You are here

Ζέτα: Ψευδή ή λάθος στοιχεία από 4500 επιχειρήσεις

19/10/2021 12:36

Ψευδή ή και λάθος στοιχεία δήλωσαν περίπου 4500 επιχειρήσεις, προκειμένου να λάβουν χρήματα μέσω των σχεδίων που εφαρμόστηκαν για αντιμετώπιση της πανδημίας.

Αυτό δήλωσε η υπουργός Εργασίας, Ζέτα Αιμιλιανίδου, απαντώντας σε σειρά ερωτήσεων βουλευτών της Επιτροπής Εργασίας της Βουλής, προσθέτοντας πως αυτό διαφάνηκε μέσα από τους ελέγχους που διενήργησε το υπουργείο.

Η κ. Αιμιλιανίδου εξήγησε ότι οι έλεγχοι από το υπουργείο έγιναν για βοηθήματα που δόθηκαν μέχρι το Μάρτιο του 2021 και ότι θα συνεχιστούν. Πρόσθεσε ότι θα πρέπει από τις 4500 επιχειρήσεις να επιστραφούν στο κράτος περίπου €4 εκατ., εκ των οποίων όπως είπε ήδη έχουν εισπραχθεί τα €2 εκατ.

Η υπουργός δήλωσε ότι η Κύπρος είναι η μόνη χώρα η οποία επιδοτούσε για 20 μήνες το μισθολογικό κόστος λόγω πανδημίας. Πρόσθεσε ότι οι επιχειρήσεις οι οποίες επιδοτήθηκαν δεν μπορούν να απολύσουν κανένα υπάλληλο μέχρι και τον Μάρτιο, προσθέτοντας ότι σε περίπτωση απόλυσης θα είναι υποχρεωμένες να επιστρέψουν όλα τα χρήματα που έλαβαν.

Ερωτηθείσα για τον τερματισμό των σχεδίων στήριξης που είχαν εφαρμοστεί λόγω πανδημίας, στο τέλος Οκτωβρίου και για ενδεχόμενο επέκτασής τους, η υπουργός ξεκαθάρισε πως δεν θα επεκταθούν αλλά ανέφερε ότι παρά τη λήξη των σχεδίων, εφαρμόζεται μια συνεκτική πολιτική έτσι ώστε να συνεχίσει το κράτος να στηρίζει τους πολίτες. Η κ. Αιμιλιανίδου, ανέφερε ότι για τα σχέδια στήριξης δαπανήθηκαν κονδύλια πέραν του €1 δισ.

Όσον αφορά τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, η υπουργός ανέφερε ότι  θα δοθεί παράταση υποβολής αιτημάτων για ένταξη στο Σχέδιο Ρύθμισης Ληξιπρόθεσμων Φορολογικών Οφειλών μέχρι το τέλος του χρόνου. Σημειώνεται ότι η περίοδος υποβολής αιτήσεων έληξε στις 20 του περασμένου Σεπτεμβρίου.

Ανέφερε περαιτέρω ότι δεν υπήρξε ικανοποιητική ανταπόκριση στο δεύτερο σχέδιο για καταβολή με δόσεις των οφειλών.  Ανέφερε ότι κατατέθηκαν 4,577 αιτήσεις οι μισές σε σύγκριση με το πρώτο σχέδιο, από το οποίο εισπράχθηκαν πέραν των 58 εκατ.

Στην Επιτροπή Εργασίας το νομοσχέδιο για άδεια μητρότητας

Η υπουργός Εργασίας ανέλυσε επίσης στα μέλη της Επιτροπής και το νομοσχέδιο για επέκταση της άδειας μητρότητας και πατρότητας. Το σχετικό νομοσχέδιο θα συζητηθεί με την μορφή του κατεπείγοντος την ερχόμενη Τρίτη στην Επιτροπή Εργασίας της Βουλής.

Η υπουργός είπε ότι με το ν/σ η άδεια μητρότητας για 2o παιδί αυξάνεται από 18 σε 22 εβδομάδες και για το 3ο σε 26 εβδομάδες. Μίλησε για πολιτική που συμφιλιώνει την επαγγελματική και οικογενειακή ζωή και πολιτική αντιμετώπισης του δημογραφικού και υπογεννητικότητας.

«Ήδη επεξεργαζόμαστε και νομοσχέδιο για την γονική άδεια όπου και οι δύο γονείς θα δικαιούνται επιπρόσθετη άδεια για ενάμιση μήνα μέχρι την ηλικία 8 ετών των παιδιών», ανέφερε.

Το νομοσχέδιο για αύξηση της άδειας μητρότητας θα περιλαμβάνει και μητέρες που ήδη διανύουν την άδεια μητρότητάς τους.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Ανδρέας Καυκαλιάς είπε ότι η αντιμετώπιση της υπογεννητικότητας και η στήριξη των οικογενειών αλλά και  η  συμφιλίωση επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής, επιβάλλουν ολιστικές προσεγγίσεις και πολιτικές. Είπε ότι τα νομοσχέδιο είναι ένα μέτρο προς την σωστή κατεύθυνση αλλά αυτό δεν ανατρέπει τα δεδομένα.

Η Σάββια Ορφανίδου του ΔΗΣΥ μίλησε για συνολική κοινωνική πολιτική εκ μέρους της Κυβέρνησης και εξισορρόπηση της οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής και διευκόλυνση των νεαρών ζευγαριών. Είπε ακόμη ότι αντιμετωπίζεται η υπογεννητικότητα και το δημογραφικό.

Ο Πανίκος Λεωνίδου του ΔΗΚΟ είπε ότι το ν/σ κινείται προς την ορθή κατεύθυνση και ενισχύει την κοινωνική πολιτική του κράτους. Είπε ότι το κόμμα του το χαιρετίζει και θα προσπαθήσει να ρυθμίσει κάποια ζητήματα ακόμη περισσότερο.

Από την ΕΔΕΚ ο Ανδρέας Αποστόλου είπε ότι τα ν/σ είναι στο πλαίσιο της πολιτικής για στήριξη νεαρών μητέρων και οικογενειών και ότι την Τρίτη θα συζητηθεί στην Επιτροπή και θα πάει άμεσα προς ψήφιση. Είπε πάντως ότι η στήριξη των οικογενειών δεν τελειώνει με αυτές τις άδειες και ότι απαιτείται εθνικός σχεδιασμός και ολιστική στρατηγική.

Ο Μαρίνος Μουσιούττας της ΔΗΠΑ - Συνεργασία Δημοκρατικών Δυνάμεων είπε ότι τα ν/σ είναι προς την σωστή κατεύθυνση και στη βάση ευρωπαϊκών οδηγιών και ότι θα διεξαχθεί διάλογος για εμπλουτισμό τους. Είπε επίσης ότι το Υπουργείο Εργασίας διαχρονικά προσπαθεί να βοηθήσει τις οικογένειες και να σμικρύνει το πρόβλημα της υπογεννητικότητας.

 

Της Ελένης Χαραλάμπους