You are here

Το mall Πάφου «πλήττει» το εμπορικό κέντρο πόλης

19/03/2019 14:47

Στη λειτουργία του Mall Πάφου, σε μικρή απόσταση από το κέντρο της πόλης, απέδωσαν το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης για το πλήγμα που δέχθηκαν οι επιχειρήσεις του κεντρικού πυρήνα, ο δήμαρχος και παράγοντες της Πάφου.

Ενώπιον της κοινοβουλευτικής επιτροπής εμπορίου συζητήθηκε σήμερα το θέμα της επισκεψιμότητας και εμπορικότητας του ιστορικού πυρήνα Πάφου που ενέγραψαν οι βουλευτές Ηλίας Μυριάνθους της ΕΔΕΚ και Ανδρέας Φακοντής του ΑΚΕΛ.

Ο δήμαρχος Πάφου Φαίδωνας Φαίδωνος τόνισε ότι «είμαστε η μοναδική πόλης που το Mall κτίστηκε στο κέντρο.  Πρόκειται για μία πραγματικότητα που το Mall απέχει από το κέντρο της πόλης 1100 μέτρα σε ευθεία γραμμή και όπως είναι δομημένη η Πάφος είναι στο πιο στρατηγικό σημείο», υπέδειξε.

Ο κ. Φαίδωνος άφησε σαφείς αιχμές διότι όπως είπε, από 26 χιλ. τετραγωνικά χιλιόμετρα που εκδόθηκε η πολεοδομική άδεια, «η οικοδομική άδεια εκδόθηκε στα 34 χιλ. τετραγωνικά μέτρα, εφτά μέρες μετά τις δημαρχιακές εκλογές του 2011».

Πρόσθεσε ότι «αυτή τη στιγμή υπάρχουν σχέδια με διαφορετικά τετραγωνικά μέτρα στην πολεοδομία και στην άδεια οικοδομής» και κάλεσε τη βουλή να εξετάσει το θέμα.

Αντέκρουσε τις δηλώσεις ότι η κατάσταση είναι τραγική στο εμπορικό κέντρο της πόλης λέγοντας ότι στα επόμενα 1-2 χρόνια θα καταστεί ένα από τα πιο εμπορικά κέντρα πόλεων με τα έργα που προωθεί ο δήμος.

Υπέδειξε ότι το εμπορικό κέντρο σχεδιάστηκε το 2001 και τα έργα υλοποιήθηκαν το 2015 – 2016, άρα χρειάζεται μια χρονική περίοδος δυο χρόνων για αναπροσαρμογή.

Σημείωσε ότι το κέντρο θα πρέπει να αναπτυχθεί με συμπληρωματικές χρήσεις οι οποίες δεν θα είναι ανταγωνιστικές με το Mall διότι μετά δεν θα αντέξουν στον ανταγωνισμό.

Ο κ. Φαίδωνος αναφέρθηκε και στις τουρκοκυπριακές περιουσίες που υπάρχουν στο εμπορικό κέντρο της πόλης λέγοντας ότι το 70% των περιουσιών είναι τουρκοκυπριακής ιδιοκτησίας.

Μετά από μεγάλους αγώνες, είπε, ξεδιάλυνε το καθεστώς για 68 καταστήματα και μέσα από νόμιμες διαδικασίες παραχωρήθηκαν πρώτα τα 26 και μετά άλλα 46. Άνοιξαν μόνο τρία λόγω του ότι τα κτίσματα είναι πολύ παλιά και το κόστος για ανακαίνιση είναι τεράστιο, είπε.

Μεταξύ των προβλημάτων είναι και η έλλειψη συγκοινωνιών στο κέντρο της πόλης, ανέφερε ο δήμαρχος.

Ο κ. Μυριάνθους εισάγοντας το θέμα είπε ότι αν και τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει αξιόλογα έργα στο κέντρο της πόλης μερικών εκατομμυρίων, εντούτοις δεν κατάφεραν να βελτιώσουν την κατάσταση.

«Ως εκ τούτου χρειάζεται να γίνουν κάποιες ενέργειες που αφορούν τόσο τη σύνδεση του τουριστικού άξονα προς το ιστορικό κέντρο της πόλης όσον και τη δημιουργία σχολών τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, τη μεταφορά κρατικών υπηρεσιών στο κέντρο της πόλης και την αναβάθμιση και συντήρηση των τουρκοκυπριακών περιουσιών που είναι εγκαταλελειμμένα εδώ και αρκετά χρόνια».

Από μέρους του ο κ. Φακοντής είπε ότι μετά τη λειτουργία του Mall Πάφου, δημιουργήθηκε σοβαρό πρόβλημα με το παραδοσιακό εμπορικό κέντρο με την κάθετη μείωση της δουλειάς. Πρόβλημα δημιουργήθηκε και από τα έργα που έγιναν στην περιοχή, είπε.

Ο πρόεδρος του σωματείου «Φίλοι της Παλιάς Πόλης Πάφου» Κυριάκος Κυριάκου ανέφερε ότι η παλιά πόλη παραμένει ένα υποτονικό και άψυχο μέρος παρά τα έργα που έγιναν και ότι πρέπει να γίνουν ενέργειες για σύνδεση της τουριστικής περιοχής με το εμπορικό κέντρο. Ανέφερε ότι η πληρότητα δεν ξεπερνά το 30%, και ότι αν ληφθούν μέτρα η κατάσταση μπορεί να αναστραφεί.

Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στην ανάγκη συνδεσιμότητας με αστικές συγκοινωνίες, αλλά και στο ενδεχόμενο δημιουργίας τελεφερίκ, το οποίο χαρακτήρισε μια καινοτόμα ιδέα που θα αναδείξει την πανοραμική θέα της περιοχής και θα ξεκινά από το λιμανάκι και θα καταλήγει στο Χαμάμ της παλιάς πόλης.

Της Ηρώς Ευθυμίου