You are here

Διχάζει η ποινικοποίηση οφειλής φόρου

02/06/2020 06:05

Προς περιορισμό φαίνεται να οδεύει πρόνοια του νομοσχεδίου περί βεβαιώσεως και εισπράξεως φόρων για ποινικοποίηση φόρου που οφείλεται με βάση φορολογική δήλωση, επί της οποίας εκφράστηκαν προβληματισμοί και ανησυχίες κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της επιτροπής οικονομικών.

Η επιτροπή συνέχισε την κατ’ άρθρον συζήτηση του νομοσχεδίου, το οποίο παρέχει στο Τμήμα Φορολογίας ενισχυμένες εξουσίες για πάταξη της φοροδιαφυγής και αύξηση των εσόδων και το οποίο έτυχε αναθεώρησης μετά από παρατηρήσεις του Συνδέσμου Εγκεκριμένων Λογιστών Κύπρου.

Η συζήτηση γίνεται εν μέσω της πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης που ενδεχομένως να οδηγήσει χιλιάδες εταιρείες σε αδυναμία καταβολής των οφειλόμενων φόρων.  Με βάση το νομοσχέδιο, η μη καταβολή φόρου θα μπορούσε να οδηγήσει σε φυλάκιση τους διευθυντές των εταιρειών.

Κατά τη συζήτηση αποφασίστηκε όπως το τμήμα φορολογίας και το υπουργείο οικονομικών επανεξετάσουν το νομοσχέδιο και ιδιαίτερα την πρόνοια για ποινικοποίηση της οφειλής φόρου, με την οποία καθίσταται ποινικό αδίκημα η μη καταβολή φόρου, ο οποίος οφείλεται σύμφωνα με τη δήλωση φορολογίας ή σύμφωνα με βεβαίωση φόρου, με σκοπό τον περιορισμό της.

Σε παλαιότερο σημείωμα, ο ΣΕΛΚ είχε επισημάνει ότι η εν λόγω τροποποίηση αφαιρεί το στοιχείο του δόλου από καλή τη πίστει φορολογούμενους, θέτοντας ως παράδειγμα, ότι εάν μια εταιρεία υπό πτώχευση, καλή τη πίστει αδυνατεί να καταβάλει φόρους, θα βρεθεί υπόλογη για ποινικό αδίκημα με κίνδυνο ο διευθυντής της να καταδικαστεί σε ποινή φυλάκισης.

Το υπουργείο οικονομικών είχε υποστηρίξει ότι το εν λόγω μέτρο, θα αποτελέσει πρόσθετο εργαλείο στη φορολογική συμμόρφωση, που αναμένεται να είναι και το πιο αποδοτικό.

Ωστόσο, οι εν λόγω προβληματισμοί επανήλθαν κατά τη χθεσινή συζήτηση με τον έφορο φορολογίας Γιάννη Τσαγκάρη να σημειώνει ότι σήμερα ασκείται ποινική δίωξη σε περίπτωση μη υποβολής φορολογικής δήλωσης, αλλά όχι σε περίπτωση που δεν πληρωθεί οφειλόμενος φόρος.

Ο κ. Τσαγκάρης υπέδειξε ότι εάν δεν περάσει η εν λόγω πρόνοια, οι μη εισπράξιμοι φόροι θα αυξηθούν φτάνοντας στα €3 δισ. και ανέφερε ότι παρά τη δουλειά που γίνεται, το τμήμα φορολογίας εξακολουθεί να ψάχνει να βρει 70 χιλ. εταιρείες. Ταυτόχρονα, τόνισε ότι η ψήφιση του νομοσχεδίου δεν πρέπει να καθυστερήσει.

Το νομοσχέδιο αναμένεται να αναθεωρηθεί εκ νέου, με τον κ. Τσαγκάρη να σημειώνει ότι θα εξεταστεί πως μπορεί να διαφοροποιηθεί το κείμενο, έτσι ώστε να μην δημιουργείται πρόβλημα και η ποινικοποίηση να περιορίζεται στα πρόσωπα που έχουν ευθύνη καταβολής φόρου.

Ο πρόεδρος της επιτροπής οικονομικών Άγγελος Βότσης, δήλωσε πως το θέμα θα επανέλθει ενώπιον της επιτροπής σε 15 μέρες, ή και νωρίτερα εάν ετοιμαστεί το σχετικό κείμενο.

Βουλευτές εισηγήθηκαν όπως η εν λόγω πρόνοια αφαιρεθεί από το νομοσχέδιο ούτως ώστε να μην υπάρξει καθυστέρηση στην ψήφιση του, ή διαφοροποίηση του κειμένου ώστε να μην γίνεται απευθείας η ποινική δίωξη.

Εκ μέρους του παγκύπριου δικηγορικού συλλόγου αναφέρθηκε ότι η εν λόγω πρόνοια θα δημιουργήσει στρέβλωση σε διεθνές επίπεδο.

Της Μαρίας Χαμπή