You are here

Φόβος περικοπών στους ημικρατικούς

27/12/2010 08:01
Προϋπολογισμούς λιτότητας ετοιμάζουν αυτές τις μέρες οι μεγάλοι ημικρατικοί οργανισμοί, επιχειρώντας να προλάβουν τη βουλή που ενδέχεται να εξαντλήσει την αυστηρότητα της κατά την εξέταση των οικονομικών σχεδιασμών τους για το 2011.

Η στάση που τήρησε η βουλή κατά τη ψήφιση του κρατικού προϋπολογισμού δεν έχει περάσει απαρατήρητη στα ψηλά δώματα των ημικρατικών οργανισμών, που ετοιμάζονται να καταθέσουν στο κοινοβούλιο τους δικούς τους προϋπολογισμούς υπό το βάρος του «ρεύματος» που άρχισε να δημιουργείται στο κοινοβούλιο για περικοπές και δεσμεύσεις δαπανών.

Οι τρεις μεγάλοι ημικρατικοί οργανισμοί – Cyta, ΡΙΚ και AHK – έτυχαν άλλωστε παρόμοιας μεταχείρισης το Μάρτιο του 2010, όταν η βουλή ψήφισε κουτσουρεμένους τους προϋπολογισμούς τους.

Μειώσεις κονδυλίων στη Cyta

Οι μεγαλύτερες δεσμεύσεις έγιναν πέρσι σε κονδύλια της Cyta τόσο για επιχειρηματικές δραστηριότητες του οργανισμού όσο και στο μισθολόγιο.

Η εταιρεία τηλεπικοινωνιών υποστηρίζει ότι έχει λάβει το μήνυμα και πως στους προϋπολογισμούς του 2011 περιλαμβάνονται μειώσεις κονδυλίων μέχρι και 10%.

«Μειώσαμε τον προϋπολογισμό όσο ήταν δυνατό, για να μπορέσουμε να λειτουργούμε και για να έχουμε κερδοφόρο αποτέλεσμα», είπε στη StockWatch ο πρόεδρος του οργανισμού, Στάθης Κιττής.

Σύμφωνα με τον κ. Κιττή, κατά την κατάρτιση του προϋπολογισμού της Αρχής έγιναν μειώσεις σε επιδόματα, ενώ περιορίστηκαν και λειτουργικές δαπάνες.

«Η Cyta είναι ένας οργανισμός που λειτουργεί με τεχνολογία η οποία συνεχώς ανανεώνεται, δεν μπορεί να σταματήσει. Κάνει επενδύσεις στον τομέα των νέων τεχνολογιών γι’ αυτό έχουμε μειώσει τον προϋπολογισμό όσο μπορούσαμε. Νομίζω είναι λογικοί οι οικονομικοί σχεδιασμοί που έγιναν».

Ο προϋπολογισμός της Cyta υποβλήθηκε ήδη στο αρμόδιο υπουργείο και αναμένεται να πάρει προσεχώς το δρόμο της βουλής.

ΡΙΚ: Περικοπές €5 εκ.

Από πλευράς του ΡΙΚ, ο πρόεδρος του Μάκης Συμεού σημειώνει ότι ο προϋπολογισμός για το 2011 παρουσιάζει περικοπές €5 εκ. ενώ ως γνωστόν, με την τροπολογία που κατέθεσε η κυβέρνηση μειώνεται και κατά €1 εκ. η κρατική χορηγία.

Σε περίπτωση δεσμεύσεων κονδυλίων από τη βουλή, το ΡΙΚ ίσως αναγκαστεί να κόψει προγράμματα, αναφέρει η κ. Συμεού, αφού οι περικοπές δημιουργούν ήδη οικονομική στενότητα.

Το 2011, σημείωσε ο κ. Συμεού, θα φέρει το ΡΙΚ αντιμέτωπο με μεγάλες δράσεις για τις οποίες θα υπάρξουν δαπάνες όπως είναι οι βουλευτικές εκλογές το Μάιο, η εξόφληση για τη δημιουργία του Αρχείου, οι προετοιμασίες για την Κυπριακή Προεδρία της ΕΕ καθώς και η υλοποίηση της ψηφιακής τηλεόρασης.

Μέρος των χρημάτων θα αντληθούν από τις εξοικονομήσεις ύψους €3 εκ. από τον προϋπολογισμό του 2010, οι οποίες προήλθαν από εξοικονομήσεις στους μισθούς, είπε.

Ήδη το ΡΙΚ υπέβαλε τον προϋπολογισμό του στο υπουργείο Εσωτερικών και εκτιμάται ότι τον Ιανουάριο του 2011 θα κατατεθεί και στη βουλή.

Ρεύμα μειώσεις και στην ΑΗΚ

Στο πνεύμα των εποχών φαίνεται να μπαίνει για πρώτη φορά και η ΑΗΚ, που έχει κατηγορηθεί πλειστάκις για την αδυναμία της διεύθυνσης της να προχωρήσει σε οικονομική περισυλλογή.

Ο πρόεδρος της Αρχής, Χάρης Θράσου, ανέφερε στη StockWatch ότι στον προϋπολογισμό του 2011 γίνεται κάποια προσπάθεια περισυλλογής. Τονίζει ωστόσο ότι εάν η βουλή αποκόψει κονδύλια τα οποία επηρεάζουν το έργο της ΑΗΚ, τότε θα δημιουργηθούν προβλήματα.

Ο κ. Θράσου ποντάρει αρκετά πάντως και στο ότι «η βουλή ουδέποτε προχώρησε σε περικοπές κονδυλίων του οργανισμού». Πέρσι η βουλή δέσμευσε μόνο ένα μικρό ποσό που αφορούσε επιδόματα.

Ως γνωστό, οι προϋπολογισμοί των ημικρατικών οργανισμών πρέπει να προωθούνται στη βουλή πριν το τέλος του έτους. Με βάση στοιχεία που παρέθεσε ο πρόεδρος της βουλής, Μάριος Καρογιάν, μέχρι στιγμής κατέθεσαν προϋπολογισμούς μόνο 10 από τους 39 ημικρατικούς.

Της Ελευθερίας Παϊζάνου