You are here

ΟΕΒ: Ζητά ξεκαθάρισμα για ΟΝΕ και σύγκλιση

15/10/2004 13:07
Η πορεία σύγκλισης της κυπριακής οικονομίας όπως και η συμμετοχή της κυπριακής λίρας στον Μηχανισμό Συναλλαγματικών Ισοτιμιών 2 ήταν τα βασικότερα ζητήματα που συζητήθηκαν κατά τη σημερινή συνάντηση που είχε ο Υπουργός Οικονομικών Μάκης Κεραυνός με αντιπροσωπεία της ΟΕΒ.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο Γενικός Διευθυντής της ΟΕΒ Μιχάλης Πήλικος ανέφερε ότι η Ομοσπονδία ζήτησε από τον υπουργό όπως η Κύπρος προχωρήσει το συντομότερο δυνατό στην υιοθέτηση του ευρώ, ξεκινώντας με συμμετοχή στον Μηχανισμό Συναλλαγματικών Ισοτιμιών 2. Παράλληλα, όπως ανέφερε ο Μιχάλης Πήλικος, η Ομοσπονδία εξέφρασε την απογοήτευσή της στον Υπουργό Οικονομικών, για την υπαναχώρηση της κυβέρνησης στο ζήτημα των μηδενικών αυξήσεων για τους δημοσίους υπαλλήλους, προσθέτοντας ότι η πρόταση για παραχώρηση αυξήσεων 2% το 2006, θα έχει ως αποτέλεσμα στα πλαίσια των διαπραγματεύσεων, την παραχώρηση ακόμη ψηλότερων αυξήσεων. Η ΟΕΒ, συνέχισε ο γενικός της διευθυντής, επισήμανε επιπρόσθετα στον Μάκη Κεραυνό ότι ο περιορισμός του ελλείμματος δεν γίνεται με θεσμικές μεταρρυθμίσεις, γεγονός που θα έχει ως αποτέλεσμα το πρόβλημα αυτό να επανεμφανίζεται, και ζήτησε από τον υπουργό όπως μεριμνήσει για την καλύτερη εξυπηρέτηση των επιχειρήσεων από τη δημόσια υπηρεσία. Ο Υπουργός Οικονομικών, σύμφωνα με τον Μιχάλη Πήλικο, ανέφερε ότι γίνονται προσπάθειες για δομικές αλλαγές στη δημόσια υπηρεσία, ώστε να βοηθά η λειτουργία της την οικονομία.

Εκ μέρους του υπουργείου, συνέχισε ο Γενικός Διευθυντής της ΟΕΒ, υπήρξε διαβεβαίωση ότι σύντομα θα υποβληθεί στη Βουλή από την κυβέρνηση νομοσχέδιο για την διάθεση χρωματισμένου πετρελαίου θέρμανσης που θα επιβαρύνεται από χαμηλότερη φορολογία για χρήση τόσο από τα νοικοκυριά όσο και από τη βιομηχανία.

Τέλος, η ΟΕΒ έχει εκφράσει την αντίθεσή της σε πρόνοια νομοσχεδίου που κατέθεσε το Υπουργείο Οικονομικών στη Βουλή, με βάση την οποία οι επιχειρήσεις αναλαμβάνουν τη διεκπεραίωση ορισμένων διαδικασιών για τη φορολόγηση εισοδημάτων. Η ΟΕΒ, συνέχισε ο Μιχάλης Πήλικος, δεν επιθυμεί να μετατραπούν τα μέλη της σε «υπάλληλους της κυβέρνησης».

Σ.Ο.