You are here

Την άνοιξη 2023 το «καλάθι του νοικοκυριού»

22/11/2022 12:02

Έπιασαν τόπο οι εντάσεις των υπεραγορών για το κυβερνητικό νομοσχέδιο που προνοεί την εισαγωγή του θεσμού του καλαθιού του νοικοκυριού, με αποτέλεσμα το αρμόδιο Υπουργείο Εμπορίου να κάνει πίσω, δίδοντας έτσι περαιτέρω χρόνο στη διαβούλευση με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.

Σύμφωνα με ενημέρωση που έτυχε σήμερα η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, το προτεινόμενο μέτρο θα τύχει περαιτέρω διαβούλευσης με όλους τους εμπλεκομένους φορείς και υπολογίζεται το αναθεωρημένο νομοσχέδιο να τεθεί ενώπιον της Βουλής για συζήτηση, του χρόνου το Μάρτιο.

Ο διευθυντής της Υπηρεσίας Προστασίας του Καταναλωτή του Υπουργείου Εμπορίου, Κωνσταντίνος Καραγιώργης, μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής ανέλυσε τον σκοπό του καλαθιού, αναφέροντας ότι υπολογίζεται και στην Κύπρο να εφαρμοσθεί στα πρότυπα της Ελλάδας, όπου προσπαθούν να συγκρατήσουν τις τιμές μέσω της καθημερινής δημοσίευσης τους σε πλατφόρμα.

Τόνισε ότι σκοπός της δημιουργίας του καλαθιού δεν είναι να επέμβουν στις τιμές των προϊόντων, αλλά να υπάρξει διαφάνεια για βασικά προϊόντα, σημειώνοντας ότι θα προχωρήσουν σε νέο κύκλο διαβουλεύσεων με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, ώστε να βρεθεί εκείνο το εργαλείο που να μην δημιουργεί στρεβλώσεις και να τυγχάνει της αποδοχής όλων των πλευρών.

Ανάφερε ότι στόχος είναι η καθημερινή ενημέρωση των καταναλωτών, μέσω του διαδικτύου για τις τιμές βασικών προϊόντων, ώστε να υπάρχει η δυνατότητα σύγκριση τους και στη χώρα μας.

Συμφωνούν οι υπεραγορές αλλά..

Εκπρόσωπος της ΟΕΒ, είπε ότι δεν φέρουν ένσταση με το νέο θεσμό, υπογραμμίζοντας όμως ότι έχουν επιφυλάξεις με την καθημερινή δημοσίευση των τιμών των προϊόντων, καθώς θεωρείται παρέμβαση στις τιμές.

Ανέφερε ότι οι υπεραγορές απορρόφησαν το αυξημένο κόστος της ενέργειας, των μεταφορικών και του πληθωρισμού και δεν μετακυλίστηκε στον καταναλωτή και δήλωσε ότι ζητούν περαιτέρω χρόνο για διαβούλευση, ώστε να καταλήξουν σε ένα μέτρο που να είναι πιο βελτιωμένο από της Ελλάδας, καθώς και το συγκεκριμένο παρουσιάζει προβλήματα και αναθεωρείται.

Ο Πρόεδρος του ECR (Efficent Consumer Response), Χρήστος Μικέλλης, εκ μέρους των υπεραγορών επίσης είπε ότι είναι υπέρ της ψηφιοποίησης των τιμών και της διαφάνειας, τονίζοντας όμως πως θα πρέπει να γίνουν κάποιες ρυθμίσεις, ώστε να μην υπάρχει αναμόχλευση της αγοράς.

Εκπρόσωπος του Συνδέσμου Προμηθευτών, είπε ότι δεν είναι εναντίον της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας, υπογραμμίζοντας όμως ότι θα πρέπει να βρεθεί ο τρόπος να στηριχθούν οι καταναλωτές, αλλά παράλληλα να μην επηρεαστεί και ο κλάδος τους που δέχεται ισχυρές δονήσεις λόγω του τεράστιου κόστους του ρεύματος και των μεταφορικών.

