρησης εγγράφων και στοιχείων που ζητούνται κατά τη διάρκεια ελέγχων από τους επιθεωρητές.

Οι τροπολογίες αποτέλεσαν αφορμή για να αναβληθεί η ψήφιση του νομοσχεδίου τον περασμένο Φεβρουάριο, κατόπιν αιτήματος της υπουργού εργασίας.

Σε ότι αφορά τις τροπολογίες των Οικολόγων, βασικός στόχος τους είναι να γίνουν πιο αυστηρές οι ποινές, όπως προέβλεπε αρχικά το νομοσχέδιο.

Της Μαρίας Χαμπή