You are here

Ζητούν περισσότερα για μείωση ενοικίων

22/05/2020 14:13

Με βολές κατά της κυβέρνησης για καθυστέρηση στην αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκύπτουν με το θέμα των ενοικίων και εισηγήσεις για πρόσθετα μέτρα συνοδεύτηκε η ομόφωνη έγκριση του νομοσχεδίου που προβλέπει φοροελάφρυνση για ιδιοκτήτες που θα μειώσουν το ύψος ενοικίου για τους ενοικιαστές τους.

Βουλευτές των κομμάτων της αντιπολίτευσης χαρακτήρισαν το μέτρο ανεπαρκές, εκφράζοντας την άποψη ότι δεν λύνει τα προβλήματα σε σχέση με τα ενοίκια, με τον πρόεδρο του κυβερνώντος κόμματος Αβέρωφ Νεοφύτου να παραπέμπει στο πακέτο μέτρων που αναμένεται να ανακοινωθεί εκ μέρους της κυβέρνησης την ερχόμενη εβδομάδα.

Η ολομέλεια της βουλής, ενέκρινε ομόφωνα το αναθεωρημένο νομοσχέδιο περί φορολογίας του εισοδήματος, το οποίο προβλέπει πίστωση φόρου αντί έκπτωσης, όπως προνοούσε το αρχικό νομοσχέδιο, στις περιπτώσεις που ιδιοκτήτης ακινήτου προχωρήσει σε μείωση ενοικίου ύψους 30%-50%.

Ειδικότερα, με το νόμο παραχωρείται κίνητρο σε ιδιοκτήτες που ενοικιάζουν ακίνητη ιδιοκτησία σε φυσικά ή νομικά πρόσωπα, ώστε να προβούν σε εθελοντική μείωση του ενοικίου. Το κίνητρο αφορά παραχώρηση πίστωσης φόρου, αντί έκπτωσης σε περιπτώσεις όπου ο ιδιοκτήτης που ενοικιάζει ακίνητη ιδιοκτησία σε φυσικά και νομικά πρόσωπα, προβεί σε εθελοντική μείωση ενοικίου για περίοδο μέχρι 3 μηνών, εντός του 2020.

Η πίστωση φόρου, θα ισούται με το 50% του ποσού μείωσης του ενοικίου, νοουμένου ότι η εν λόγω μείωση ενοικίου δεν υπερβαίνει το πενήντα (50%) και δεν είναι μικρότερη του τριάντα (30%) τοις εκατό του μηνιαίου ενοικίου.

Πριν από την έγκριση του νομοσχεδίου, η ολομέλεια με 2 ψήφους υπέρ, 27 εναντίον και 18 αποχές απέρριψε πρόταση νόμου της Συμμαχίας Πολιτών για υποχρεωτική, προσωρινή μείωση της τιμής των ενοικίων για συγκεκριμένες κατηγορίες ιδιοκτητών ακινήτων.

Παραπέμπουν στο νέο πακέτο μέτρων για ενοίκια

Απαντώντας στις επικρίσεις των κομμάτων και στις αναφορές τους για ανάγκη περαιτέρω μέτρων στο θέμα των ενοικίων, ο πρόεδρος του κυβερνώντος κόμματος Αβέρωφ Νεοφύτου, παρέπεμψε στα μέτρα που θα ανακοινωθούν την ερχόμενη εβδομάδα εκ μέρους της κυβέρνησης.

Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος, σημείωσε ότι το κίνητρο που παρέχεται με το εν λόγω νομοσχέδιο «δεν φαίνεται να είναι επαρκές», προσθέτοντας ότι «δεν μπορεί να εφαρμοστεί σε κακόπιστους ιδιοκτήτες ακινήτων που δεν πληρώνουν φόρο».

Αναφέρθηκε παράλληλα, στην εισήγηση του ΔΗΚΟ για απευθείας επιδότηση του ενοικίου, σημειώνοντας ότι το κόστος της εισήγησης είναι χαμηλότερο από το κόστος του κινήτρου που προβλέπει το νομοσχέδιο.

«Δεδομένου ότι η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να αποσύρει το νομοσχέδιο της απευθείας στήριξης επιχειρήσεων, για τους λόγους που το έκανε και ότι παραμένουν χιλιάδες επιχειρήσεις εκτεθειμένες από αυτή την πράξη και ενέργεια, καλούμε να επαναφέρουν άμεσα το μέτρο της απευθείας στήριξης και εάν είναι δυνατό η κυβέρνηση να επανεξετάσει την απευθείας επιδότηση ενοικίων με τον τρόπο που εισηγούμαστε», ανέφερε ο κ. Παπαδόπουλος.

Από την πλευρά του ο κ. Νεοφύτου, σημείωσε ότι το δεύτερο πακέτο μέτρων στήριξης της οικονομίας που αναμένεται να έρθει, «θα καλύψει αυτά που θέλουμε όλοι μας».

Σημείωσε ότι το νομοσχέδιο δίνει ελάφρυνση στον ενοικιαστή, η οποία επιμερίζεται μεταξύ ιδιοκτήτη και κράτους, προσθέτοντας ότι ήταν ότι καλύτερο μπορούσε να γίνει υπό τις περιστάσεις, λαμβάνοντας υπόψη ότι στα ενοίκια, δεν είναι κατά κανόνα ο ενοικιαστής η αδύνατη πλευρά και ο ιδιοκτήτης η δυνατή.

Επικρίσεις για χειρισμούς κυβέρνησης στο θέμα ενοικίων

Για αργά αντανακλαστικά εκ μέρους της κυβέρνησης στο ζήτημα των ενοικίων, έκανε λόγο ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Αντρέας Καυκαλιάς, σημειώνοντας ότι ως αποτέλεσμα τα προβλήματα διαιωνίζονται. Αναφερόμενος στο νομοσχέδιο που είχε ενώπιον της η ολομέλεια, είπε ότι το κίνητρο που προσφέρεται δεν είναι αρκετό, προσθέτοντας ότι δεν λύνει το πρόβλημα.

Για ανεπαρκές μέτρο που δεν λύνει το πρόβλημα έκανε λόγο και ο βουλευτής του κόμματος Άγγελος Βότησης, σημειώνοντας ότι η επιτροπή οικονομικών, της οποίας προεδρεύει, θα παρακολουθεί την εφαρμογή του νόμου και το βαθμό στον οποίο θα τύχει αξιοποίησης το συγκεκριμένο κίνητρο, επισημαίνοντας ότι «η πρόβλεψη μας δεν είναι καλή».

Ο πρόεδρος των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης χαρακτήρισε την πρόταση νόμου της Συμμαχίας εξαιρετική, ωστόσο ανέφερε ότι δεν μπορεί να εφαρμοστεί και πως εάν ψηφιστεί θα τύχει αναπομπής και αναφοράς εκ μέρους του προέδρου της Δημοκρατίας. Σημείωσε ότι η διευθέτηση του θέματος των ενοικίων έχει καθυστερήσει απαράδεκτα και πως είναι λάθος που η κυβέρνηση δεν καταθέτει την εν λόγω πρόταση ως νομοσχέδιο.

Της Μαρίας Χαμπή