You are here

Τα κόμματα ζητούν απευθείας επιδότηση ενοικίων

15/02/2021 17:32

Κάλεσμα προς την κυβέρνηση να εξετάσει εναλλακτικές λύσεις και ειδικότερα την απευθείας επιδότηση για στήριξη επιχειρήσεων προς αντιμετώπιση του βάρους των ενοικίων, απηύθυναν τα κόμματα.

Η Eπιτροπή Oικονομικών της Βουλής εξέτασε σήμερα δύο νομοσχέδια για την επέκταση των φορολογικών κινήτρων για ιδιοκτήτες που θα μειώσουν εθελοντικά το ενοίκιο για τους ενοικιαστές τους, εντός της περιόδου Ιανουαρίου – Ιουνίου 2021. Βουλευτές χαρακτήρισαν τα μέτρα που προτείνονται αναποτελεσματικά, κυρίως λόγω του εθελοντικού τους χαρακτήρα και λόγω του ότι πολλοί ιδιοκτήτες δεν δηλώνουν τα ακίνητα που ενοικιάζουν.

Με βάση τα δυο νομοσχέδια, όσοι ιδιοκτήτες προβούν σε μείωση ενοικίου κατά 30-50%, οποιουσδήποτε μήνες εντός της εν λόγω περιόδου, θα απαλλάσσονται της έκτακτης εισφοράς για την άμυνα (3% επί 75% του ενοικίου) και θα τους παραχωρείται πίστωση φόρου που θα ισούται με το 50% του ποσού μείωσης του ενοικίου. Οι ρυθμίσεις ισχύουν για τη μείωση του ενοικίου για επιχειρήσεις, φυσικά και νομικά πρόσωπα, που ανέστειλαν τη λειτουργία τους βάσει διατάγματος.

Αντίστοιχες ρυθμίσεις είχαν εφαρμοστεί μετά το πρώτο κύμα της πανδημίας και έληξαν στο τέλος Δεκεμβρίου. Οι νέες προτεινόμενες ρυθμίσεις ωστόσο, αφορούν μόνο τις επιχειρήσεις με πλήρη ή μερική αναστολή εργασιών λόγω των μέτρων κατά της πανδημίας και όχι όλες τις επιχειρήσεις.

Το υπουργείο Οικονομικών δεν ήταν σε θέση να δώσει στοιχεία αναφορικά με την αποτελεσματικότητα του μέτρου. Εκπρόσωπος του Υπουργείου σημείωσε ότι δεν είναι γνωστό σε ποιο βαθμό αξιοποιήθηκε το μέτρο προηγουμένως, σημειώνοντας ότι η αποτελεσματικότητά του θα διαφανεί στις δηλώσεις προσωρινής φορολογίας, που θα υποβληθούν μέχρι 31 Ιουλίου 2021, όταν θα ληφθεί υπόψη η πίστωση φόρου.

Σε ότι αφορά το κόστος προτεινόμενου κινήτρου, εκ μέρους του Υπουργείου αναφέρθηκε ότι στο ακραίο σενάριο που όλοι οι ιδιοκτήτες διεκδικήσουν έκπτωση 50% για τρεις μήνες, η δημοσιονομική επίπτωση δεν θα ξεπεράσει τα €40 εκατ. Ωστόσο, σημείωσε ότι το κόστος θα είναι πιο μικρό.

Μεγάλο το κόστος για επιδότηση 1/3

Βουλευτές επανέφεραν εισηγήσεις για ρύθμιση των ενοικίων μέσω επιδότησης του 1/3 από το κράτος, με την εκπρόσωπο του Υπουργείου να κάνει λόγο για τεράστια δημοσιονομική επίπτωση.

Όπως ανέφερε, το συνολικό ποσό ενοικίων που έχουν δηλωθεί στο Τμήμα Φορολογίας είναι €650 εκατ. «Εάν μιλούμε για επιδότηση 1/3 η δημοσιονομική επίπτωση είναι τεράστια», είπε.

Η πρόεδρος της Επιτροπής Χριστιάνα Ερωτοκρίτου σημείωσε ότι το εν λόγω ποσό αφορά όλο το δωδεκάμηνο και όλα τα ενοίκια, όχι μόνο τις επιχειρήσεις που πλήγηκαν από την πανδημία, αναφέροντας ότι οι υπολογισμοί του Υπουργείου δεν είναι στοχευμένοι.

Σε δηλώσεις της, κάλεσε το ΥΠΟΙΚ να επανέλθει με νομοσχέδιο το οποίο θα υποστηρίζει κατευθείαν τον ενοικιαστή και θα επιδοτεί απευθείας το ενοίκιο, αναγκάζοντας υποχρεωτικά τους ιδιοκτήτες να συμμετέχουν.

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Ονούφριος Κουλλά σημείωσε ότι με αυτά τα φορολογικά κίνητρα θα υπάρχει μείωση των ενοικίων, όπου είναι εφικτό, μέσω εθελοντικής συμφωνίας.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού υποστήριξε επιδότηση ενοικίου με προσωρινή ρύθμιση που θα αφορά και τον ιδιοκτήτη και τον ενοικιαστή.

Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Πάυλος Μυλωνάς αναφέρθηκε σε δική του πρόταση νόμου που εξουσιοδοτεί το υπουργείο Εσωτερικών να φέρει κριτήρια και κατηγοριοποίηση όσων χρήζουν στήριξης, αναφέροντας ότι οι άλλες προτάσεις συγκρούονται με το σύνταγμα.

Ο βουλευτής της Αλληλεγγύης Μιχάλης Γιωργάλλας κάλεσε το ΥΠΟΙΚ να εξετάσει μια πιο βιώσιμη λύση για επιδότηση ενοικίου στη λογική επιμερισμού του κόστους μεταξύ κράτους, ενοικιαστή και ιδιοκτήτη.

Ο βουλευτής της Άγγελος Βότσης ανέφερε ότι το κόστος της εισήγησης που δεν έγινε αποδεκτή, για καταβολή του 1/3 του ενοικίου από το κράτος, του 1/3 από τον ιδιοκτήτη και του 1/3 από τον ενοικιαστή, δεν θα είναι απαγορευτικό για το κράτος.

Επιφυλάξεις για την αποτελεσματικότητα των προτεινόμενων κινήτρων, εκφράστηκαν και εκ μέρους της ΠΟΒΕΚ.

Της Μαρίας Χαμπή