You are here

Ζητούν πίσω τα ποσά στήριξης μέσω σχεδίων

22/09/2020 13:26

Το υπουργείο εργασίας εντοπίζει περιπτώσεις που δεν πληρούσαν τα κριτήρια για στήριξη μέσω των σχεδίων που εφαρμόστηκαν από τον Μάρτιο προς αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας, ζητώντας επιστροφή των ποσών που δόθηκαν σε επιχειρήσεις μέσω επιδομάτων.

Σύμφωνα με την υπουργό εργασίας Ζέτα Αιμιλιανίδου, η οποία συμμετείχε στην συνεδρία της επιτροπής εργασίας, το υπουργείο βρίσκεται στο στάδιο του ελέγχου των στοιχείων που κατέθεσαν επιχειρήσεις κατά το πρώτο τρίμηνο λειτουργίας των σχεδίων στήριξης και έχει ήδη ζητήσει σχετικά στοιχεία από περισσότερες από 2 χιλ. επιχειρήσεις.

«Εντοπίστηκαν περιπτώσεις που δεν πληρούσαν την προϋπόθεση της μείωσης του 25% στον κύκλο εργασιών και είμαστε στο στάδιο της απαίτησης να μας δώσουν πίσω τα χρήματα», είπε η υπουργός.

Πρόσθεσε ότι οι περιπτώσεις εντοπίστηκαν αρχικά μέσω τυχαίου δείγματος και ακολούθως το υπουργείο προχώρησε σε ελέγχους των περιπτώσεων στις οποίες δόθηκαν τα μεγαλύτερα ποσά.

Επεσήμανε ότι στο πλαίσιο της διαδικασίας που εφαρμόζεται, οι επιχειρήσεις δικαιούνται να θέσουν τη δική τους επιχειρηματολογία ενώπιον του υπουργείου.

Σημείωσε ότι το γεγονός ότι δόθηκαν χρήματα των φορολογουμένων «τον Μάρτιο, Απρίλιο, που βρισκόμασταν σε τραγική κατάσταση, δεν σημαίνει ότι δεν θα ελέγξουμε, εκείνοι που δικαιούνται θα τα πάρουν».

Η υπουργός ανέφερε ότι ομάδα του υπουργείου προχωρά σε ελέγχους σε σχέση με τις τρεις πρώτες περιόδους των σχεδίων, που δεν απαιτείτο πιστοποίηση από λογιστή για τη μείωση του κύκλου εργασιών. Όσοι έλαβαν ποσά χωρίς να τα δικαιούνται «θα πρέπει να τα δώσουν πίσω», τόνισε.

Έρχεται νέο νομοσχέδιο για εξουσίες ΥΠΕΡΓ

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε η κ. Αιμιλιανίδου, εντός των επόμενων ημερών θα κατατεθεί νέο νομοσχέδιο ενώπιον της βουλής, για παράταση και επέκταση των εξουσιών της υπουργού εργασίας να εκδίδει αποφάσεις σε σχέση με τη στήριξη των εργαζομένων.

Με το νομοσχέδιο η εξουσία της υπουργού για έκδοση σχετικών διαταγμάτων παρατείνεται μέχρι το Μάρτιο του 2021 ενώ, επεκτείνεται ώστε η υπουργός να έχει το δικαίωμα να προβεί σε διαφοροποίηση άρθρων του περί κοινωνικών ασφαλίσεων νόμου που δεν επιτρέπουν την παραχώρηση πιστώσεων σε συγκεκριμένες κατηγορίες εργαζομένων, όπως οι ξενοδοχοϋπάλληλοι.

Η κ. Αιμιλιανίδου ανέφερε ότι η έγκριση του νομοσχεδίου «αποτελεί προϋπόθεση για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε». Οι αντίστοιχες ρυθμίσεις του ισχύοντος νόμου, λήγουν τον Οκτώβριο.

Πολιτική κινήτρων – αντικινήτρων εναντίον μονομερών ενεργειών

Η υπουργός αναφέρθηκε στην πολιτική του υπουργείου σε ότι αφορά την προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων, κάνοντας λόγο για πολιτική κινήτρων – αντικινήτρων.

Σημείωσε ότι δεν θα γίνουν δεχτές μονομερείς αποφάσεις που λαμβάνονται από εργοδότες σε σχέση με μειώσεις μισθών και ωρών εργασίας που δεν γίνονται σε θεσμοθετημένο πλαίσιο.

