You are here

Υπ. Οικ.: Όχι στη μετάθεση των φορολογικών δηλώσεων

01/03/2021 15:16

Τη διαφωνία του έναντι των τριών προτάσεων νόμου με τις οποίες παρατείνεται η ημερομηνία υποβολής φορολογικής δήλωσης φυσικών και νομικών προσώπων, καθώς και καταβολής προσωρινής φορολογίας, εξέφρασε σήμερα το υπουργείο Οικονομικών.

Όπως ενημέρωσε την κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών, το Υπουργείο αποδέχεται την παράταση της προθεσμίας μόνο σε ένα μέρος, μιας εκ των περιπτώσεων που εισηγείται ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Πανίκος Λεωνίδου. Αυτήν των αυτοεργοδοτουμένων και εταιρειών με κύκλο εργασιών άνω των €70 χιλ. αλλά μόνο για τρεις μήνες.

Οι τρεις προτάσεις που είδαν «πόρτα»

Η πρώτη πρόταση του κ. Λεωνίδου, προνοεί όπως η προθεσμία υποβολής φορολογικής δήλωσης από φυσικά πρόσωπα (μισθωτούς και αυτοεργοδοτούμενους) για το φορολογικό έτος 2021, μετατεθεί από την 31η Ιουλίου 2021, για την 31η Δεκεμβρίου 2021.

Προνοεί επίσης, παράταση της προθεσμίας υποβολής φορολογικής δήλωσης από πρόσωπα που έχουν υποχρέωση να τηρούν λογιστικά βιβλία και αρχεία και να ετοιμάζουν λογαριασμούς που ελέγχονται από ανεξάρτητο ελεγκτή (αυτοεργοδοτούμενοι με κύκλο εργασιών πέραν των 70 χιλ. και εταιρείες) για το φορολογικό έτος 2019, από την 31η Μαρτίου 2021, για την 31η Δεκεμβρίου 2021.

Η δεύτερη πρόταση αποσκοπεί σε μετάθεση της προθεσμίας υποβολής δήλωσης εργοδότη για το φορολογικό έτος 2020 από τις 28 Φεβρουαρίου 2021, στις 31 Δεκεμβρίου 2021.

Η τρίτη πρόταση εκτός από παράταση προθεσμίας, προβλέπει εκ των υστέρων απαλλαγή από επιβαρύνσεις που προβλέπει η νομοθεσία περί βεβαιώσεως και εισπράξεως φόρων.

Συγκεκριμένα, αφορά παράταση της προθεσμίας καταβολής της δεύτερης δόσης προσωρινής φορολογίας για το φορολογικό έτος 2020, από την 31η Δεκεμβρίου 2020, στην 31η Δεκεμβρίου 2021, χωρίς την επιβολή οποιασδήποτε επιβάρυνσης.

Παρουσιάζοντας τις προτάσεις ενώπιον τις Επιτροπής, ο εισηγητής ανέφερε ότι αποσκοπούν στο να διευκολύνουν τη ζωή των πολιτών ενόψει των προβλημάτων που δημιουργεί η πανδημία τόσο στην επικοινωνία, όσο και στην οικονομία, επισημαίνοντας ότι η πρόθεση δεν είναι να εξυπηρετηθεί μια ομάδα πολιτών, αλλά το σύνολο όσων επηρεάζονται.

ΟΚ για παράταση για αυτοεργοδοτούμενους και εταιρείες

Εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών ανέφερε ότι το Υπουργείο, αποδέχεται μόνο την παράταση της προθεσμίας υποβολής φορολογικής δήλωσης από αυτοεργοδοτούμενους και εταιρείες με κύκλο εργασιών πέραν των €70 χιλ. για το φορολογικό έτος 2019, που προβλέπεται στην πρώτη πρόταση νόμου.

Ωστόσο, αντί της εισήγησης του κ. Λεωνίδου για μετάθεση της προθεσμίας από το τέλος Μαρτίου 2021 στο τέλος Δεκεμβρίου 2021, το Υπουργείο αποδέχεται μεταφορά της προθεσμίας στο τέλος Ιουνίου 2021.

Εκπρόσωπος του ΣΕΛΚ ανέφερε ότι το έντυπο δήλωσης κυκλοφόρησε το Φεβρουάριο, με έντεκα μήνες καθυστέρηση και υποστήριξε ότι είναι αδύνατον να διεκπεραιωθούν οι δηλώσεις για χιλιάδες εταιρείες εντός μόλις δύο μηνών. Βουλευτές εισηγήθηκαν αποδοχή παράτασης μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου 2021, πρόταση με την οποία συμφωνεί ο ΣΕΛΚ.

Σε ότι αφορά τη δεύτερη πρόταση, ο εκπρόσωπος του ΣΕΛΚ σημείωσε ότι ο Σύνδεσμος δεν έχει έντονη άποψη ενώ, σε σχέση με την τρίτη πρόταση, υποστήριξε πως δεν είναι απαραίτητη η παράταση.

 «Έλαβαν επιδόματα, πρέπει να συμμορφωθούν»

Αναλύοντας τη θέση του Υπουργείου επί των προτάσεων, η εκπρόσωπος του Υπουργείου συμφώνησε ότι ο κόσμος έχει επηρεαστεί από την πανδημία, ωστόσο τόνισε ότι «έχουν λάβει επίσης αρκετά επιδόματα από το κράτος, επομένως θεωρούμε ότι πρέπει να συμμορφωθούν με τις υποχρεώσεις τους».

Ειδικά για τις δύο περιπτώσεις που καλύπτουν οι προτάσεις του κ. Λεωνίδου, για τις οποίες η προθεσμία έχει ήδη παρέλθει και έχουν επιβληθεί πρόστιμα, το Υπουργείο υποστηρίζει ότι η διαφοροποίηση των συνθηκών υπό τις οποίες ορισμένοι δεν συμμορφώθηκαν, θα συνιστά άνιση μεταχείριση για όσους έχουν συμμορφωθεί, ειδικά από τη στιγμή που έχουν δοθεί επιδόματα, όπως αναφέρθηκε.

Εκ μέρους του Τμήματος Φορολογίας, τονίστηκε ότι ενόψει της εγκατάστασης του νέου μηχανογραφικού συστήματος «θέλουμε να ολοκληρωθεί όσο πιο σύντομα γίνεται η μεταφορά πληροφοριών από το ένα σύστημα στο άλλο» και εκφράστηκε η εκτίμηση ότι η μετάθεση προθεσμιών θα καθυστερήσει την όλη διαδικασία.

Αναφέρθηκε επίσης, ότι τα πρόστιμα έχουν ήδη επιβληθεί και πως με βάση το σύστημα, είναι αδύνατο να γίνουν επιστροφές σε όσους έχουν επιβαρυνθεί.

Η πρόεδρος της Επιτροπής Χριστιάνα Ερωτοκρίτου, εισηγήθηκε όπως αντί επιστροφής, κρατηθεί το ποσό υπό μορφή πίστωσης, ζήτημα που θα εξεταστεί από το ΥΠΟΙΚ σε συνεννόηση με το Τμήμα Φορολογίας.

Την Επιτροπή απασχόλησε και το θέμα της προθεσμίας για καταβολή φορολογίας από φυσικά πρόσωπα, σε περίπτωση μετάθεσης της ημερομηνίας υποβολής της σχετικής δήλωσης. Το Υπουργείο αναμένεται να επανέλθει καταθέτοντας και γραπτώς τις θέσεις του στην Επιτροπή.

Της Μαρίας Χαμπή