Σημείωσε ότι περίπου το 90% των αγαθών στη χώρα προέρχονται από εισαγωγές, κάτι που έχει ανεβάσει κατακόρυφα το κόστος τον τελευταίο χρόνο, λόγω της αύξησης των τιμών των καυσίμων και των μεταφορικών.

Ανέφερε όμως ότι «θα σταθούμε δίπλα στην υπηρεσία του Καταναλωτή για να βρούμε το τρόπο να στηρίξουμε τους καταναλωτές».

Στηρίζουν οι συνδικαλιστικές οργανώσεις

Εκ μέρους των συνδικαλιστικών οργανώσεων αναφέρθηκε ότι ο προτεινόμενος θεσμός είναι προς τη σωστή κατεύθυνση και αναμένεται ότι θα βοηθήσει, αναφέροντας όμως ότι χρειάζονται πιο ουσιαστικά μέτρα στήριξης των καταναλωτών

Ο πρόεδρος της Παγκύπριας Ένωσης Καταναλωτών και Ποιότητας Ζωής, Λούκας Αριστοδήμου, τόνισε ότι η πρωτοβουλία της Υπηρεσίας του Καταναλωτή είναι προς τη σωστή κατεύθυνση για τη στήριξη των καταναλωτών, προσθέτοντας ότι μέχρι σήμερα δεν υπήρχε συγκριτικός κατάλογος τιμών και προϊόντων ώστε να μπορεί ο καταναλωτής να επιλέγει, κάτι που στηρίζει το σχετικό νομοσχέδιο.

Ζήτησε την άμεση εφαρμογή του θεσμού, πριν από τις εορτές των Χριστουγέννων, προς όφελος των καταναλωτών οι οποίοι πλήττονται από το κύμα ακρίβειας σε όλα τα βασικά αγαθά.

Εισηγήσεις βουλευτών

Ο πρόεδρος της Επιτροπής, Κυριάκος Χατζηγιάννης, είπε ότι η βουλή στηρίζει τη δημιουργία του νέου μηχανισμού που εστιάζεται στη διαφάνεια και ευχήθηκε την εφαρμογή του το συντομότερο δυνατό.

Ξεκαθάρισε ότι το μέτρο δεν επεμβαίνει στην αγορά και στις τιμές τον προϊόντων, αλλά προωθεί τη διαφάνεια, καθώς ο καταναλωτής θα γνωρίζει εκ των προτέρων τις τιμές των προϊόντων, οι οποίες θα αναρτώνται καθημερινά στο διαδίκτυο.

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ, Ονούφριος Κουλλά, είπε ότι λόγω του ότι δεν είναι εφικτή η εφαρμογή του νέου θεσμού άμεσα, θα ήταν σωστό να εξετασθεί η όσο το δυνατό συντομότερα βελτίωση του παρατηρητήριου τιμών και προβολή του μέσω διαφήμισης.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Κώστας Κώστα, είπε ότι το καλάθι του νοικοκυριού μπορεί να βοηθήσει, σημειώνοντας όμως ότι για να βοηθηθεί ο καταναλωτής πρέπει να ληφθούν ουσιαστικά μέτρα, για συγκράτηση των τιμών των καυσίμων και του ρεύματος.

Αναφέρθηκε μεταξύ άλλων σε προτάσεις νόμου που ψήφισε η Ολομέλεια της Βουλής για πλαφόν στις τιμές των καυσίμων και του ρεύματος και προώθηση των ΑΠΕ που αναφέρθηκαν από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας στο Ανώτατο Δικαστήριο.

Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ, Χρύσης Παντελίδης, είπε ότι το κόμμα του στηρίζει την πρωτοβουλία «Καλάθι του Νοικοκυριού», σημειώνοντας ότι πρόκειται για μια πρωτοβουλία διαφάνειας και καλύτερης ενημέρωσης των καταναλωτών.

«Αντιλαμβανόμαστε ότι η εφαρμογή του μέτρου μετακινείται για το 2023 και διαβεβαιώνουμε πως, ως Δημοκρατικό Κόμμα, θα εργαστούμε για αποτελεσματική και πετυχημένη εφαρμογή το συντομότερο δυνατό», πρόσθεσε.

Της Ελένης Χαραλάμπους