Στα αντικίνητρα που θα χρησιμοποιηθούν, ενέταξε τον αποκλεισμό από τα υπόλοιπα σχέδια που θέτει σε εφαρμογή το υπουργείο, επισημαίνοντας ότι δεν θα ικανοποιούνται αιτήματα επιχειρήσεων για ξένους εργάτες και φοιτητές. Θετικά κίνητρα θα έχουν, όπως είπε, επιχειρήσεις που συνεργάζονται και που αξιοποιούν τον κώδικα βιομηχανικών σχέσεων και σέβονται τις εργασιακές σχέσεις.

Στη συνεδρίαση συμμετείχαν εκπρόσωποι των συντεχνιών υπογραμμίζοντας τις προκλήσεις που έχουν να αντιμετωπίσουν οι εργαζόμενοι το επόμενο διάστημα, καθώς και την ανάγκη για παροχή περαιτέρω κοινωνική στήριξης σε διάφορες ομάδες του πληθυσμού.

Επεκτείνεται σχέδιο για τουριστικές επιχειρήσεις, ξενοδοχεία

Κατά τη συνεδρίαση έγινε αναφορά σε επέκταση του σχεδίου πλήρους ή μερικής αναστολής των εργασιών επιχειρήσεων που είναι συνδεδεμένες με τον τουρισμό, τουριστικών επιχειρήσεων και ξενοδοχείων. Οι εν λόγω επιχειρήσεις θα πρέπει να ενταχθούν στο σχέδιο υποχρεωτικά, από τον Οκτώβριο μέχρι και τον Μάρτιο του 2021.

Η υπουργός σημείωσε ότι έχει ήδη επικοινωνήσει με τους κοινωνικούς εταίρους για την έναρξη κοινωνικού διαλόγου για τροποποίηση του σχεδίου ώστε να επεκταθεί σε περισσότερες επιχειρήσεις συνδεδεμένες με τον τουρισμό, που πιθανόν να μην καλύπτονται σήμερα, αλλά και να καλύψει ξενοδοχεία που βρίσκονται σε περιοχές εκτός αυτών που καλύπτονται σήμερα.

Παράλληλα, εξετάζεται κατά πόσο το σχέδιο θα συνεχίσει να εφαρμόζεται μέσω του ταμείου κοινωνικών ασφαλίσεων, ή μέσω των σχεδίων στήριξης του υπουργείου εργασίας.

Σε δηλώσεις μετά το πέρας της συνεδρίας, η υπουργός ανέφερε, ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα τεθούν ενώπιον του υπουργικού σχέδια αναφορικά με επιδότηση πέραν του 75% του μισθολογικού κόστους για πρόσληψη ανέργων και για κατάρτιση σε θέματα ψηφιακών γνώσεων, ασφάλειας και υγείας, με επιδότηση του 25% του μισθολογικού κόστους μικρής επιχείρησης, με στόχο την κάλυψη 2 χιλ. επιχειρήσεων.

Η υπουργός αναφέρθηκε εκ νέου στα ποσά που θα δαπανηθούν στο πλαίσιο των σχεδίων που θα υλοποιηθούν μέσω της αρχής ανάπτυξης ανθρώπινου δυναμικού, καθώς και στη χρηματοδότηση με χαμηλό επιτόκιο μέσω του ευρωπαϊκού προγράμματος SURE. Επανέλαβε ότι στο πλαίσιο του SURE έχουν εγκριθεί όλα τα σχέδια που παρουσίασε η κυπριακή Δημοκρατία, ύψους €479 εκ.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του υπουργείου οικονομικών Ηλία Μαλλή, τα μέτρα στήριξης των μισθωτών, των αυτοεργοδοτουμένων και των επιχειρήσεων, ανήλθαν στα €485 εκ. την περίοδο Ιανουαρίου – Αυγούστου.

Σε ότι αφορά τα δεδομένα που διαμορφώνονται, σημείωσε ότι η οικονομική ύφεση είναι ηπιότερη από ότι αναμενόταν και πως η ανεργία το πρώτο εξάμηνο του 2020 ανήλθε στο 7,1% σε σχέση με 6,7% την αντίστοιχη περίοδο του 2019.

Της Μαρίας Χαμπή