You are here

Ζητούν καλάθι του νοικοκυριού πριν το Πάσχα

07/03/2023 13:30

Προτεραιότητα για το υπουργείο Εμπορίου χαρακτήρισε το θέμα του καλαθιού της νοικοκυράς ο νέος υπουργός Εμπορίου Γιώργος Παπαναστασίου, ο οποίος παρευρέθηκε σήμερα στη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής επιτροπή εμπορίου. Η επιτροπή ζήτησε να έχει ενώπιον της το σχετικό νομοσχέδιο πριν το Πάσχα.

Ο κ. Παπαναστασίου εξήγησε ότι το ζήτημα του καλαθιού της νοικοκυράς είναι προτεραιότητα για το υπουργείο και σημείωσε ότι το σχετικό νομοσχέδιο αναμένεται να προωθηθεί στη γενική εισαγγελία για νομική γνωμάτευση.

Ο πρόεδρος της επιτροπής, Κυριάκος Χατζηγιάννης, τόνισε ότι ο πληθωρισμός καλπάζει και ζήτησε το νομοσχέδιο να κατατεθεί στην επιτροπή πριν το Πάσχα σε 3 με 4 εβδομάδες το αργότερο.

Ο διευθυντής της υπηρεσίας προστασίας του καταναλωτή, Κωνσταντίνος Καραγιώργης, ανέφερε στην επιτροπή ότι το νομοσχέδιο για το ψηφιακό εργαλείο σύγκρισης τιμών σε μορφή εφαρμογής, αναμένεται να σταλεί τις επόμενες μέρες για νομοτεχνικό έλεγχο και να κατατεθεί στη Βουλή σε ενάμιση μήνα.

Απαντώντας, ο κ. Χατζηγιάννης ζήτησε το νομοσχέδιο να υποβληθεί σε ένα μήνα και όχι αργότερα.

Εμπλεκόμενοι φορείς εκ μέρους υπεραγορών, συνδικαλιστικών οργανώσεων και καταναλωτών εξέφρασαν διαφορετικές απόψεις.

Οι εκπρόσωποι των υπεραγορών και οι προμηθευτές τόνισαν ότι θα πρέπει να δοθεί έμφαση στο κόστος ηλεκτρισμού που επηρεάζει τις υπεραγορές, αλλά και τις μικρές υπεραγορές που θα μείνουν εκτός του νομοσχεδίου για το καλάθι του νοικοκυριού δημιουργώντας αθέμιτο ανταγωνισμό.

Αναφέρθηκαν ακόμη στη πολυπλοκότητα του νομοσχεδίου, αλλά και στο ζήτημα με τις μικρές υπεραγορές οι οποίες σύμφωνα με τις δηλώσεις του βουλευτή του ΑΚΕΛ Κώστα Κώστα θα μείνουν εκτός λόγω του χαμηλού κύκλου εργασιών τους.

Ο σύνδεσμος προμηθευτών ευρείας κατανάλωσης ανέφερε πως ο σύνδεσμος κατέθεσε τις θέσεις του, σε μία προσπάθεια να εξηγήσει και να υπενθυμίσει τα προβλήματα που θα δημιουργηθούν με το νομοσχέδιο.

Το νομοσχέδιο είναι πολύπλοκο, πρόσθεσε, ενώ πιθανώς να δημιουργήσει προβλήματα ανταγωνισμού με τις μικρότερες υπεραγορές οι οποίες θα πρέπει να προστατευθούν, τόνισε.

Εκ μέρους της ΟΕΒ, εκφράστηκαν ανησυχίες και ενδοιασμοί για το καλάθι του νοικοκυριού.

Το ΚΕΒΕ τόνισε ότι θα πρέπει να γίνουν ενέργειες ως προς τον πραγματικό αντίκτυπο του κόστους, όπως το ηλεκτρικό ρεύμα.

