You are here

Πρόσθετες φορoελαφρύνσεις για golden boys

21/06/2022 07:13

Πρόσθετες φορολογικές εκπτώσεις στο νομοσχέδιο παροχής κινήτρων για προσέλκυση υψηλόμισθου ανθρώπινου δυναμικού για σκοπούς εργοδότησης στην Κύπρο, ζήτησαν οι εμπλεκόμενοι φορείς, το Κυπριακό Ναυτιλιακό Επιμελητήριο, ο Οργανισμός Techisland και ο Σύνδεσμος Εταιρειών Διεθνών Δραστηριοτήτων.

Παρουσιάζοντας τα νομοσχέδια ενώπιον της κοινοβουλευτικής επιτροπής Οικονομικών ο γενικός διευθυντής του υπουργείου Οικονομικών Γιώργος Παντελή, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι στοχεύεται τροποποίηση του περί Φορολογίας του Εισοδήματος Νόμου, ώστε να διευρυνθεί το υφιστάμενο πλαίσιο φορολογικής απαλλαγής και η αμοιβή από εργοδότηση, η οποία υπερβαίνει τις €55 χιλ. ετησίως, να απαλλάσσεται κατά 50% από την επιβολή φόρου εισοδήματος για περίοδο 17 ετών.

Παράλληλα, είπε ότι παραχωρείται αντίστοιχη απαλλαγή (για σκοπούς ίσης μεταχείρισης) και στους υφιστάμενους δικαιούχους με αμοιβή πέραν των €55.000, νοουμένου ότι ήταν κάτοικοι εκτός Δημοκρατίας για 12 συνεχόμενα έτη, πριν την έναρξη της εργοδότησης τους στη Δημοκρατία.

Σύμφωνα με τον κ. Παντελή, εκτιμάται ότι πέραν των αλλοδαπών εργαζόμενων που θα προσελκύσει το σχέδιο για να εγκατασταθούν στην Κύπρο, με την έγκριση του νομοσχεδίου αναμένεται να επαναπατρισθούν Κύπριοι υψηλόμισθοι, που ήδη εργάζονται στο εξωτερικό και έχουν αποκτήσει εξειδίκευση και πείρα.

Επέκταση σχεδίου ζητά το Ναυτιλιακό Επιμελητήριο

Ο γενικός Διευθυντής του Κυπριακού Ναυτιλιακού Επιμελητήριου Θωμάς Καζάκος ζήτησε όπως η επέκταση της φορολογικής απαλλαγής σε 17 έτη να ισχύσει και στους υφιστάμενους δικαιούχους του προηγούμενου σχεδίου, ώστε να αποφευχθούν οι οποιεσδήποτε διακρίσεις.

Επιπρόσθετα, εισηγήθηκαν ότι το κριτήριο της ‘κατοικίας εκτός Δημοκρατίας για 12 συνεχόμενα έτη’ να μειωθεί στα 5 έτη, τουλάχιστον για τους υψηλά αμειβόμενους, με αμοιβή πέραν των €100 χιλ.

Όπως εξήγησε, οι υφιστάμενοι επιλέξιμοι δικαιούχοι δεν θα επωφεληθούν από την παράταση των 17 ετών, καθώς το κίνητρο της απαλλαγής του 50% θα χορηγείται σε όσους δεν ήταν κάτοικοι για 12 χρόνια πριν από την ανάληψη της εργασίας τους και δικαιούνταν αδιάλειπτο δικαίωμα απαλλαγής από το 2011 έως το 2021.

«Οι υφιστάμενοι επιλέξιμοι δικαιούχοι θα συνεχίσουν να λαμβάνουν την απαλλαγή του 50% μέχρι το τέλος της δεκαετούς περιόδου, αλλά δεν θα έχουν το δικαίωμα να επωφεληθούν από την διεύρυνση των 17 ετών, καθώς δεν είχαν αδιάλειπτο δικαίωμα απαλλαγής από το 2011 έως το 2021», επεσήμανε.

Δήλωσε περαιτέρω ότι οι εισηγήσεις τους ενισχύουν το σκοπό του νομοσχεδίου ως προς την παροχή κινήτρων με θετικά συνεπακόλουθα για την Κυπριακή Οικονομία και ως εκ τούτου, προσβλέπουν στη στήριξή των βουλευτών.

Techisland: Να ψηφιστούν άμεσα τα νομοσχέδια

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του Οργανισμού Techisland Άγγελος Γρηγοριάδης δήλωσε μιλώντας ενώπιον της επιτροπής ότι ο σύνδεσμος του αριθμεί πέραν των 170 εταιρειών τεχνολογίας ως μέλη, με εργοδοτούμενους πάνω από 20 χιλιάδες.

Πρόσθεσε ότι τον τελευταίο χρόνο έχουν μεταφερθεί στην Κύπρο περίπου έξι χιλιάδες εργαζόμενοι, εκ των οποίων οι τέσσερις χιλιάδες περίπου έρχονται για πρώτη φορά για εργασία στη χώρα μας.

Ο κ. Γρηγοριάδης ζήτησε από τα μέλη της επιτροπής εάν είναι δυνατό να ψηφιστεί το σχετικό νομοσχέδιο πριν το κλείσιμο της Βουλής για τις καλοκαιρινές διακοπές, καθώς ο ανταγωνισμός από άλλες χώρες με αντίστοιχα μέτρα είναι εξαιρετικά υψηλός, ενώ ζήτησε επίσης την επέκταση των σχετικών διευκολύνσεων και για πρόσωπα που βρίσκονται στην Κύπρο από το 2016.

Ανάφερε ότι χώρες όπως η Ολλανδία και η Γερμανία προσφέρουν πολύ πιο ελκυστικά πακέτα στους εργαζόμενους που εγκαθίστανται σε αυτές από το προτεινόμενο νομοσχέδιο, ενώ σημείωσε ότι με τις εισηγήσεις που προτείνουν οι ίδιοι το σχέδιο της Κύπρου θα καταστεί πιο ελκυστικό.

Εκπρόσωπος του Κυπριακού Συνδέσμου Εταιρειών Διεθνών Δραστηριοτήτων (CIBA) δήλωσε επίσης ότι είναι σύμφωνοι με οποιοδήποτε νομοσχέδιο διευκολύνει τις επενδύσεις. 

Εκπρόσωπος επίσης του ΣΕΛΚ ανάφερε ότι έχουν καταθέσει εισηγήσεις προς το υπουργείο οι οποίες αναμένεται να υιοθετηθούν σε αναθεωρημένο νομοσχέδιο.

Έκπτωση σε δαπάνες έρευνας σε επενδυτές

Ενώπιον της επιτροπής τέθηκε και δεύτερο τροποποιητικό νομοσχέδιο του περί Φορολογίας του Εισοδήματος Νόμου, το οποίο προβλέπει την προσέλκυση επενδύσεων μέσω της παροχής εκπτώσεων στις δαπάνες έρευνας.

Ο κ. Παντελή είπε ότι το νομοσχέδιο προνοεί την παραχώρηση για 3 έτη αυξημένης έκπτωσης ύψους 20% επί της πραγματικής δαπάνης σε επιστημονική έρευνα, καθώς και σε έρευνα και ανάπτυξη, για ενθάρρυνση των επιχειρήσεων και των φυσικών προσώπων που ασκούν επιχείρηση, ώστε να επενδύσουν στην έρευνα και ανάπτυξη.

Της Ελένης Χαραλάμπους