You are here

Δραματικές εκκλήσεις στον ΠτΔ για ρευστότητα

26/05/2020 06:41

Την ανάγκη να διοχετευτεί στις επιχειρήσεις άμεση ρευστότητα, χωρίς την οποία θα καταρρεύσει η πραγματική οικονομία, τόνισαν χθες στον πρόεδρο Αναστασιάδη οι φορείς του επιχειρηματικού κόσμου, ζητώντας διευκρινίσεις για τα μέτρα που θα προωθηθούν στην αυριανή σύσκεψη του υπουργικού συμβουλίου.

Στη σύσκεψη του προεδρικού που έγινε νωρίς χθες το βράδυ υπό τον ΠτΔ, οι ηγεσίες του ΚΕΒΕ, της ΟΕΒ, του ΣΕΛΚ, του CIPA και του Συμβουλίου Οικονομίας και Ανταγωνισμού επέδωσαν τα τελικά τους υπομνήματα με σωρεία εισηγήσεων για να αποτελέσουν τροφή των τεχνοκρατών του υπουργείου οικονομικών που επεξεργάζονται τις τελευταίες πινελιές του «σχεδίου βήτα» για στήριξη των επιχειρήσεων.

Το πρώτο πλάνο της κυβέρνησης, η παραχώρηση κρατικών εγγυήσεων, κατέρρευσε λόγω διαφωνιών στη βουλή, όπου η κυβέρνηση μειοψηφεί. Η κυβέρνηση προσπαθεί με ένα δεύτερο σχέδιο να διατηρήσει στοιχεία που χαίρουν πλειοψηφικής στήριξης και να προσθέσει άλλα, που ενδεχομένως να μην χρειάζονται ενδελεχή κοινοβουλευτικό έλεγχο.

Όπως ανέφερε ψες ο ΠτΔ, το νέο σχέδιο στήριξης των επιχειρήσεων θα τεθεί αύριο προς έγκριση στο υπουργικό συμβούλιο.

Σημειώνεται ότι μετά το πέρας της σύσκεψης δεν έγιναν δηλώσεις, παρά το γεγονός ότι για πρώτη φορά μετά τα περιοριστικά μέτρα λόγω πανδημίας, κλήθηκαν να καλύψουν το γεγονός και οι λειτουργοί των ΜΜΕ.

Οι δημοσιογράφοι είχαν ενημερωθεί ότι είχε αποφασιστεί πως ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κυριάκος Κούσιος θα έκανε δηλώσεις αντί των αρμόδιων υπουργών. Τελικά με μία ώρα καθυστέρηση, στις 9:30 μμ, ενημερώθηκαν οι δημοσιογράφοι ότι δεν θα κάνει δηλώσεις ούτε ο εκπρόσωπος. 

Σύμφωνα με πληροφορίες που έλαβε η StockWatch από άτομα που συμμετείχαν στη σύσκεψη, οι εκπρόσωποι των οργανώσεων είχαν την ευκαιρία να αναπτύξουν στον ΠτΔ και στους υπουργούς τη δραματική κατάσταση που διέρχεται η πραγματική οικονομία επισημαίνοντας ότι αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση η στήριξη των επιχειρήσεων, μικρών και μεγάλων.

Αναφέρθηκε σχεδόν από όλους τους εμπλεκόμενους ότι οι πλείστες των επιχειρήσεων λόγω της μείωσης του τζίρου τους αλλά και στην προσπάθεια να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας επιβάλλεται χωρίς άλλη καθυστέρηση να αποκτήσουν το απαραίτητο κεφάλαιο κίνησης.  

Ενδεικτικές ήταν οι παρεμβάσεις εκπροσώπων των επιχειρηματιών οι οποίοι σημείωσαν χαρακτηριστικά ότι κάθε μέρα που περνά χωρίς την αναγκαία ρευστότητα της αγοράς, μεγεθύνεται η οικονομική ύφεση, τόσο σε βάθος, όσο και σε εύρος με αποτέλεσμα, όπως τόνισαν, να μειώνονται οι δυνατότητες επιβίωσης των επιχειρήσεων.

Στο σημείο αυτό ο πρόεδρος Αναστασιάδης, επιβεβαίωσε εμμέσως πλην σαφώς τις πληροφορίες που έχουν διαρρεύσει για τα βασικά στοιχεία που περιλαμβάνει το πλάνο της κυβέρνησης, μεταξύ των οποίων και η χρηματοδότηση από ευρωπαϊκές τράπεζες.

Αρκέστηκε να διαβεβαιώσει ότι είναι βέβαιη η επιδότηση του επιτοκίου για νέα δάνεια τα οποία θα παραχωρηθούν στις επιχειρήσεις μέσω των εν λόγω προγραμμάτων, αλλά απέφυγε να δώσει λεπτομέρειες σε σχέση με το ύψος της επιδότησης.

Τόνισε ότι οι αρμόδιοι υπουργοί έχουν λάβει διαβεβαιώσεις και από εγχώριες τράπεζες ότι με την ψήφιση από τη βουλή του νέου σχεδίου της κυβέρνησης θα υλοποιήσουν τις αρχικές δεσμεύσεις τους ότι πέραν των ταμείων προγραμμάτων της ΕΙΒ ή της ΕBRD ή και των δύο μαζί, θα ενισχύσουν τη ρευστότητα βιώσιμων επιχειρήσεων με την παροχή νέων μακροπρόθεσμων δανείων.

Αφέθηκε να εννοηθεί στη σύσκεψη ότι και τα εν λόγω δάνεια προς πληττόμενες, αλλά βιώσιμες επιχειρήσεις, θα είναι μακροπρόθεσμα και με χαμηλό επιτόκιο.

Επιβεβαιώθηκε επίσης ότι το μέρος του αρχικού νομοσχεδίου το οποίο είχε αποσύρει η κυβέρνηση και αφορούσε την απευθείας στήριξη των μικρών επιχειρήσεων, θα περιληφθεί στο σχέδιο βήτα.

Άλλωστε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κυριάκος Κούσιος σε διάφορες παρεμβάσεις του σε τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά μέσα επιβεβαίωσε ότι το plan b θα περιλαμβάνει απευθείας στήριξη των πολύ μικρών επιχειρήσεων και των αυτοτελώς εργαζομένων προκειμένου να τους δοθεί, όπως είπε, η αναγκαία ρευστότητα για να μπορέσουν να δραστηριοποιηθούν εκ νέου.

Ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να χρειαστεί να γίνει και δεύτερος κύκλος διαβουλεύσεων με τα κοινοβουλευτικά κόμματα, ο οποίος θα είναι περιορισμένης έκτασης.

Πρόσθεσε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έδωσε ήδη σαφείς οδηγίες στον υπουργό οικονομικών να γίνουν τέτοιοι σχεδιασμοί, ως προς την κατάρτιση του νέου σχεδίου, ώστε τα νέα μέτρα να μην αντιμετωπίσουν ουσιαστικά προβλήματα ως προς την έγκριση τους.

Σημειώνεται ότι το νέο σχέδιο θα συνοδεύεται από συμπληρωματικό προϋπολογισμό, ο οποίος θα πρέπει να εγκριθεί από τη βουλή.

Του Λεύκου Χρίστου