You are here

Στη βουλή σήμερα το «καλάθι του νοικοκυριού»

22/11/2022 06:25

Στη βουλή μεταφέρεται σήμερα η συζήτηση για το καλάθι του νοικοκυριού, αν και όπως δηλώνουν οι εμπλεκόμενοι, λόγω των διαφορών που έχουν προκύψει στον πρώτο γύρο των διαβουλεύσεων, η διαδικασία θα παγώσει μέχρι το Μάρτιο που θα εκλεγεί η νέα κυβέρνηση.

Ο διευθυντής της Υπηρεσίας Προστασίας του Καταναλωτή του Υπουργείου Εμπορίου, Κωνσταντίνος Καραγιώργης, δήλωσε στη StockWatch ότι «σκοπός της σημερινής συζήτησης ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εμπορίου, είναι να ενημερώσουν τους βουλευτές για την πρόθεση της κυβέρνησης να δημιουργήσει το καλάθι του νοικοκυριού».

Σημείωσε, ότι μετά τις αντιδράσεις που εκδηλώθηκαν την περασμένη εβδομάδα από τις υπεραγορές και τις εργοδοτικές οργανώσεις επειδή δεν δόθηκε χρόνος στη διαβούλευση, έλαβε εντολή από το Υπουργείο Εμπορίου να συνεχίσει τις διαβουλεύσεις με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς μέχρι να καταλήξουν στη σωστή μεθοδολογία εφαρμογής του μέτρου προς όφελος των καταναλωτών.

Παρόλα αυτά χθες δεν πραγματοποιήθηκε οποιαδήποτε διαβούλευση με εμπλεκομένους φορείς.

Ο γραμματέας του Παγκύπριου Συνδέσμου Λιανικού Εμπορίου, Μάριος Αντωνίου, μιλώντας στη StockWatch, εξέφρασε την πεποίθηση ότι «έτσι όπως έχουν διαμορφωθεί τα δεδομένα, το νομοσχέδιο για το «καλάθι του νοικοκυριού» παρόλο ότι έχει εγκριθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο την περασμένη εβδομάδα, δεν αναμένεται να κατατεθεί στη βουλή διότι πρέπει να δοθεί περαιτέρω χρόνος στη διαβούλευση για να συμφωνηθεί επακριβώς η μεθοδολογία ώστε με την υλοποίησή του να επιφέρει ουσιαστικά οφέλη για τον καταναλωτή. Συνεπώς αναβάλλεται για το Μάρτιο μετά την εκλογή της νέας κυβέρνησης».

Το ερώτημα όμως που τίθεται, πρόσθεσε, είναι εάν μέχρι το Μάρτιο του 2023, θα υφίσταται η ανάγκη για την εφαρμογή του συγκεκριμένου μέτρου το οποίο έχει συνδεθεί με τις αυξημένες τιμές των βασικών προϊόντων και τις πληθωριστικές πιέσεις που δέχεται η αγορά.

Σύμφωνα με το κυβερνητικό νομοσχέδιο, οι τιμές των προϊόντων θα ρυθμίζονται με διάταγμα που θα εκδίδει η υπουργός Εμπορίου για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, λαμβάνοντας υπόψη ιδίως τις συνθήκες της διεθνούς και της εγχώριας αγοράς και την προστασία και αξιοπρεπή διαβίωση των καταναλωτών.

Οι επιχειρήσεις τροφίμων και άλλων προϊόντων που θα συμμετέχουν θα πρέπει να ασκούν δραστηριότητες λιανικής πώλησης με ετήσιο κύκλο εργασιών άνω των €8 εκατ. βάσει των οικονομικών καταστάσεων της αμέσως προηγούμενης, από την έκδοση του διατάγματος οικονομικής περιόδου.

Της Ηρώς Ευθυμίου