You are here

Στη βουλή για το νέο πακέτο μέτρων ο Κ. Πετρίδης

01/06/2020 06:39

Εξηγήσεις και διευκρινίσεις σε σχέση με το νέο πακέτο μέτρων για στήριξη της οικονομίας και των επιχειρήσεων, αναμένεται να δώσει σήμερα ο υπουργός οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης, κατά την παρουσία του στην επιτροπή οικονομικών.

Σε επιστολή του κ. Πετρίδη προς την επιτροπή, εκφράζεται η προθυμία να παρευρεθεί σε συνεδρία για ενημέρωση των μελών της, ανταλλαγή απόψεων και εξεύρεση συναινετικών λύσεων για στήριξη της απασχόλησης των επιχειρήσεων και της κοινωνίας ευρύτερα.

Με την επιστολή, ο κ. Πετρίδης διαβίβασε στην επιτροπή και το νέο πακέτο μέτρων σημειώνοντας ότι το κόστος της υλοποίησης τους, δύναται να καλυφθεί μέσα από ανακατανομή των πιστώσεων του προϋπολογισμού του 2020 και να καλυφθεί μέσω των κατάλληλων κονδυλίων του προϋπολογισμού και τα επόμενα έτη θα ενταχθεί στο πλαίσιο του μεσοπρόθεσμου δημοσιονομικού πλαισίου 2020-2022.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης αναμένεται να αναζητήσουν απαντήσεις και διευκρινίσεις αναφορικά με τους όρους και τα κριτήρια που θα διέπουν την παραχώρηση στήριξης μέσω των νέων μέτρων, ώστε να διαπιστωθεί ο βαθμός και η κατεύθυνση της στόχευσης τους.

Ο πρόεδρος της επιτροπής οικονομικών Άγγελος Βότσης, ανέφερε ότι υπάρχουν αρκετά ερωτήματα για τους δικαιούχους, τα κριτήρια, και κυρίως για τη δυνατότητα των πιο αδύνατων να πάρουν τα δάνεια στα οποία γίνεται αναφορά στα νέα μέτρα, επισημαίνοντας ότι χρειάζονται διευκρινίσεις.

Εν αναμονή της συνεδρίασης της επιτροπής οικονομικών και στο πλαίσιο μελέτης των μέτρων της κυβέρνησης, το ΑΚΕΛ ζήτησε και είχε την Παρασκευή, συνάντηση με τον υπουργό οικονομικών προκειμένου να υπάρξει ολοκληρωμένη αξιολόγηση και εκτίμηση σε σχέση με τα οικονομικά μέτρα. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, στη συνάντηση έγινε συζήτηση, αντηλλάγησαν απόψεις και τέθηκαν διάφοροι προβληματισμοί.

Παρά το ότι ο υπουργός από την περασμένη εβδομάδα εξέφρασε την πρόθεση του για «πλήρη συνεργασία» με τη βουλή, η συνεδρίαση αναμένεται να πραγματοποιηθεί στη σκιά νέας αντιπαράθεσης που πυροδότησαν οι πρόσφατες δηλώσεις του προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη για τον γενικό ελεγκτή, του οποίου το ενδεχόμενο συμμετοχής στη διαδικασία παρακολούθησης της παραχώρησης κρατικών εγγυήσεων, οδήγησε το σχετικό νομοσχέδιο σε ναυάγιο.

Η νέα δέσμη μέτρων περιλαμβάνει πιστώσεις τις οποίες η βουλή, σύμφωνα και με τον κ. Πετρίδη, έχει το δικαίωμα να παρέμβει και είτε να εγκρίνει τις σχετικές δαπάνες, είτε να τις μειώσει.

Τι περιλαμβάνει το νέο πακέτο

Το νέο πακέτο μέτρων που εξήγγειλε την περασμένη εβδομάδα η κυβέρνηση, περιλαμβάνει σχέδιο επιδότησης επιτοκίων για νέα επιχειρηματικά δάνεια, σχέδιο επιδότησης επιτοκίων για νέα στεγαστικά δάνεια, συμμετοχή της κυπριακής Δημοκρατίας στο πανευρωπαϊκό ταμείο εγγυήσεων και σχέδιο παραχώρησης κυβερνητικών εγγυήσεων προς την ΕΤΕπ για χορήγηση δανείων προς τις κυπριακές μικρομεσαίες επιχειρήσεις και εταιρείες μεσαίας κεφαλαιοποίησης.

Παράλληλα, περιλαμβάνει ρευστότητα μέχρι €800 εκ. για χρηματοδότηση ΜΜΕ μέσω του ταμείου επιχειρηματικότητας Κύπρου, σχέδιο επιδότησης πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων και αυτοτελώς εργαζομένων, άμεση προώθηση ώριμων αναπτυξιακών έργων και σχέδιο κινήτρων για αεροπορικές εταιρείες με στόχο την ενίσχυση της συνδεσιμότητας της Κύπρου και στήριξη του τουριστικού τομέα, ύψους €6,3 εκ.

Πέραν των πιο πάνω, στο πακέτο εντάσσεται πρόγραμμα συνδιαφήμισης με τουριστικούς πράκτορες για προσέλκυση τουρισμού και προβολή της Κύπρου ως ασφαλούς τουριστικού προορισμού ύψους €10 εκ., μείωση του συντελεστή ΦΠΑ από 9% σε 5% για περίοδο από 1η Ιουλίου 2020 μέχρι 10 Ιανουαρίου 2021 στους τομείς τουριστικών καταλυμάτων και εστίασης, στήριξη του αγροτικού τομέα με ποσό ύψους €22 εκ., καθώς επίσης, παράταση της υποβολής φορολογικών δηλώσεων από μισθωτούς, διαγραφή των επιβαρύνσεων λόγω μη έγκαιρης υποβολής φορολογικών δηλώσεων και επέκταση προθεσμιών υποβολής δικαιολογητικών στο σχέδιο Εστία και δυνατότητα υποβολής νέας αίτησης.

Της Μαρίας Χαμπή