You are here

Βλέπουν ελλείψεις στο νέο πακέτο στήριξης

08/05/2020 15:43

Εκκρεμότητες και κενά εντοπίζουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης στο νέο πακέτο μέτρων που ανακοινώθηκε χθες εκ μέρους της κυβέρνησης.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου σχολιάζοντας τον ισχυρισμό εκ μέρους της κυβέρνησης ότι υπήρξε διαβούλευση με τα κόμματα, δήλωσε σήμερα ότι η κυβέρνηση δεν έκανε καμία διαβούλευση με το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, αναφέροντας ότι «με άλλα κόμματα μπορεί να έκανε διαβούλευση για να εξασφαλίσει κοινοβουλευτική πλειοψηφία».

Ο κ. Στεφάνου σημείωσε ότι χωρίς να μελετηθούν τα νομοσχέδια το ΑΚΕΛ δεν μπορεί να τοποθετηθεί. Πρόσθεσε ότι το ΑΚΕΛ από την αρχή της κρίσης υποστηρίζει ότι τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις θα πρέπει να στηριχθούν από το κράτος για να μπορέσουν να επιβιώσουν. «Δεν μπορούμε όμως να γνωρίζουμε αν το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για στήριξη επιχειρήσεων κινείται προς την ορθή κατεύθυνση», είπε.

Σχετικά με τις κρατικές εγγυήσεις για δανειοδότηση των επιχειρήσεων διαμέσου των τραπεζών, υπενθύμισε την πρόταση του ΑΚΕΛ «για εύκολο και χαμηλότοκο δανεισμό έξω από τους μηχανισμούς των τραπεζών», σημειώνοντας ότι «η κυβέρνηση επιμένει στη λογική των κρατικών εγγυήσεων προς τις τράπεζες».

Σε ό,τι αφορά στην πρόταση για τα ενοίκια, σημείωσε ότι «η κυβέρνηση έστω και αργοπορημένα -και κατόπιν πολλών πιέσεων από το ΑΚΕΛ, αλλά και από άλλα κόμματα και οργανωμένα σύνολα- φέρνει πρόταση. Είναι κι αυτό ένα βήμα, το οποίο όμως θα πρέπει να κριθεί από το περιεχόμενο», όπως αναφέρεται. 

ΔΗΚΟ: Εκκρεμότητες και προβληματισμοί

Το ΔΗΚΟ εντοπίζει μέτρα προς τη σωστή κατεύθυνση αλλά και εκκρεμότητες που εξακολουθούν να παραμένουν.

Σε σχετικό δελτίο Τύπου το ΔΗΚΟ χαιρετίζει το γεγονός ότι η κυβέρνηση στο νέο πακέτο μέτρων στήριξης της οικονομίας, υιοθέτησε πολλές από τις εισηγήσεις του κόμματος, που είχαν παρατεθεί σε επιστολή προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ημερομηνίας 04/04/2020.

Το ΔΗΚΟ σημειώνει ως μέτρα προς την σωστή κατεύθυνση την απευθείας χρηματοδότηση μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων και αυτοεργοδοτουμένων με ένα εφάπαξ ποσό καθώς όπως αναφέρεται, ήταν μία αρχική και βασική εισήγηση του ΔΗΚΟ και την αύξηση της κρατικής εγγύησης προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις στο 85-90%, η οποία όπως σημειώνεται, πηγάζει μέσα από την εισήγηση του Δημοκρατικού Κόμματος για αυξημένη εγγύηση του κράτους προς τις μικρές επιχειρήσεις.

Επίσης προς τη σωστή κατεύθυνση κρίνεται ότι είναι το σχέδιο παραχώρησης κυβερνητικών εγγυήσεων για κουπόνια (vouchers) στην τουριστική βιομηχανία για εξαργύρωση σε μεταγενέστερο στάδιο, η χορηγία €4 εκ. προς τους γεωργούς, με επιφύλαξη του ΔΗΚΟ ως προς την οριστικοποίηση των κριτηρίων και προϋποθέσεων παραχώρησης της και η διεύρυνση των κριτηρίων, για να περιληφθούν στο σχέδιο αναστολής των δόσεων δανειολήπτες που είχαν διευθετήσει τις εκκρεμότητες τους αμέσως πριν την δημοσιοποίηση του σχεδίου.

