You are here

Πάσα Lagarde σε Πετρίδη για κρατικές εγγυήσεις

09/04/2020 07:08

Την πρόθεση να εξαντλήσει κάθε περιθώριο διαλόγου με τα κόμματα για την εφαρμογή του εργαλείου των κρατικών εγγυήσεων για την παραχώρηση νέων δανείων εκ μέρους των τραπεζών, εξέφρασε ο υπουργός οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης, απευθύνοντας έκκληση συνεργασίας προς τα κόμματα.

Απαντώντας σε ερωτήσεις σε σχέση με τις αποφάσεις του υπουργικού συμβουλίου, ο κ. Πετρίδης σημείωσε ότι βρίσκεται σε πορεία διαλόγου με τα κόμματα επί του σχετικού νομοσχεδίου που εκκρεμεί ενώπιον της βουλής. Πρόσθεσε ότι θα γίνει προσπάθεια να εξαντληθεί κάθε περιθώριο διαλόγου, απευθύνοντας έκκληση στα πολιτικά κόμματα για συνεργασία προς εφαρμογή του εργαλείου.

Παράλληλα, επανέλαβε τη θέση ότι η παραχώρηση κρατικών εγγυήσεων για την έκδοση νέων δανείων από τις τράπεζες αποτελεί εργαλείο που δεν μπορεί να αντικατασταθεί από οποιοδήποτε άλλο μέτρο άμεσης δημοσιονομικής επίπτωσης.

Σε άρθρο της στη StockWatch, η πρόεδρος της ΕΚΤ, Christine Lagarde, αναφέρει ότι κράτη της ΕΕ έχουν δεσμευτεί να παρέχουν εγγυήσεις ίσως με το 16% του ΑΕΠ για στήριξη επιχειρήσεων και εργαζομένων, ενισχύοντας την επιχειρηματολογία που αναπτύσσει τις τελευταίες βδομάδες η κυβέρνηση.

Η επικεφαλής της ΕΚΤ τονίζει επίσης, τη σημασία της διοχέτευσης της ρευστότητας που θα δοθεί στο σύστημα μέσω του τραπεζικού συστήματος.  Κόμματα της αντιπολίτευσης επέμεναν τις τελευταίες μέρες να δοθεί ο δανεισμός από το κράτος.

Πρέπει «να κινητοποιήσουμε το τραπεζικό σύστημα ώστε να παρέχει στις επιχειρήσεις κεφάλαιο κίνησης για να συνεχίσουν να πληρώνουν το προσωπικό τους και τους λογαριασμούς τους», αναφέρει η κ. Lagarde.

«Καθώς η οικονομία της ζώνης του ευρώ βασίζεται στις τράπεζες, η διευκόλυνση της ροής των πιστώσεων βοηθά στη γρήγορη παροχή ρευστότητας προς όλα τα τμήματα της οικονομίας που την χρειάζονται», αναφέρει.

Συναντά εισηγήσεις κομμάτων η κυβέρνηση

Εν τω μεταξύ, η κυβέρνηση προχωρά σε κινήσεις που προσεγγίζουν τις εισηγήσεις που κατέθεσαν τα κόμματα, ώστε να έχει την απαραίτητη πλειοψηφία στη βουλή για ψήφιση των κρατικών εγγυήσεων.

Το υπουργείο οικονομικών είχε θέσει σε προτεραιότητα την ψήφιση του νομοσχεδίου των κρατικών εγγυήσεων για την παραχώρηση νέου δανεισμού €2 δισ. μέσω των τραπεζών, περιλαμβάνοντας το στο πρώτο πακέτο μέτρων στήριξης της οικονομίας, που οδηγήθηκαν στη βουλή με στόχο να ψηφιστούν ως κατεπείγοντα.

Η απουσία ομοφωνίας και η ανάπτυξη εναλλακτικών προτάσεων εκ μέρους των κομμάτων της αντιπολίτευσης οδήγησαν σε αναβολή της ψήφισης του νομοσχεδίου του οποίου η συζήτηση φαίνεται να έχει τεθεί πλέον σε δεύτερη μοίρα.

