You are here

Πακέτο 13 νόμων στη βουλή για την κρίση

27/03/2020 06:51

Δεκατρία νομοθετήματα τίθενται σήμερα ενώπιον της βουλής, τα οποία θα επιτρέψουν την ενεργοποίηση μέτρων που έχει ανακοινώσει τις τελευταίες εβδομάδες η κυβέρνηση και αποσκοπούν σε παροχή στήριξης στην οικονομία, στα νοικοκυριά και στις επιχειρήσεις, ενόψει της κρίσης που προκαλεί ο κορωνοϊός.

Στα νομοθετήματα περιλαμβάνεται συμπληρωματικός προϋπολογισμός ύψους €369 εκ. ενώ, το σύνολο των δημοσιονομικών μέτρων που λαμβάνει η κυβέρνηση για στήριξη ευάλωτων ομάδων, επιχειρήσεων, αυτοτελώς εργαζομένων, εργοδοτούμενων, φοιτητών και γενικότερα της οικονομίας ανέρχονται γύρω στα €813 εκ. ή 3,8% του ΑΕΠ.

Στον συμπληρωματικό προϋπολογισμό συγκαταλέγεται ποσό €182 εκ. για το ειδικό σχέδιο πλήρους αναστολής εργασιών επιχειρήσεων και το ειδικό σχέδιο μερικής αναστολής εργασιών, μέσω των οποίων θα επιδοτηθεί για ένα μήνα μέρος του εισοδήματος 220 χιλ. μισθωτών στον ιδιωτικό τομέα.

Ο συμπληρωματικός προϋπολογισμός περιλαμβάνει επίσης, €20 εκ. για τη χορήγηση ειδικής άδειας σε γονείς, €20 εκ. για την επιδότηση για ένα μήνα 40 χιλ. αυτοτελώς εργαζομένων μέσω του σχεδίου αναστολής εργασιών, €15 εκ. για κάθε 20 χιλ. εργαζόμενους που θα λάβουν το επίδομα ειδικής άδειας ασθενείας βάσει καταλόγου του υπουργείου υγείας, €15 εκ. για το επίδομα παραμονής φοιτητών στο εξωτερικό ύψους €750, €11 εκ. για την υλοποίηση δράσεων για ανάκαμψη του τουρισμού, €6 εκ. για σχέδιο επαναπατρισμού Κυπρίων που βρίσκονται στο εξωτερικό για ειδικούς λόγους καθώς και €100 εκ. για μέτρα προστασίας της υγείας.

Μέτρα χρηματοοικονομικής και φορολογικής φύσεως

Ανάμεσα στις σημαντικότερες ρυθμίσεις που αναμένεται να περάσουν σήμερα από τη βουλή, είναι το νομοσχέδιο του υπουργείου οικονομικών για κρατικές εγγυήσεις €1,75 δισ. προς τις τράπεζες για την παραχώρηση νέου δανεισμού σε επιχειρήσεις και αυτοτελώς εργαζόμενους και την επιδότηση επιτοκίου υφιστάμενων εξυπηρετούμενων δανείων με ποσό €250 εκ.

Επίσης, αναμένεται έγκριση του νομοσχεδίου που αφορά παραχώρηση εξουσιών στο υπουργικό προς λήψη μέτρων χρηματοοικονομικής φύσεως περιλαμβανομένης της αναστολής της αποπληρωμής δόσεων και τόκων για καθορισμένες κατηγορίες δανειοληπτών.

Η βουλή αναμένεται να εγκρίνει ακόμα, δύο νομοσχέδια σχετικά με φορολογικές ελαφρύνσεις για ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων. Τα νομοσχέδια αφορούν παραχώρηση εξουσίας στον υπουργό οικονομικών να εκδώσει διάταγμα για να επιτευχθεί η αναστολή της υποβολής φορολογικής δήλωσης εισοδήματος για εταιρείες, εισοδήματος αυτοεργοδοτουμένων με λογαριασμούς ή υπόχρεους για υποβολή δήλωσης και αναστολή επιβολής πρόσθετου φόρου και τόκου για ορισμένες κατηγορίες υποκείμενων στο φόρο προσώπων για τις φορολογικές περιόδους που λήγουν στις 29 Φεβρουαρίου του 2020, 31 Μαρτίου του 2020 και 30 Απριλίου του 2020, νοουμένου ότι έχουν υποβάλει φορολογική δήλωση για αυτές τις περιόδους αυτές και καταβάλλουν το οφειλόμενο ποσό ΦΠΑ μέχρι τις 10 Νοεμβρίου 2020.

Ρυθμίσεις για ληξιπρόθεσμες, εισφορές ΓεΣΥ, ενοίκια

Με νόμο αναμένεται να ανασταλεί και η καταβολή δόσεων για τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο, από οφειλέτες που είναι ενταγμένοι σε ρύθμιση αποπληρωμής ληξιπρόθεσμων κοινωνικών εισφορών με δόσεις ενώ, παράλληλα, θα επεκταθεί κατά δύο μήνες η περίοδος αποπληρωμής.

Η βουλή αναμένεται να εγκρίνει επίσης νομοσχέδιο με το οποίο παρέχονται εξουσίες για διάστημα δύο μηνών στην υπουργό εργασίας, ώστε να αποφασίζει για ορισμένα θέματα, όπως το επίδομα ασθενείας, την ειδική άδεια σε εργαζόμενους γονείς και το ανεργιακό επίδομα, με σκοπό την καλύτερη διαχείριση της πανδημίας.

Το νομοθετικό σώμα θα τοποθετηθεί ακόμα, επί του νομοσχεδίου για διατήρηση της καταβολής εισφορών στο ΓεΣΥ με τους προηγούμενους συντελεστές από τους μισθωτούς, εργοδότες, αυτοεργοδοτούμενους, εισοδηματίες και το κράτος ως εργοδότης και ως τρίτο μέρος, από την 1η Απριλίου, μέχρι και την 30η Ιουνίου 2020.

Παράλληλα, αναμένεται να εγκριθεί νομοσχέδιο που προβλέπει αναστολή οποιασδήποτε έξωσης ενοικιαστή λόγω μη καταβολής του ενοικίου μέχρι την 31η Μαΐου, καθώς και νομοσχέδιο για την επιβολή εξωδίκου ύψους €150 σε όσους παραβιάζουν διατάγματα που εκδίδονται στη βάση του περί Λοιμοκαθάρσεως Νόμου.

Ενώπιον της βουλής τίθεται επίσης νομοσχέδιο, με σκοπό την παροχή δυνατότητας σε μέλη συλλογικών οργάνων, να ειδοποιούνται για συνεδρίες με ηλεκτρονικά μέσα και να συμμετέχουν σε συνεδρία του οργάνου μέσω τηλεδιάσκεψης, σε περίπτωση απουσίας στο εξωτερικό ή σε περίπτωση που είναι δυσχερής η φυσική παρουσία ή λόγω άλλης αδυναμίας προσέλευσης.

Η συνεδρίαση της ολομέλειας της βουλής θα είναι κλειστή και θα πραγματοποιηθεί στις 4μμ, λαμβανομένων όλων των απαραίτητων μέτρων προφύλαξης. Της ολομέλειας θα προηγηθεί συνεδρίαση της επιτροπής οικονομικών, στην οποία πιθανόν να συμμετέχουν και μέλη άλλων επιτροπών.

M.X.