You are here

«Πνίγει» επιχειρήσεις η καθυστέρηση επιστροφής ΦΠΑ

31/05/2022 14:52

Ένα μικρό Γολγοθά συνιστά για τις πλείστες επιχειρήσεις η καθυστέρηση μηνών που παρατηρείται για την επιστροφή ΦΠΑ, ή ακόμα και ετών για κάποιες άλλες οι οποίες αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα ρευστότητας, λόγω και των επιπτώσεων της πανδημίας τα τελευταία δύο χρόνια, αλλά και του πληθωρισμού και της ακρίβειας που παρατηρείται τους τελευταίους μήνες, συνεπεία του ουκρανικού.

Συγκεκριμένα η μέση αναμονή για την επιστροφή ΦΠΑ σε επιχειρήσεις διαμορφώνεται στους έξι μήνες περίπου, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις η αναμονή φθάνει και τα δύο χρόνια.

Αυτό αναφέρθηκε ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού η οποία έθεσε σήμερα σε αυτεπάγγελτη εξέταση το θέμα των καθυστερήσεων που σημειώνονται στην επιστροφή του ΦΠΑ σε επιχειρήσεις και τα προβλήματα ρευστότητας που δημιουργούνται.

Μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής, ο εκ των εισηγητών του θέματος βουλευτής της ΕΔΕΚ Ηλίας Μυριάνθους είπε ότι ιδιαίτερο πρόβλημα στην επιστροφή του ΦΠΑ αντιμετωπίζουν οικοδομικές και γεωργικές επιχειρήσεις οι οποίες τυγχάνουν μηδενικού ή μειωμένου ΦΠΑ.

Όπως εξήγησε, οι επιχειρήσεις αυτές αντιμετωπίζουν τεράστιο πρόβλημα με τα ταμειακά διαθέσιμα τους, ενώ παράλληλα συσσωρεύεται ένα τεράστιο ποσό επιστρεπτέου ΦΠΑ που δεν είναι στη διάθεση τους, λόγω της καθυστέρησης που παρατηρείται στην επιστροφή του.

Επιστροφές €375 εκατ. το 2021

Απαντώντας εκ μέρους του Τμήματος Φορολογίας ο βοηθός έφορος φορολογίας Σωτήρης Μαρκίδης είπε ότι το 2021 το Τμήμα Φορολογίας εξέτασε περίπου 70 χιλ. αιτήματα για επιστροφή ΦΠΑ και προέβη σε επιστροφή συνολικού ποσού €375 εκατ.

Πρόσθεσε ότι το Τμήμα υποχρεούται να διεξάγει ελέγχους, πριν τις επιστροφές ΦΠΑ σε επιχειρήσεις. Ειδικά για την οικοδομική βιομηχανία είπε ότι δίδουν προτεραιότητα στην εξέταση των αιτήσεων επιστροφής ΦΠΑ, σημειώνοντας ότι για το 2021 έχει διεκπεραιωθεί η εξέταση πέραν του 90% των αιτημάτων και έχουν προχωρήσει στην επιστροφή του ΦΠΑ.

Ο κ. Μαρκίδης αναφέρθηκε σε πρακτικούς περιορισμούς, όπως η συμμόρφωση με άλλες φορολογικές υποχρεώσεις, που δημιουργούν καθυστέρηση στην επιστροφή του ΦΠΑ.

Ειδικά για τις οικοδομικές επιχειρήσεις ανέφερε ότι υποβάλλονται ανά τριμηνία οι αιτήσεις για επιστροφή του ΦΠΑ, κάτι που όπως είπε δημιουργεί περαιτέρω καθυστέρηση.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Μαρκίδης σε αιτήσεις οι οποίες δεν είναι σωστά συμπληρωμένες. Ενδεικτικά είπε ότι όταν δεν δοθεί τραπεζικός λογαριασμός, το τμήμα δεν προχωρεί σε επιστροφές.

Εκκρεμούν 21 χιλ. αιτήματα

Ο λειτουργός της υπηρεσίας ΦΠΑ Πεππίνος Μούσας ανέφερε από την πλευρά του ότι από τα συνολικά 21 χιλ. αιτήματα φορολογουμένων που εκκρεμεί η επιστροφή ΦΠΑ, διαπιστώθηκε ότι το 60% δεν έχουν συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις τους, ενώ όσον αφορά το υπόλοιπο 40% των αιτημάτων είπε ότι είναι υπό έλεγχο, καθώς πρόκειται κυρίως για νέες αιτήσεις.

