You are here

Αλληλοκατηγορίες μετά το ναυάγιο του σχεδίου κρατικών εγγυήσεων

20/05/2020 09:44

Αλληλοκατηγορίες αντάλλαξαν κυβέρνηση και ΔΗΚΟ για το ναυάγιο της προσπάθειας που ξεκίνησε εδώ και δύο μήνες για έγκριση του σχεδίου που προνοούσε δάνεια προς τις επιχειρήσεις με κρατικές εγγυήσεις.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κυριάκος Κούσιος άσκησε έντονη κριτική στα κόμματα της αντιπολίτευσης και ειδικότερα στο ΔΗΚΟ ότι με τη συμπεριφορά τους άφησαν χωρίς οξυγόνο τις επιχειρήσεις, ενώ ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος επέρριψε την αποκλειστική ευθύνη στην κυβέρνηση και την κατηγόρησε ευθέως ότι ήθελε να αποφύγει τη διαφάνεια και τον έλεγχο από τον γενικό ελεγκτή. Ο κ. Παπαδόπουλος διερωτήθηκε επίσης τι θα προνοεί το σχέδιο Β’ της κυβέρνησης που δεν θα χρειάζεται έγκριση της βουλής.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κυριάκος Κούσιος, μιλώντας στο κρατικό ραδιόφωνο κατηγόρησε ευθέως το ΔΗΚΟ ότι ήταν δική του η πρόταση για να γίνει η διαχείριση του σχεδίου από την κυβέρνηση και κάλεσε το Δημοκρατικό Κόμμα να το διαψεύσει αν δεν είναι έτσι.

«Εδώ και δυο μήνες πελαγοδρομούμε, εξηγούμε, συμβιβαζόμαστε για να μπορέσουμε να έχουμε αν είναι δυνατόν ομοφωνία ή έστω την αναγκαία πλειοψηφία για να μπορέσουμε να δώσουμε οξυγόνο στην οικονομία διότι πρέπει να τονίσω ότι τα €2 δισ. που προβλεπόταν στο σχέδιο δεν ανήκουν στο κράτος αλλά τα έχουν οι τράπεζες τις οποίες έπεισε ο ίδιος ο πρόεδρος της Δημοκρατίας να τα διαθέσουν στην οικονομία με τον κίνδυνο να χάσουν το ποσό που δεν είναι εγγυημένο αν κάτι δεν πάει καλά».

Σε έντονο ύφος αναφέρθηκε όπως είπε, στις υποχωρήσεις που έκανε η κυβέρνηση προκειμένου να δοθεί οξυγόνο σε όλες τις επιχειρήσεις.

«Ξεκινήσαμε με €2 δισ., ήρθαν τα πολιτικά κόμματα και μας είπαν €1,5 δισ., συμβιβαστήκαμε, ύστερα εισηγήθηκαν €1 δισ., ύστερα μας είπαν να αυξήσουμε την εγγύηση για τις μικρές επιχειρήσεις και αυτοεργοδοτουμένους στο 85% από 70%. Δεχθήκαμε επίσης να αυξήσουμε το ποσό στα €300 εκ. προς τις μικρές επιχειρήσεις. Ακόμη αποδεχθήκαμε να δοθεί εφάπαξ κρατική στήριξη στις πολύ μικρές επιχειρήσεις και αυτοεργοδοτουμένους. Στην τελευταία συνεδρία υπήρξαν 17 τροποποιήσεις, με αποτέλεσμα το σχέδιο να χάσει τον σκοπό, τον στόχο και την ουσία του. Επί δύο μήνες η κυβέρνηση συνεχώς συμβιβάζεται και τελικά αφήνεται η οικονομία χωρίς οξυγόνο».

Απαντώντας σε ερώτηση είπε ότι το θέμα του ελέγχου από τον γενικό ελεγκτή που ζητά το ΔΗΚΟ ήταν το τελευταίο μέτρο και θα μπορούσε να βρεθεί η λύση εάν τα κόμματα δεν κουτσούρευαν το σχέδιο.

Όσον αφορά το νέο σχέδιο που επεξεργάζεται η κυβέρνηση, είπε ότι «ξέρουμε τις παραμέτρους του σχεδίου, γίνονται σε λεπτομέρεια οι σχεδιασμοί επί των διαδικασιών των ποσών και την ερχόμενη εβδομάδα θα γνωρίζουν όλοι τις πρόνοιες του».

Η κυβέρνηση δεν θέλει να υπάρχει διαφάνεια

Νωρίτερα ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος μιλώντας στην κρατική τηλεόραση επέρριψε την ευθύνη του ναυαγίου στην κυβέρνηση διερωτούμενος γιατί δεν θα μπορούσε να εφαρμοστεί το σχέδιο αν υπήρχε έλεγχος από το γενικό ελεγκτή.

«Γιατί να μην είναι εφαρμόσιμο το σχέδιο αν υπάρχει διαφάνεια και εποπτεία και αντί για €1,5 δισ. σε πρώτη φάση εγκρίναμε €1 δισ. και €500 εκ. σε μεταγενέστερο χρόνο εφόσον βλέπαμε την πορεία του σχεδίου».

Παράλληλα αναφερόμενος στο σχέδιο Β’ που ετοιμάζει η κυβέρνηση διερωτήθηκε «τι θα προνοεί αυτό το σχέδιο το οποίο δεν θα χρειάζεται έγκριση από τη βουλή. Οποιαδήποτε δαπάνη του κράτους που θα χρησιμοποιηθεί για επιδότηση δανείου ή επιτοκίου χρειάζεται έγκριση από τη βουλή» είπε, επιρρίπτοντας στην κυβέρνηση την αποκλειστική ευθύνη για το αδιέξοδο που δημιουργήθηκε.

Το ΔΗΚΟ είπε ότι «έχει θέσει αυτά τα δύο σημεία, δηλαδή τον έλεγχο από το γενικό ελεγκτή και τη σταδιακή αύξηση του ποσού» και κατηγόρησε την κυβέρνηση για αλαζονεία και απαξίωση προς τη βουλή ως θεσμού.

Διευκρίνισε επίσης ότι «δεν ήταν πρόθεση μας να αντικαταστήσει ο γενικός ελεγκτής την Κεντρική Τράπεζα», επαναλαμβάνοντας ότι «η κυβέρνηση δεν ήθελε τον έλεγχο από τον γενικό ελεγκτή για να μη χάσει το πάρτι των εγγυήσεων που ήθελαν να ασκήσουν».

Της Ηρώς Ευθυμίου