You are here

Στο πρόγραμμα φορολογικές ρυθμίσεις και τέλος εταιρειών

18/06/2021 07:28

Νομοσχέδια που αφορούν στο τέλος που καταβάλλουν ετησίως οι εταιρείες και σε φορολογικές ρυθμίσεις σχετικά με διασυνοριακές τιμολογήσεις και ενδοομιλικές συναλλαγές, περιλαμβάνουν τα νομοσχέδια που κατατέθηκαν επισήμως στη Βουλή κατά τη χθεσινή συνεδρία του Σώματος.

Συγκεκριμένα, η εκτελεστική εξουσία προωθεί νομοσχέδιο για την παράταση της ημερομηνίας καταβολής στον έφορο εταιρειών του ετήσιου τέλους για το 2021, από τις 30 Ιουνίου, στις 31 Δεκεμβρίου.

Παράλληλα, δίνεται η εξουσία στον αρμόδιο Υπουργό να παρατείνει περαιτέρω την περίοδο αυτή, με έκδοση Διατάγματος.

Σύμφωνα με τη σχετική αιτιολογική έκθεση, η εν λόγω τροποποίηση κρίνεται αναγκαία για ελάφρυνση της επιβάρυνσης των οικονομικών φορέων, που επηρεάζονται από τα απαγορευτικά μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση της κυπριακής Δημοκρατίας, λόγω της έκτακτης ανάγκης προστασίας της δημόσιας υγείας από την εξάπλωση της πανδημίας.

Αλλαγές για ενδοομιλικές συναλλαγές και διασυνοριακή τιμολόγηση

Σκοπός του νόμου είναι η επιβολή χρηματικών επιβαρύνσεων σε σχέση με την υποχρέωση που επιβάλλουν οι περί φορολογίας του εισοδήματος κανονισμοί του 2021, αναφορικά με την εκπρόθεσμη υποβολή ή υποβολή ανακριβούς/ατελούς συνοπτικού πίνακα πληροφοριών ή φακέλου τεκμηρίωσης ενδοομιλικών συναλλαγών.

Σκοπός του δεύτερου νομοσχεδίου είναι η υιοθέτηση των γενικών υποδείξεων του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) στον τομέα της διασυνοριακής τιμολόγησης, οι οποίες αναπτύχθηκαν στο πλαίσιο των Δράσεων του εν λόγω οργανισμού κατά της «Διάβρωσης της Φορολογικής Βάσης και της Μεταφοράς Κερδών».

Συγκεκριμένα, οι τροποποιήσεις αφορούν στα ακόλουθα:

-Αλλάζει ο ορισμός των «συνδεδεμένων προσώπων» με την εισαγωγή ελάχιστου ποσοστού 25% συμμετοχής ή εξάρτησης.

-Εισάγεται πρόνοια για την τιμολόγηση των συναλλαγών μεταξύ συνδεδεμένων προσώπων με βάση τις Οδηγίες του ΟΟΣΑ αναφορικά με τις τιμές τιμολόγησης ενδοομιλικών συναλλαγών για πολυεθνικές επιχειρήσεις και φορολογικές διοικήσεις.

-Εισάγεται η έννοια της «εκ των προτέρων Συμφωνίας Ενδοομιλικής Τιμολόγησης και

-Εισάγεται πρόνοια για την έκδοση κανονισμών που διέπουν την εφαρμογή των κανονισμών του ΟΟΣΑ αναφορικά με την τιμολόγηση των συναλλαγών μεταξύ συνδεδεμένων προσώπων, καθώς και τη διαδικασία διεκπεραίωσης αίτησης για την προέγκριση της μεθοδολογίας ενδοομιλικής τιμολόγησης.

Ενώπιον της Βουλής, κατατέθηκαν επίσης, κανονισμοί με τους οποίους ρυθμίζεται θέμα που προέκυψε σε σχέση με τη Βόρειο Ιρλανδία, όπως ρυθμίστηκε από σχετική ευρωπαϊκή Οδηγία, όσον αφορά στη χορήγηση αριθμού φορολογικού μητρώου υποκειμένων στο φόρο στη Βόρειο Ιρλανδία, λόγω της εξόδου του Ην. Βασιλείου από την ΕΕ. Προωθείται συγκεκριμένα, τροποποίηση του κανονισμού, για προσθήκη της Βορείου Ιρλανδίας στον αλφαβητικό κώδικα των κρατών μελών.

Της Μαρίας Χαμπή