 ΣΕΛΚ: Κακές πρακτικές από το τμήμα Φορολογίας

Ο εκπρόσωπος του ΣΕΛΚ  Χρίστος Χριστοδούλου, ανέφερε ότι το κύριο πρόβλημα που διαπιστώνεται στην καθυστέρηση της επιστροφής του ΦΠΑ σε επιχειρήσεις, είναι οι «κακές πρακτικές και νοοτροπίες» που εφαρμόζει το τμήμα Φορολογίας.

Όπως εξήγησε, το Τμήμα Φορολογίας κατηγοριοποιεί τις επιχειρήσεις με βαθμό επικινδυνότητας, αναλόγως με το αντικείμενο εργασίας τους ή την καταγωγή των ιδιοκτητών με αποτέλεσμα να παρατηρείται ιδιαίτερη καθυστέρηση στη διενέργεια των ελέγχων που πραγματοποιούνται στις συγκεκριμένες επιχειρήσεις, η οποία διαρκεί μήνες και σε κάποιες περιπτώσεις και χρόνια.

Σημείωσε ότι ο αριθμός των επιχειρήσεων που κατατάσσονται ως υψηλού κινδύνου επικινδυνότητας είναι ιδιαίτερα μεγάλος, ενώ τόνισε ότι δεν αλλάζουν και εύκολα κατηγορία παρότι είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους. Ο κ. Χριστοδούλου πρόσθεσε ότι στις επιχειρήσεις που κατατάσσονται στη συγκεκριμένη κατηγορία περιλαμβάνονται και αυτές της οικοδομικής βιομηχανίας.

Κραυγή αγωνίας επηρεαζόμενών

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Εργολάβων Οικοδομών Στέλιος Γαβριήλ μιλώντας ενώπιον της επιτροπής ζήτησε όπως επεκταθεί η μη καταβολή ΦΠΑ, σε υλικά οικοδομής από την Ευρώπη, ώστε να στηριχθεί ο κατασκευαστικός τομέας, καθώς οι αυξήσεις στις πρώτες ύλες και η καθυστέρηση που παρατηρείται στην επιστροφή του ΦΠΑ έχει προκαλέσει ασφυξία σε επιχειρήσεις του τομέα.

Εκ μέρους των αγροτικών οργανώσεων ΠΕΚ και Παναγροτικού επίσης, αναφέρθηκε ότι η κατακόρυφη αύξηση στις τιμές των φαρμάκων και λιπασμάτων έχει προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στις επιχειρήσεις του αγροτικού τομέα και ζήτησε όπως ληφθούν μέτρα για επιστροφή ΦΠΑ σε σύντομο χρονικό διάστημα.

ΑΚΕΛ: Απαράδεκτες καθυστερήσεις στην επιστροφή ΦΠΑ

Σε δηλώσεις μετά τη συνεδρία ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Κώστας Κώστα είπε ότι «όταν οι πολίτες οφείλουν φορολογίες στο κράτος, η κυβέρνηση απαιτεί την άμεση καταβολή τους και όταν αυτή καθυστερήσει επιβάλλει βαρύτατα πρόστιμα, ενώ πολλές φορές πολίτες οι οποίοι δε μπορούν να πληρώσουν, οικογενειάρχες με παιδιά, καταλήγουν στη φυλακή».

Πρόσθεσε ότι στις περιπτώσεις που το κράτος οφείλει λεφτά στους πολίτες του, όπως η επιστροφή ΦΠΑ, καθυστερεί υπερβολικά και χωρίς κάποια επιβάρυνση.

Ο κ. Κώστα είπε ότι το κόμμα του καλεί το Τμήμα Φορολογίας όπως προχωρήσει στην απλοποίηση των ελέγχων που διενεργεί, στην αυτοματοποίηση της διαδικασίας, στη σωστή στελέχωση του τμήματος, στην περεταίρω εκπαίδευση του προσωπικού του, στην επίλυση των προβλημάτων που αναφέρθηκαν σήμερα, έτσι ώστε να επιστρέφεται έγκαιρα ο ΦΠΑ στις επιχειρήσεις, κυρίως σήμερα που ο τόπος.

Της Ελένης Χαραλάμπους