Το υπουργείο οικονομικών υιοθετώντας μια από τις εισηγήσεις που έθεσαν κόμματα της αντιπολίτευσης, προχώρησε σε έκδοση ομολόγων για ενίσχυση της ρευστότητας του κράτους με σκοπό τη χρηματοδότηση των μέτρων οικονομικής στήριξης νοικοκυριών, εργαζομένων και επιχειρήσεων που υλοποιούνται μέσω του υπουργείου εργασίας.

Με προτάσεις που τέθηκαν εκ μέρους της αντιπολίτευσης, φαίνεται να συνάδει και η απόφαση όπως συνεχιστεί πέραν της 12ης Απριλίου και για τους επόμενους μήνες, η παροχή οικονομικής στήριξης μέσω των σχεδίων του υπουργείου εργασίας.

Κόμματα εκτιμούν ότι η υιοθέτηση μέρους των εισηγήσεων τους, οφείλεται στο γεγονός ότι η κυβέρνηση αντιλήφθηκε πως δεν μπορεί να προχωρήσει μόνο με το μέτρο των κρατικών εγγυήσεων για νέα δάνεια και πως πρέπει να υιοθετήσει και προτάσεις τους.

Σε αναμονή οι κρατικές εγγυήσεις

Τις κινήσεις των τελευταίων ημερών αναμένεται ότι θα ακολουθήσει η επαναφορά του νομοσχεδίου των κρατικών εγγυήσεων εκ μέρους της κυβέρνησης, υιοθετώντας ενδεχομένως και σε αυτή την περίπτωση μέρος των εισηγήσεών των κομμάτων, αν και επισημαίνεται, είναι ακόμα πρόωρο να γίνουν ασφαλείς εκτιμήσεις.

Με βάση τις προτάσεις που κατατέθηκαν ενώπιον του υπουργού οικονομικών, τα κόμματα δεν αποκλείουν την λύση των δανείων με κρατικές εγγυήσεις ωστόσο, υποστηρίζουν την εφαρμογή του εν λόγω μέτρου σε μικρότερης κλίμακας ποσό, αντί των €2 δισ. που αφορά το σχετικό νομοσχέδιο.

Το ποσό αποτελεί περίπου το 9% του ΑΕΠ της Κύπρου και υστερεί σημαντικά σε σχέση με το 16% που ανέφερε στο άρθρο της ως μέσο όρο της ΕΕ η κ. Lagarde.

Παράλληλα, τα κόμματα εισηγούνται ενίσχυση των προνοιών ελέγχου, ώστε να αντιμετωπίζεται η έλλειψη εμπιστοσύνης προς τις τράπεζες, μέσω των οποίων θα διοχετευθούν τα δάνεια και να καθησυχαστούν οι ανησυχίες για ενδεχόμενη κατάχρηση πόρων και διαφθορά.

Ωστόσο, η συζήτηση του νομοσχεδίου φαίνεται να είναι ανοικτού τέλους, καθώς δεν έχει καθοριστεί χρονικός ορίζοντας εντός του οποίου απαιτείται να ψηφιστεί το νομοσχέδιο.

Τα κόμματα τελούν σε αναμονή για τις επίσημες αντιδράσεις της κυβέρνησης στις προτάσεις τους, οι οποίες τέθηκαν ενώπιον του υπουργού οικονομικών Κωνσταντίνου Πετρίδη, την περασμένη Τρίτη το πρωί.

Το σήμα του κ. Πετρίδη αναμένει και η επιτροπή οικονομικών, ώστε να καθορίσει την επόμενή της τηλεδιάσκεψη.

Ορισμένα κόμματα επισημαίνουν ότι με βάση τις τοποθετήσεις των δύο μεγάλων τραπεζών, η εφαρμογή προνοιών του νομοσχεδίου και η δανειοδότηση με ευνοϊκούς όρους, μπορεί ήδη να αρχίσει με πρωτοβουλία των τραπεζών.

Σημειώνουν μάλιστα, ότι θα αναμένεται να διαφανεί κατά πόσο θα υλοποιηθούν οι σχετικές εξαγγελίες των τραπεζών και στην πορεία εάν χρειαστεί, να εξεταστεί το σχετικό νομοσχέδιο.

Υποδεικνύουν ακόμα, ότι εάν το νομοσχέδιο επανέλθει ενώπιον της επιτροπής οικονομικών, θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη τις εισηγήσεις των κομμάτων.

