You are here

Ο κίνδυνος κατάρρευσης άλλαξε το κλίμα στη βουλή

02/06/2020 06:26

Ο κίνδυνος οικονομικής ασφυξίας χιλιάδων επιχειρήσεων αλλά και οι αλλαγές στον τρόπο προώθησης του δεύτερου πακέτου στήριξης φαίνεται να δημιουργούν γέφυρες μεταξύ των πολιτικών κομμάτων, ρίχνοντας τους τόνους της πολιτικής αντιπαράθεσης.

Η έναρξη της συζήτησης για το δεύτερο πακέτο, που περιλαμβάνει επέκταση των υφιστάμενων σχεδίων και απευθείας επιδότηση επιχειρήσεων, έδειξε την πρόθεση των κομμάτων να αφήσουν στην άκρη τις κόντρες των τελευταίων βδομάδων που οδήγησαν προηγούμενες προσπάθειες για στήριξη της οικονομίας σε αδιέξοδο.

Η απόφαση της κυβέρνησης να φέρει ταυτόχρονα για ψήφιση την στήριξη των εργαζομένων και των επιχειρήσεων φαίνεται να δημιουργεί πεδίο συνεργασίας, αφήνοντας εκτός κοινοβουλίου το πακέτο δανείων ενός και πλέον δισεκατομμυρίου και μεταθέτοντας στον προϋπολογισμό του 2021 τις αποφάσεις για την επιδότηση επιτοκίων δανείων.

Παρά το ότι δεν αίρονται όλες οι ανησυχίες και οι ενδοιασμοί των κομμάτων, αναφορικά με την αποτελεσματικότητα του νέου πακέτου μέτρων που προωθεί η κυβέρνηση, αναγνωρίζουν ότι δεν έχουν περιθώρια ουσιαστικής παρέμβασης και επιδεικνύουν μεγαλύτερο βαθμό συναίνεσης προς έγκριση συμπληρωματικών κονδυλίων για την υλοποίηση μέτρων, τα οποία όπως επισημαίνουν, είχαν αρχικά προταθεί εκ μέρους τους.

Εν αναμονή συμπληρωματικού προϋπολογισμού €220 εκ.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε χθες ενώπιον της επιτροπής οικονομικών ο υπουργός οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης, εντός των ημερών, θα κατατεθεί στη βουλή συμπληρωματικός προϋπολογισμός ύψους €220 εκ., που θα αφορά €120 εκ. για στήριξη επιχειρήσεων και θέσεων εργασίας μέσω των σχεδίων του υπουργείου εργασίας και €100 εκ. για το σχέδιο απευθείας επιδότησης επιχειρήσεων και αυτοτελώς εργαζομένων λόγω των επιπτώσεων του κορωνοϊού.
 
Ο κ. Πετρίδης επεσήμανε ότι άλλα μέτρα όπως η παραχώρηση εγγυήσεων €500 εκ. προς την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) για δανειοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων και επιχειρήσεων μεσαίας κεφαλαιοποίησης, η παραχώρηση €400 εκ. προς το Ταμείο Επιχειρηματικότητας Κύπρου, καθώς και η συμμετοχή της Κύπρου με εγγυήσεις €32 εκ. προς το νέο Πανευρωπαϊκό Ταμείο Εγγυήσεων της ΕΤΕπ, δεν χρειάζονται την έγκρισης της βουλής.

Ο συμπληρωματικός προϋπολογισμός αναμένεται να εγκριθεί από το υπουργικό συμβούλιο μέχρι την επόμενη Τετάρτη, με τον κ. Πετρίδη να εκφράζει την πρόθεση για κατάθεση του στη βουλή εντός των ημερών. Ο κ. Πετρίδης ενημέρωσε ταυτόχρονα την επιτροπή ότι σήμερα, θα πραγματοποιηθεί συνάντηση του προέδρου της Δημοκρατίας με τις τράπεζες για το θέμα των δανειοδοτήσεων. 

Όπως δήλωσε στη StockWatch o πρόεδρος της επιτροπής οικονομικών Άγγελος Βότσης, θα βρίσκεται σε συνεννόηση με τον πρόεδρο της βουλής ώστε με την κατάθεση του συμπληρωματικού προϋπολογισμού, να οριστεί το συντομότερο συνεδρίαση της ολομέλειας για την ψήφιση του. «Θα είμαστε έτοιμοι μόλις τεθεί ενώπιον μας, να συζητήσουμε με τις πιο γρήγορες διαδικασίας για να πάει στην ολομέλεια για ψήφιση», είπε ο κ. Βότσης.

Εξέφρασε την εκτίμηση ότι η διαδικασία δεν θα ολοκληρωθεί εντός της τρέχουσας εβδομάδας.

Σημείωσε ωστόσο, ότι υπάρχουν τα διαθέσιμα κονδύλια από εξοικονομήσεις για να ξεκινήσει η εφαρμογή των μέτρων και πως σύμφωνα με την κυβέρνηση θα γίνουν εκταμιεύσεις εντός Ιουνίου.

Εξάλλου, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Sigma, εξέφρασε την εκτίμηση πως θα υπάρξει θετικό αποτέλεσμα σε ότι αφορά την ψήφιση του συμπληρωματικού, «γιατί είναι αυτά που είχαμε ζητήσει», επεσήμανε.