Την ίδια ώρα το ΔΗΚΟ σημειώνει ότι παραμένουν κάποιες εκκρεμότητες και προβληματισμοί για επιμέρους ζητήματα.

Ειδικότερα, σε σχέση με το προτεινόμενο σχέδιο μείωσης ενοικίων, εγείρονται ερωτήματα για τους ενοικιαστές των οποίων οι ιδιοκτήτες δεν μπορούν να αξιοποιήσουν τα φορολογικά κίνητρα, για κακόπιστους ιδιοκτήτες, για την επάρκεια του κινήτρου αλλά και το ρόλο του κράτους, ως του μεγαλύτερου ιδιοκτήτη.

Αναφορικά με το νομοσχέδιο των κυβερνητικών εγγυήσεων για την παροχή ρευστότητας σε κυπριακές επιχειρήσεις, το ΔΗΚΟ σημειώνει ότι παραμένει σε εκκρεμότητα το ζήτημα της εποπτείας και της διαφάνειας του συστήματος παροχής κρατικών εγγυήσεων και της σύνθεσης της επιτροπή παρακολούθησης όπως επίσης και η έγκριση των εγγυήσεων τμηματικά σε «δόσεις» των €500 εκ.

Σε σχέση με το νομοσχέδιο στήριξης του τουρισμού, εκκρεμούν τεχνοκρατικά ζητήματα, όπως σημειώνεται.

Προστίθεται ότι το ΔΗΚΟ θα συνεχίσει τη διαβούλευση με την κυβέρνηση με υπευθυνότητα, διεκδικητικότητα και καλή πίστη, έτσι ώστε να καλυφθούν τα όποια κενά στις κυβερνητικές προτάσεις και να μπορέσουμε να προχωρήσουμε το συντομότερο δυνατό σε κοινά αποδεκτές λύσεις.

ΕΔΕΚ: Δεν ικανοποιούν πλήρως τα μέτρα

Σύμφωνα με την ΕΔΕΚ, αρκετά από τα μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση περιλαμβάνονται στις προτάσεις που έδωσε το κόμμα γραπτώς στις 14 Μαρτίου, ωστόσο σημειώνεται ότι αυτά δεν ικανοποιούν πλήρως σε οικονομικό επίπεδο τις ανάγκες αυτών που έχουν πληγεί από την κρίση της πανδημίας.

Σε χθεσινή ανακοίνωση του κόμματος, αναφέρεται ότι για καλύτερη στήριξη της οικονομίας επιβάλλεται όπως η κυβέρνηση προχωρήσει άμεσα στη λήψη συγκεκριμένων μέτρων τα οποία να αυξάνουν την οικονομική ρευστότητα του κράτους.

Προστίθεται ότι η ΕΔΕΚ ήδη και σε αυτό τον τομέα υπέβαλε συγκεκριμένες εισηγήσεις, με το κόμμα να καλεί τον πρόεδρο της Δημοκρατίας και τους συνεργάτες του να τις αξιολογήσουν ανάλογα.

Οικολόγοι : Καλά στοιχεία αλλά και μεγάλα κενά

Καλά στοιχεία αλλά και μεγάλα κενά εντοπίζει στο νέο πακέτο μέτρων της κυβέρνησης για την οικονομία, το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, χαρακτηρίζοντας ημιτελή τη διευθέτηση για τα ενοίκια.

Σε σχετική ανακοίνωση το κόμμα σημειώνει πως τα μέτρα για στήριξη επιχειρήσεων που εξήγγειλε εχθές ο υπουργός Οικονομικών, φαίνεται να έχουν ενσωματώσει κάποιες από τις εισηγήσεις της αντιπολίτευσης.

«Σίγουρα θεωρούμε θετικό στοιχείο την περίληψη ενός ποσού €100 εκ. για απευθείας βοήθεια των μικρών επιχειρήσεων. Αλλά αυτό το ποσό κρίνεται εξ αντικειμένου ως μη ικανοποιητικό για να καλύψει τις πραγματικές ανάγκες των επιχειρήσεων» σημειώνεται.