Κομματικές εισηγήσεις για κρατικές εγγυήσεις δανείων

Σε ότι αφορά τις προτάσεις που υποβλήθηκαν, το ΑΚΕΛ δεν αποκλείει το ενδεχόμενο το κράτος να προχωρήσει σε έκδοση κρατικών εγγυήσεων για άντληση ρευστότητας από τις τράπεζες για μικρότερο όμως ποσό από αυτό που προνοεί η κυβερνητική πρόταση (π.χ. €500 εκ.) και με πιο αυστηρούς όρους, κριτήρια και έλεγχο για να στηριχθούν πραγματικά οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και όχι με κίνδυνο διασπάθισης χρήματος από τις τράπεζες.

Το ΔΗΚΟ επισημαίνει σχετικά ότι το νομοσχέδιο των κυβερνητικών εγγυήσεων ύψους €2 δισ. ως έχει κατατεθεί περιέχει πολλά κενά, ιδιαίτερα σε ότι αφορά τον έλεγχο και τη διαφάνεια που πρέπει να χαρακτηρίζει μια διαδικασία εκχώρησης κυβερνητικών εγγυήσεων. Παράλληλα, το κόμμα διαμηνύει ότι εάν αυτά τα κενά δεν καλυφθούν ικανοποιητικά, δεν είναι σε θέση να υποστηρίξει το νομοσχέδιο.

Μια από τις εισηγήσεις που τέθηκε εκ μέρους του κόμματος κατά τις συζητήσεις, ήταν η συμμετοχή του γενικού ελεγκτή ή εκπροσώπου του, ως παρατηρητής, στην επιτροπή που θα επιβλέπει τη διαδικασία παραχώρησης των δανείων με κρατικές εγγυήσεις.

Η ΕΔΕΚ έχει διαμηνύσει ότι για να υποστηρίξει το νομοσχέδιο, θα πρέπει μεταξύ άλλων, οι τράπεζες να μηδενίσουν τον τόκο χρέωσης των δανείων κατά τη διάρκεια της 9μηνης αναστολής δόσεων και τόκων, να τερματίσουν τις πωλήσεις δανείων σε επενδυτικές εταιρείες, τα δάνεια να παραχωρηθούν σε εταιρείες οι οποίες επιβεβαιωμένα έχουν αναστείλει τις εργασίες τους και πέραν ενός συγκεκριμένου χρηματικού ποσού που θα δίνεται ως δάνειο, να ενημερώνεται η βουλή.

Το Κίνημα Οικολόγων υποστηρίζει ότι το νομοσχέδιο για κρατικές εγγυήσεις δανείων, παραχωρεί εν λευκώ διαχείριση της δυνατότητας που παραχωρείται στις ιδιωτικές τράπεζες και αμφισβητούν την πραγματική αποτελεσματικότητα του μέτρου  σε σχέση με τους δανειολήπτες, σημειώνοντας ότι δεν κατανοούν την επιμονή για ψήφιση του νομοσχεδίου, ενόσω βρίσκεται σε εξέλιξη σε ευρωπαϊκό επίπεδο η συζήτηση για το ευρωομολογο ή κορωνομολογο και για άλλα πιθανά μέτρα στήριξης των ευρωπαϊκών οικονομιών και επιχειρήσεων.

Κατηγοριοποίηση των οικονομικά πληγέντων και αλλαγή των ορισμών του τι εστί το μέγεθος της κάθε επιχείρησης, που προτείνει η κυβέρνηση μέσα από το νομοσχέδιο, προτείνει η Συμμαχία Πολιτών, με σκοπό να επωφεληθούν εκείνοι που πραγματικά έχουν ανάγκη στήριξης, πληγέντες με άμεση ανάγκη, απευθείας πληγέντες και έμμεσα πληγέντες.

Το Κίνημα Ανεξάρτητων υποστηρίζει ότι το θέμα της δανειοδότησης με κρατικές εγγυήσεις θα πρέπει να εξεταστεί όταν εξέλθουμε της κρίσης και αφού οι τράπεζες αποφασίσουν να συμπεριφερθούν υπεύθυνα χωρίς κατάχρηση εξουσίας σε οποιεσδήποτε δανειακές συμβάσεις.

Της Μαρίας Χαμπή