You are here

Επείγει η ψήφιση νόμου για στρατηγικές επενδύσεις

11/08/2022 07:10

Με τη νομοθετική ρύθμιση των στρατηγικών επενδύσεων, η οποία αποτελεί ένα από τα αγκάθια για την υλοποίηση των 18 προαπαιτούμενων της δεύτερης δόσης του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας ύψους €85 εκατ., θα κάνει πρεμιέρα η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών την 1η Σεπτεμβρίου, μετά τη διακοπή των εργασιών της Βουλής για τη θερινή περίοδο.

Η ρύθμιση της διευκόλυνσης των στρατηγικών επενδύσεων αναμένεται ότι θα επιτευχθεί μέσω του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας πριν από το τέλος του τρέχοντος έτους.

Υπενθυμίζεται ότι το σχετικό νομοσχέδιο είχε τεθεί ενώπιον της επιτροπής εσωτερικών το 2020, όπου μετά από έντονες διαφωνίες εμπλεκομένων το υπουργείο Εσωτερικών προχώρησε σε αναθεώρηση του και επανακατάθεση του στη Βουλή στις αρχές του 2022.

Σημειώνεται ότι με βάση τους αρχικούς σχεδιασμούς της εκπλήρωσης των 18 οροσήμων της δεύτερης δόσης του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης, ο συγκεκριμένος στόχος θα έπρεπε να είχε ρυθμιστεί νομοθετικά μέχρι το Μάρτιο του 2022.

Η εκπρόθεσμη όμως κατάθεση του αναθεωρημένου νομοσχεδίου έδωσε παράταση μέχρι τον περασμένο Ιούλιο, κάτι που πάλι δεν έγινε εφικτό να επιτευχθεί, λόγω και του κλεισίματος της Βουλής για τις θερινές διακοπές, με αποτέλεσμα η διεύθυνση του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης να θέσει νέο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης τέλη του Φθινοπώρου.

Σκοπός του νομοσχεδίου είναι η επιτάχυνση και απλοποίηση των διαδικασιών όσον αφορά τις αδειοδοτήσεις στρατηγικών αναπτύξεων, το οποίο περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την εναρμόνιση των διαδικασιών αδειοδότησης στρατηγικών επενδύσεων, διαχειριστή έργου για κάθε έργο και την έγκαιρη έκδοση οικοδομικών αδειών.

Ελάχιστη επένδυση €20 εκατ.

Αξίζει να αναφερθεί ότι για να χαρακτηριστεί επένδυση ως στρατηγική, ο φορέας πρέπει να αποδείξει ότι αφορά παραγωγική οικονομική δραστηριότητα που συμβάλλει στην ανάπτυξη της οικονομίας.

Επίσης, σύμφωνα με το προσχέδιο του κανονισμού, θα πρέπει η ελάχιστη επένδυση να ανέρχεται στα €20 εκατ., από τα οποία το 75% τουλάχιστον να προέρχεται από πρωτογενή κεφάλαια (νέα, ρευστά, διαθέσιμα κεφάλαια που συνδέονται άμεσα με το έργο, από τα αδιανέμητα κέρδη της εταιρείας, από δανειακό κεφάλαιο ή από την έκδοση μετοχών του έργου) ή και εξωτερικά κεφάλαια (κεφάλαια τα οποία έρχονται στην Κύπρο από το εξωτερικό ως εισροή στο λογαριασμό κεφαλαίου).

Επιπρόσθετα, πρέπει να δημιουργεί τουλάχιστον 80 νέες μόνιμες θέσεις εργασίας, οποιουδήποτε τύπου ή 50 νέες μόνιμες θέσεις με ετήσιο μισθολόγιο στην Κυπριακή Δημοκρατία άνω του €1.5 εκατ.

Στρατηγικές επενδύσεις θα μπορούν να χαρακτηριστούν επίσης και αυτές που ο φορέας προβαίνει σε ελάχιστη επένδυση €15 εκατ., από τα οποία το 75% τουλάχιστον να προέρχεται από πρωτογενή κεφάλαια (νέα, ρευστά, διαθέσιμα κεφάλαια που συνδέονται άμεσα με το έργο, από τα αδιανέμητα κέρδη της εταιρείας, από δανειακό κεφάλαιο ή από την έκδοση μετοχών του έργου) ή/ και εξωτερικά κεφάλαια (κεφάλαια τα οποία έρχονται στην Κύπρο από το εξωτερικό ως εισροή στο λογαριασμό κεφαλαίου) και δημιουργία 30 νέων μόνιμων θέσεων εργασίας.

Ακόμα με βάση το αναθεωρημένο νομοσχέδιο στρατηγικές επενδύσεις θα χαρακτηρίζονται αυτές από εταιρείες ορόσημου (Anchor Company), δηλαδή η εταιρεία είναι γνωστή πολυεθνική διεθνούς φήμης, η οποία θα αναπτύξει επιχειρηματική δραστηριότητα στη Κύπρο και είναι εγγεγραμμένη σε σχετικές διεθνείς λίστες, Forbes 2000, Nasdaq 500, FTSE 350.

Σημειώνεται ότι τα πιο πάνω κριτήρια θα πρέπει να τεκμηριώνονται μέσω επιχειρησιακού σχεδίου που θα καταθέσει ο φορέας για την εξασφάλιση της σχετικής άδειας για ανάπτυξη.

Αλλαγές και αναθεωρήσεις

Μεταξύ άλλων, το αναθεωρημένο νομοσχέδιο προβλέπει την ίδρυση διεύθυνσης στην Πολεοδομία για την ταχεία παραχώρηση αδειών (πολεοδομική, οικοδομής) το αργότερο σε ένα χρόνο για μεγάλες αναπτύξεις.

Σημειώνεται ότι οι αιτήσεις για αδειοδότηση των αναπτύξεων θα υποβάλλονται από τον υπουργό Εσωτερικών στο Υπουργικό Συμβούλιο, για έγκριση. Οι φορείς που ενδιαφέρονται να χαρακτηριστούν στρατηγικές οι επενδύσεις τους, θα πρέπει να υποβάλλουν αίτηση στον προϊστάμενο του Τομέα Στρατηγικών Αναπτύξεων, καταβάλλοντας το τέλος διαχείρισης ύψους €10 χιλ.

Η αίτηση θα πρέπει να συνοδεύεται από έκθεση με τα ιδιοκτησιακά και πολεοδομικά χαρακτηριστικά του ακινήτου που θα πραγματοποιηθεί η ανάπτυξη, το masterplan της ανάπτυξης, τις θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν, καθώς και ανάλυση κόστους και χρονοδιαγράμματος υλοποίησης του έργου.

Επίσης ανάλυση της δομής και των πηγών χρηματοδότησης, όπου θα προκύπτει ότι το 50% είναι εξασφαλισμένο από ίδια κεφάλαια ή τραπεζικές δεσμεύσεις.

Της Ελένης Χαραλάμπους