You are here

Ενώνονται τα Συνεργατικά από 1η Ιανουαρίου

13/12/2004 17:25

Εγκαθιδρύεται ο Κεντρικός Φορέας

Σάρκα και οστά παίρνει από την 1.1.2005 ο Κεντρικός Φορέας στον οποίο θα υπαχθούν τα μικρά Συνεργατικά Πιστωτικά Ιδρύματα, τα οποία αδυνατούν να λειτουργήσουν ως ανεξάρτητες μονάδες βάσει των κριτηρίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σε απογευματινή της συνεδρία η επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων εξέτασε την εισαγωγή διατάξεων που αφορούν τις διευθετήσεις σύνδεσης των ΣΠΙ με την Συνεργατική Κεντρική Τράπεζα (ο οποίος θα είναι ο Κεντρικός Φορέας). Να πούμε ότι σήμερα λειτουργούν 361 Συνεργατικά, τα πλείστα εκ των οποίων μικρά, έχοντας περίπου 400.000 μέλη. Επίσης, σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, στις 30 Ιουνίου οι καταθέσεις στα Συνεργατικά ανέρχονταν σε £4,1 δις. και τα δάνεια σε £2,9 δις.

Ο νέος Φορέας

Σε σχετικό επεξηγηματικό σημείωμα της κοινοβουλευτικής επιτροπής, αναφέρεται ότι με το νέο θεσμό θα ισχύουν μεταξύ άλλων τα ακόλουθα:

• Κάθε ΣΠΙ που συνδέεται με την ΣΚΤ – Κεντρικό Φορέα, θα λειτουργεί ως αυτόνομη μονάδα, με δική του διοίκηση, διεύθυνση και διαχείριση.
• Βάσει της νομοθεσίας, η φερεγγυότητα και η ρευστότητα της ΣΚΤ – Κεντρικού Φορέα και των συνδεδεμένων συνεργατικών θα υπόκειται σε εποπτεία από τον Έφορο Υπηρεσίας Εποπτείας και Ανάπτυξης Συνεργατικών Εταιρειών.
• Η ΣΚΤ θα δύναται «για σκοπούς των διευθετήσεων σύνδεσης να εκδίδει προς τα ΣΠΙ που συνδέονται με αυτήν γενικές ή ειδικές οδηγίες επί των καθορισμένων θεμάτων. Πριν την έκδοση των οδηγιών της, η ΣΚΤ πρέπει να τις γνωστοποιεί στον Έφορο και να προβαίνει στη δέουσα διαβούλευση με αυτόν ώστε οι οδηγίες της να συνάδουν με το νομικό και ρυθμιστικό πλαίσιο εποπτείας και ανάπτυξης των συνεργατικών εταιρειών». Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης με τις οδηγίες, η Συνεργατική Κεντρική μπορεί –με τη σύμφωνη γνώμη του Εφόρου– να τερματίσει τη σύνδεση της με το συγκεκριμένο ίδρυμα και να αποσύρει την εγγύηση της.

Επίσης, η Συνεργατική Κεντρική θα λειτουργεί «ως ο τραπεζίτης και παροχέας άλλων αναγκαίων υπηρεσιών σε όλες τις συνεργατικές εταιρείες και ως ο κεντρικός τραπεζίτης όλων των ΣΠΙ».

Να πούμε ότι η διευθέτηση αυτή είχε συμφωνηθεί κατά τις ενταξιακές συζητήσεις της Κύπρου με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Στον Κεντρικό Φορέα πέραν των μικρών συνεργατικών θα μπορούν, εάν το επιθυμούν, να ενταχθούν και τα μεγαλύτερα συνεργατικά, τα οποία έχουν τη δυνατότητα να λειτουργήσουν αυτόνομα.

Η τροποποίηση της νομοθεσίας αναμένεται να εγκριθεί από την ολομέλεια της Βουλής την Πέμπτη.

Του Γιώργου Αγαπίου