Οι Οικολόγοι χαρακτηρίζουν βασική ανάγκη την τεχνολογική και περιβαλλοντική μεταρρύθμιση των επιχειρήσεων, σημειώνοντας ότι «με τέτοια πενιχρά πόσα κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει.  Η εξαγγελία μοιάζει με το "δώρο της παρηγοριάς"», όπως αναφέρεται.

Όσον αφορά το νομοσχέδιο για τις κυβερνητικές εγγυήσεις σε τράπεζες για την παροχή δανείων, οι Οικολόγοι τονίζουν ότι παραμένουν δύο σοβαρές διαφορές με την κυβέρνηση και κάποιες ασάφειες.

«Βασικό εμπόδιο είναι η συμμετοχή των μεγάλων επιχειρήσεων στο σχέδιο – στις οποίες θα παραχωρηθούν €200 εκ. ευρώ - και η πρόταση για συμμετοχή του Γενικού Ελεγκτή στην Επιτροπή Παρακολούθησης» , όπως αναφέρεται και εκφράζεται η πρόθεση του κόμματος να καταθέσει τροπολογίες ενώπιον των κοινοβουλευτικών κομμάτων.

Ταυτόχρονα, οι Οικολόγοι χαρακτηρίζουν «θετικό πως η κυβέρνηση αποφάσισε – επιτέλους – να ενσωματώσει στα πακέτα μέτρων της και το θέμα των ενοικίων», σημειώνοντας ωστόσο ότι άργησε να το πράξει, ενώ εκφράζεται αμφιβολία εαν χωρίς επιδότηση μπορεί το μετρό αυτό να είναι επιτυχημένο.

Ικανοποιημένες οι εργοδοτικές οργανώσεις

Ικανοποίηση για τις αποφάσεις του υπουργικού εξέφρασαν με ανακοινώσεις τους οι εργοδοτικές οργανώσεις.

Το ΚΕΒΕ χαιρέτισε τη χθεσινή απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για έγκριση των τριών νέων νομοσχεδίων για στήριξη της οικονομίας στα οποία περιλαμβάνεται και πρόταση για το θέμα των ενοικίων, απευθύνοντας έκκληση στην Βουλή για την άμεση έγκριση του κυβερνητικού νομοσχεδίου για διάθεση στις επιχειρήσεις δανείων με κυβερνητικές εγγυήσεις.
 
Το ΚΕΒΕ προειδοποιεί ότι οι επιχειρήσεις δεν μπορούν να αντέξουν και άλλο χρονικό διάστημα χωρίς ρευστότητα και πως εάν συνεχιστεί η κατάσταση θα οδηγήσει σε χρεοκοπίες εταιρειών και σε αύξηση της ανεργίας.
 
Το ΚΕΒΕ χαιρέτισε τις αποφάσεις για το θέμα των ενοικίων σημειώνοντας ότι ήταν θέση και του ΚΕΒΕ ότι η μόνη παρέμβαση του κράτους θα μπορούσε να έχει τη μορφή κάποιων φορολογικών κινήτρων προς τους ιδιοκτήτες, προκειμένου να διευκολυνθούν τέτοιες διευθετήσεις, λαμβάνοντας πάντοτε υπόψη τις οικονομικές δυνατότητες και αντοχές του κράτους.

Η Ομοσπονδία Εργοδοτών και Βιομηχάνων (ΟΕΒ) σε χθεσινή ανακοίνωση της εξέφρασε ικανοποίηση για την προώθηση του νέου στήριξης της οικονομίας και των επιχειρήσεων, σημειώνοντας ότι η άμεση ψήφιση του νέου Νομοσχεδίου που αφορά της Κρατικές Εγγυήσεις θα δώσει ουσιαστική ώθηση στην επιχειρηματική δραστηριότητα και απευθύνοντας σχετική έκκληση στα κόμματα.

Η ΟΕΒ χαρακτήρισε επίσης σημαντική την ψήφιση των δύο νομοσχέδιων που αφορούν σε κίνητρα για μείωση των ενοικίων σημειώνοντας ότι δίδουν ανάσα στους ενοικιαστές να μπορέσουν να ξεπεράσουν τις οικονομικές τους δυσκολίες και προσθέτοντας ότι η ΟΕΒ από την αρχή υποστήριζε αυτά τα μέτρα

Μ.Χ.