You are here

Νέες φορολογικές ελαφρύνσεις προς τις επιχειρήσεις

07/06/2023 11:06

Φοροελαφρύνσεις, με στόχο την ανακούφιση των επιχειρήσεων από το δυσβάστακτο κόστος της ενέργειας, προωθεί η κυβέρνηση με νομοσχέδιο στη Βουλή.

Το νομοσχέδιο, το οποίο αφορά την Τροποποίηση του περί Φορολογίας του Εισοδήματος νόμο, αναμένεται να κατατεθεί επίσημα αύριο στη Βουλή, με την ελπίδα να ψηφιστεί σε νόμο πριν την ολοκλήρωση των εργασιών της Βουλής για τις θερινές διακοπές.

Σκοπός των προνοιών του νομοσχεδίου είναι η μείωση των λειτουργικών εξόδων μιας εταιρείας και κατ’ επέκταση η αύξηση των κερδών της, δήλωσε στη StockWatch, η λειτουργός ελέγχου στη μονάδα φορολογικής πολιτικής του Υπουργείου Οικονομικών, Ρένα Μακρή.

Διευκρίνισε ότι «το νομοσχέδιο που προνοεί κεφαλαιουχικές εκπτώσεις προς τις εταιρείες που θα υιοθετήσουν μέτρα μείωσης της σπατάλης της ενέργειας και αξιοποίησης των πηγών ενέργειας, οι οποίες είναι συμβατές με το περιβάλλον, θα μπορούν να επωφεληθούν από τις πρόνοιες του νομοσχεδίου».

Πρόσθεσε ότι με βάση τις πρόνοιες του νομοσχεδίου, «όταν μια επιχείρηση αγοράσει συγκεκριμένα περιουσιακά στοιχεία θα δικαιούται να διεκδικήσει αυξημένες κεφαλαιουχικές εκπτώσεις για φορολογικούς σκοπούς».

Αναφέρθηκε επίσης, στις επιλέξιμες δαπάνες με βάση το νομοσχέδιο.

Συγκεκριμένα, εξήγησε ότι «οποιαδήποτε περιουσιακά στοιχεία τα οποία αφορούν στην εξοικονόμηση ενέργειας, όπως είναι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (φωτοβολταϊκα), ενεργειακές αναβαθμίσεις (θερμομόνωση, θερμοπρόσοψη), όπως και τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα που χρησιμοποιούν οι επιχειρήσεις (εμπορικά, βαν), μπορούν να ενταχθούν στο σχέδιο».

Ειδικότερα, ανέφερε η κ. Μακρή, ότι «στα φωτοβολταϊκα η κεφαλαιουχική έκπτωση θα αυξηθεί από 10% που ισχύει σήμερα στο 20%.

Επίσης, σημείωσε ότι το κόστος της δαπάνης για τη μελέτη ενεργειακής αναβάθμισης και τη μελέτη για έκδοση πιστοποιητικού εξοικονόμησης ενέργειας, εκπίπτουν του φορολογητέου εισοδήματος της εταιρείας.

Σύμφωνα με την κ. Μακρή, το κόστος που θα προκύψει για το κράτος από τις νέες φοροελαφρύνσεις, υπολογίζεται ότι δεν θα είναι ιδιαίτερα σοβαρό.

Το κόστος, ανέφερε, συνίσταται μόνο στην απόσβεση η οποία θα γίνει σε συντομότερο χρονικό διάστημα. Στα φωτοβολταϊκά υπολογίζεται να γίνεται στα πέντε χρόνια αντί δέκα και στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα σε 4 χρόνια, αντί 5 χρόνια.

Εξέφρασε ταυτόχρονα, την πεποίθηση ότι θα υπάρξει αυξημένο ενδιαφέρον από τις επιχειρήσεις, ανάλογο με το ενδιαφέρον που υπάρχει για τα σχέδια επιδότησης που τρέχουν στα Υπουργεία Ενέργειας και Μεταφορών.

Της Ηρώς Ευθυμίου