You are here

Εξηγήσεις Cyta για επένδυση €20 εκ.

25/01/2011 16:40
Εξηγήσεις για τη μεγάλη επένδυση του ταμείου συντάξεως των εργαζομένων της σε ακίνητο πλησίον του νέου αεροδρομίου Λάρνακας έδωσε σήμερα η Cyta στην επιτροπή ελέγχου της βουλής.

Μετά το πέρας της συνεδρίας ο Πρόεδρος της Επιτροπής και Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Γιώργος Γεωργίου, ανέφερε ότι το συγκεκριμένο τεμάχιο ήταν στην κατοχή Τουρκοκύπριου. Υποστήριξε ότι ο Τουρκοκύπριος διαμένει μόνιμα στις κατεχόμενες περιοχές, και έγινε επομένως παρέμβαση του Υπουργικού Συμβουλίου για έγκριση της πώλησης από το υπουργείο Εσωτερικών.

«Από τις πληροφορίες που έχουμε», είπε ο κ. Γεωργίου «ο συγκεκριμένος Τουρκοκύπριος ουδέποτε ήταν κάτοικος στις Ελεύθερες περιοχές και για να ξεπεραστεί αυτό το εμπόδιο και να γίνει η πώληση του τεμαχίου από τον Τουρκοκύπριο έχει ενοικιάσει προσωρινά διαμέρισμα στη Λ/κα. Κάποιοι του το ενοικίασαν και οι σχετικοί λογαριασμοί του νερού, του ρεύματος και του τηλεφώνου ήταν ως εχέγγυο δήθεν με βάση αυτά που έχουμε πληροφορίες ότι ήταν μόνιμος κάτοικος της ΚΔ».

Υπέδειξε παράλληλα μια από τις υπηρεσίες του κράτους ήταν αρνητική για την πώληση του συγκεκριμένου τεμαχίου, προσθέτοντας, ότι «θα ζητήσουμε και εξηγήσεις για το ζήτημα αφού η εκτίμηση του κτηματολογίου για τα 7/10 του τεμαχίου ήταν 2,97 εκ. λίρες αυτό το τεμάχιο πωλήθηκε από τον Τουρκοκύπριο στην τιμή των 1,3 εκ. λίρες».

Πάντως επισήμανε ότι η Cyta ενδιαφέρθηκε να επενδύσει στο συγκεκριμένο τεμάχιο από το Ταμείο Συντάξεως κάτω από συγκεκριμένες προϋποθέσεις το ποσό των €19,5 εκ.

Να σημειωθεί ότι το τεμάχιο βρίσκεται σε οικιστική περιοχή ενώ η Cyta θα το χρησιμοποιούσε για εμπορικούς σκοπούς.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του ΔΣ της Cyta, Στάθης Κιττής, αναφέρθηκε στις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν σημειώνοντας ότι στο ΔΣ του Οργανισμού υποβλήθηκαν προτάσεις από ιδιώτες επενδυτές.

Αρχικά οι ενδιαφερόμενοι ιδιώτες τους πρότειναν να χρηματοδοτήσει ο Οργανισμός το έργο, ακολούθως είπε άλλαξε η πρόταση και τους ανέφεραν να αγοράσουν μέρος του έργου, υπογραμμίζοντας ότι οι ιδιώτες τους ενημέρωσαν ότι υπήρξαν και άλλοι ενδιαφερόμενοι για αγορά του τεμαχίου.

Παράλληλα επισήμανε ότι η Cyta συμβουλεύτηκε και ιδιώτες εκτιμητές γης για την προβλεπόμενη απόδοση του κτηρίου.

Συμπλήρωσε εξάλλου ότι συστάθηκε ειδική επιτροπή, η οποία ετοίμασε σχετική μελέτη η οποία υποβλήθηκε στο ΔΣ ξεκαθαρίζοντας, ότι ο Οργανισμός δεν θα προβεί καμία επένδυση και να δώσει χρήματα εάν οι ιδιώτες δεν εξασφαλίσουν πρώτα άδεια οικοδομής.

Πάντως εκπρόσωπος της Διαχειριστικής Επιτροπής του Οργανισμού που ανέλαβε να εξετάσει τις προσφορές, ανέφερε ότι ο Διευθυντής της Πολεοδομίας τον ενημέρωσε ότι θα μπορεί να επιτρέψει την αδειοδότηση του έργου για εμπορικούς σκοπούς.
Επισήμανε, ότι το συγκεκριμένο τεμάχιο εφάπτεται του δημόσιου δρόμου, ενώ στην γύρω περιοχή δεν υπάρχουν άλλα κτιριακές εγκαταστάσεις που χρησιμοποιούνται ως γραφεία.

Από την πλευρά του ΑΚΕΛ ο βουλευτής, Πανίκος Χάμπας, ανέφερε ότι το κόμμα του πείσθηκε ότι η συγκεκριμένη επένδυση της Cyta είναι πλήρως δικαιολογημένη, συμπληρώνοντας, ότι «οι αντιδράσεις που υπήρξαν εστιάζονται στα αντικρουόμενα οικονομικά συμφέροντα που αποδείχθηκε κατά την απαράδεκτη παρουσία ενδιαφερόμενου εργολάβου στη συνεδρία της βουλής».

Σημείωσε εξάλλου ότι με τη λειτουργία του έργου η Cyta θα ενοικιάζει τα γραφεία €15 το τετραγωνικό μέτρο, ενώ τώρα αυτά στη λεωφόρο Αρτέμιδος, που είναι τα πιο κοντινά στο τεμάχιο της Cyta, ενοικιάζονται γύρω στα €60/τ.μ.

Την ανάγκη για αναπροσαρμογή των κανονισμών που διέπουν τη λειτουργία του Ταμείου Συντάξεως του Οργανισμού με τη νομοθεσία του 2006 τόνισε ο βουλευτής του ΔΗΚΟ, Άγγελος Βότσης, ο οποίος διερωτήθηκε για ποιο λόγο διαφωνεί με τη συγκεκριμένη επένδυση μόνο μια συντεχνία εργαζόμενων.

Να σημειωθεί ότι σύντομα θα συζητηθεί στην Ολομέλεια της βουλής η πρόταση της Επιτροπής Ελέγχου για επέκταση του ελέγχου των Ταμείων Συντάξεων των Ημικρατικών Οργανισμών από τη Γενική Ελέγκτρια.

Της Ελευθερίας Παϊζάνου