You are here

Σφίγγει ο κλοιός για μηχανάκια καρτών από όλους

07/11/2021 06:01

Μέτρα για την ενίσχυση της εφαρμογής της νομοθεσίας που καθιστά υποχρεωτική την εγκατάστασης τερματικού αποδοχής πληρωμών με κάρτα ώστε να παρέχεται η εν λόγω επιλογή στους καταναλωτές, λαμβάνει η Βουλή.

Η κοινοβουλευτική Επιτροπή Εμπορίου, κατέθεσε δύο προτάσεις νόμου με την πρώτη να προβλέπει διπλασιασμό του διοικητικού προστίμου και τη δεύτερη να ρυθμίζει θέματα ελέγχου και ορθής εφαρμογής της νομοθεσίας, η οποία τέθηκε σε εφαρμογή από τα μέσα Σεπτεμβρίου.

Συγκεκριμένα, η πρώτη πρόταση νόμου, προβλέπει τροποποίηση του περί βεβαιώσεως και εισπράξεως φόρων, ώστε το μέγιστο ποσό διοικητικού προστίμου που θα μπορεί να επιβληθεί από τον Έφορο Φορολογίας σε περίπτωση διαπίστωσης παράβασης του σχετικού διατάγματος, να διπλασιαστεί από €2 χιλ. σε €4 χιλ.

Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση, η ρύθμιση κρίνεται αναγκαία ώστε να καταστεί πιο αποτρεπτική η διοικητική κύρωση που μπορεί να επιβληθεί και να διασφαλιστεί η εφαρμογή της υποχρέωσης των δικαιούχων πληρωμής για την αποδοχή μέσων πληρωμής με κάρτα για την ολοκλήρωση πράξεων πληρωμής.

Η δεύτερη πρόταση νόμου τροποποιεί τον περί της παροχής και χρήσης υπηρεσιών πληρωμών και πρόσβασης στα συστήματα πληρωμών νόμο, ώστε:

α) η υπηρεσία προστασίας καταναλωτή να μπορεί να ελέγχει και να εποπτεύει τη συμμόρφωση των δικαιούχων, δηλαδή των φυσικών ή νομικών προσώπων που είναι οι τελικοί αποδέκτες ποσών που αποτελούν αντικείμενο πράξης πληρωμής, όσον αφορά στην τήρηση της απαγόρευσης επιβολής επιβαρύνσεων για τη χρήση του συγκεκριμένου μέσου πληρωμών,

β) να παραχωρηθούν εξουσίες στην υπηρεσία προστασίας καταναλωτή, αναφορικά με τη διενέργεια ερευνών, τη διερεύνηση παραβάσεων, την επιβολή διοικητικών προστίμων και την αίτηση για έκδοση διαταγμάτων από δικαστήριο, σε περίπτωση παραβίασης των διατάξεων του νόμου, που αποσκοπούν στην προστασία των συμφερόντων των καταναλωτών.

Στην αιτιολογική έκθεση της πρότασης νόμου, σημειώνεται ότι οι ρυθμίσεις κρίνονται αναγκαίες λόγω της απουσίας μηχανισμού ελέγχου της εφαρμογής των διατάξεων που αφορούν στην απαγόρευση επιβολής επιβαρύνσεων από τους πιο πάνω δικαιούχους για τη χρήση συγκεκριμένου μέσου πληρωμών, καθώς και άλλων διατάξεων που αποσκοπούν στην προστασία των συμφερόντων των καταναλωτών.4

Επισυνάπτονται οι προτάσεις νόμου.

Της Μαρίας Χαμπή