Σημείωσε ότι η βουλή δεν έχει κάτι άλλο να κάνει εφόσον η κυβέρνηση έκρινε πως δεν χρειάζεται η έγκριση της για τις δανειοδοτήσεις.

«Όπως έχουν διαμορφωθεί τα σχέδια, θα τυγχάνουν ελέγχου από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Με βάση στοιχεία που αναφέρθηκαν στην επιτροπή, ανάλογα υφιστάμενα προγράμματα λειτούργησαν αποτελεσματικά και ευνοήθηκαν πολύ μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις», ανέφερε στη StockWatch.

Σε σχέση με το ποσό που είναι αναγκαίο για επιδότηση επιτοκίων, σημείωσε ότι θα πρέπει να έρθει  στη βουλή, αλλά με βάση την ενημέρωση της βουλής, το ποσό θα περιληφθεί στον προϋπολογισμό του 2021 εφόσον οι πρώτες πληρωμές, θα γίνουν το Μάρτιο του 2021, όπως είπε.

Δεν αίρονται οι ανησυχίες κομμάτων

Σύμφωνα με τον κ. Πετρίδη, στη χθεσινή συνεδρίαση έγινε πολύ εποικοδομητική συζήτηση. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης ωστόσο, εξακολουθούν να εκφράζουν ανησυχίες και παρατηρήσεις κυρίως, ως προς το ύψος της κάλυψης των μικρών επιχειρήσεων.

Τα κόμματα επισημαίνουν πως η διατήρηση του ποσού στα €100 εκ. με ταυτόχρονη αύξηση του αριθμού των δικαιούχων από 37 χιλ. σε 51 χιλ., καθώς συμπεριλήφθηκαν οι επιχειρήσεις μέχρι 50 ατόμων, συνεπάγεται χαμηλότερο ποσό στήριξης για τους δικαιούχους.

Ο υπουργός οικονομικών άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο αύξησης του ποσού της απευθείας επιδότησης επιχειρήσεων και αυτοεργοδοτούμενων πέραν των €100 εκ.

Εκ μέρους του ΑΚΕΛ το πακέτο χαρακτηρίζεται χειρότερο από την προηγούμενη ρύθμιση που προωθούσε η κυβέρνηση, καθώς όπως έχει διαμορφωθεί, υποστηρίζεται πως τα δάνεια θα δοθούν ανεξέλεγκτα κυρίως σε μεγάλες και μεσαίες επιχειρήσεις οι οποίες θα εξασφαλίσουν και επιδότηση των επιτοκίων τους. Σημειώνεται πως το πακέτο παραμένει δανειοκεντρικό, χωρίς να υπάρχει έλεγχος.

Εντούτοις, πηγές του ΑΚΕΛ αναφέρουν ότι από τη στιγμή που το κόμμα επεδίωξε να υπάρχει η εφάπαξ στήριξη των επιχειρήσεων, το πιθανότερο είναι πως θα υπάρξει θετική τοποθέτηση έναντι της ψήφισης του σχετικού συμπληρωματικού προϋπολογισμού.

Εκ μέρους της ΕΔΕΚ, μετά τη χθεσινή συνεδρίαση έγινε λόγος για ασάφειες σε σχέση με τη δανειοδότηση επιχειρήσεων ενώ, από πλευράς Αλληλεγγύης, αναφέρθηκε ότι η στήριξη των επιχειρήσεων και των εργαζομένων προηγείται της αντιπαράθεσης ή των διαφορών μεταξύ των κομμάτων και της κυβέρνησης.

Τη θετική της στάση έναντι του συμπληρωματικού προϋπολογισμού προανήγγειλε η Συμμαχία Πολιτών σημειώνοντας την ανάγκη να υλοποιηθεί το πρόγραμμα στήριξης των επιχειρήσεων, προσθέτοντας ωστόσο, ότι παραμένουν ανησυχίες για το μέλλον μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων και ότι υπάρχει έλλειμμα διαφάνειας και ελέγχου στο νέο πακέτο μέτρων.

Ελλειμματικά χαρακτήρισαν τα σχέδια της κυβέρνησης οι Οικολόγοι εκφράζοντας ανησυχία ότι δεν θα μπορέσουν να αντιμετωπίσουν την ανεργία τους επόμενους μήνες.

Παρά τις ανησυχίες, βουλευτές αναγνωρίζουν ότι τα περιθώρια στενεύουν για τις επιχειρήσεις που στο τέλος της ημέρας ενδιαφέρονται περισσότερο για την εξασφάλιση ρευστότητας παρά για την πηγή της ρευστότητας ή τα θέματα ελέγχου που τη συνοδεύουν.

Ορισμένοι επισημαίνουν πως οι αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης έχουν καταλαγιάσει λόγω πιέσεων που προέρχονται από την αγορά, αλλά και επειδή τα κόμματα δεν θέλουν να φέρουν την ευθύνη εάν δεν λειτουργήσει το νέο πακέτο μέτρων.  Συνεπώς, σημειώνουν ότι η βουλή παρουσιάζεται έτοιμη να προωθήσει την σχετική συζήτηση αποφεύγοντας να σταθεί εμπόδιο στα νέα πλάνα της κυβέρνησης.

Της Μαρίας Χαμπή