You are here

Προτεραιότητα στις υπεραγορές σε συνταξιούχους και αναπήρους

28/11/2022 12:37

Μόνο οι συνταξιούχοι 75 ετών και άνω και τα άτομα με αναπηρίες, θα έχουν προτεραιότητα στα σημεία εξυπηρέτησης υπηρεσιών και στα ταμεία των υπεραγορών, σύμφωνα με το κυβερνητικό νομοσχέδιο που τέθηκε σήμερα ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Ίσων Ευκαιριών μεταξύ Ανδρών και Γυναικών.

Εκτός των προνοιών του προτεινόμενου νόμου, έμειναν οι εγκυμονούσες, μετά την έντονη αντίδραση κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Συγκεκριμένα, κατά τη σημερινή τελευταία συνεδρία της Επιτροπής, όπου ολοκληρώθηκε η συζήτηση του κυβερνητικού νομοσχεδίου που ρυθμίζει την παραχώρηση προτεραιότητας σε συγκεκριμένες ομάδες του πληθυσμού, τα κοινοβουλευτικά κόμματα ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ και Οικολόγοι  εξέφρασαν την αντίθεση τους στη συμπερίληψη στο νομοσχέδιο της πρόνοιας για τις εγκυμονούσες.

Μάλιστα, κατά τη συζήτηση του θέματος, η Πρόεδρος της Επιτροπής, Ειρήνη Χαραλαμπίδου ξεκαθάρισε πως εάν δεν αφαιρείτο η συγκεκριμένη πρόνοια για τις εγκυμονούσες, τότε με τροπολογία στην Ολομέλεια θα ζητούσε τη συμπερίληψη στις κατηγορίες και άλλων ομάδων,  όπως οι καρκινοπαθείς και οι ανοσοκατασταλμένοι.

Μετά από έντονη συζήτηση, αποφασίστηκε όπως από το νομοσχέδιο αφαιρεθούν οι εγκυμονούσες , με την προϋπόθεση ωστόσο, να συμπεριληφθεί σε αυτό όρος που να προβλέπει πως σε υπεραγορές και υπηρεσίες που έχουν τη δυνατότητα λειτουργίας δέκα ταμείων, το ένα να αξιοποιείται για την εξυπηρέτηση των κατηγοριών που έχουν συμπεριληφθεί στην πρόταση νόμου.

 Στις περιπτώσεις που δεν υπάρχουν δέκα ταμεία, τότε η νομοθεσία δεν θα εφαρμόζεται.

Σημειώνεται ότι το νομοσχέδιο εκτός απροόπτου θα βρεθεί ενώπιον της Ολομέλειας για ψήφιση την ερχόμενη Παρασκευή.

Της Ελένης Χαραλάμπους