Η εκπρόσωπος της επιτροπής προστασίας του ανταγωνισμού ανέφερε ότι τα μέτρα που λαμβάνονται από το κράτος πρέπει να είναι αναλογικά ώστε να αποφεύγονται οποιαδήποτε αντίθετα αποτελέσματα ή τα κριτήρια που λαμβάνονται για τη ρύθμιση ενός ζητήματος να γίνεται προσπάθεια αποφυγής στρέβλωσης του ανταγωνισμού των επιχειρήσεων.

ΠΕΟ και ΣΕΚ αναφέρθηκαν στο θέμα της ΑΤΑ εξηγώντας ότι χρειάζεται η απόδοση της για την κάλυψη της διάβρωσης των μισθών, ενώ η ΠΑΣΥΔΥ χαιρέτισε το θεσμό του καλαθιού της νοικοκυράς στέλνοντας μήνυμα ότι θα πρέπει να εφαρμοστεί το συντομότερο.

Πλήρη στήριξη εξέφρασε η ΔΕΟΚ, αλλά και οι σύνδεσμοι προστασίας των καταναλωτών.

Ο πρόεδρος της επιτροπής τόνισε σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση ότι στόχος είναι η διαφάνεια για τον καταναλωτή.

Μείωση κόστους ηλεκτρισμού

Ο υπουργός αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη να φθηνύσει ο ηλεκτρισμός, για να μην φοβούνται τα νοικοκυριά να ανοίξουν τον λογαριασμό του ρεύματος, ή η βιομηχανία να λειτουργήσει. Πρόσθεσε ότι υπουργείο θα λειτουργήσει με ενσυναίσθηση για τον κόσμο που υποφέρει.

Παράλληλα ανέφερε ότι θα εξασκήσει πίεση ώστε να μπορεί το δίκτυο να απορροφήσει όλες τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ).

«Κακώς δεν μπορούμε να ρίξουμε στο δίκτυο όλες τις ΑΠΕ, θα κοιτάξουμε τα δίκτυα και της μεταφοράς και διανομής, θα δούμε που υστερούμε, θα εξασκήσουμε πίεση για να διορθωθούν όλα αυτά», ανέφερε, προσθέτοντας ότι δεν γίνεται χώρα με τόση ηλιοφάνεια να μην μπορεί να την αξιοποιήσει πλήρως. 

Είπε επίσης ότι θα εντείνουν τις προσπάθειες για έλευση του φυσικού αερίου, για να έχει η Κύπρος φθηνή ενέργεια.

Ο κ. Παπαναστασίου εξέφρασε την ελπίδα να υπάρχει αμφίδρομη συνεργασία με την Επιτροπή Ενέργειας και ανέφερε ότι θα είναι πολύ συχνός επισκέπτης, ώστε μαζί με του βουλευτές να υπάρχει πραγματική συζήτηση ρεαλισμό και να μπαίνουν από κοινού στόχοι.

Σε δηλώσεις του μετά την Επιτροπή για το θέμα, ο κ. Παπαναστασίου είπε ότι θα πρέπει να μελετηθούν οι εναλλακτικές τι μπορεί να γίνει στο πλαίσιο του ρεαλισμού και όλες οι δυνατές λύσεις ώστε να μπορούν να χρησιμοποιούν οποιαδήποτε πηγή ενέργειας.

Ανέφερε ότι θα πρέπει να συνυπάρξει η συμβατική ενέργεια με την ενέργεια από τις ΑΠΕ ώστε να φθηνύσει τη τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος. Πρόσθεσε ότι τα δίκτυα μεταφοράς και πιθανόν το δίκτυο διανομής έχουν πρόβλημα, θα ακούσει τους ειδικούς για το θέμα και θα αποφασίσει για το τι πρέπει να γίνει για να μεγαλώσει η χρήση των φωτοβολταϊκών στο σύστημα.

Της Μαρίας Κυριακίδου