You are here

Κατά λάθος εφάπαξ χορηγία σε 152 επιχειρήσεις

09/07/2021 12:57

Το υπουργείο Οικονομικών προχώρησε στην καταβολή εφάπαξ κρατικής χορηγίας για σκοπούς αντιμετώπισης της πανδημίας Covid-19, ύψους €14,3 εκ. σε 152 επιχειρήσεις, οι οποίες με βάση την οικονομική τους δραστηριότητα, δεν ήταν δικαιούχοι.

Αυτό δηλώνει σε απαντητική επιστολή προς την βουλεύτρια του ΑΚΕΛ Ειρήνη Χαραλαμπίδου, ο υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης, προσθέτοντας ότι μόλις διαπιστώθηκαν τα λάθη ζητήθηκε γραπτώς από τις 152 επιχειρήσεις, η άμεση επιστροφή των εν λόγω ποσών. 

Σύμφωνα με τον κ. Πετρίδη, το υπουργείο Οικονομικών παρακολουθεί την εξέλιξη του θέματος και σε συνεννόηση με τη Νομική Υπηρεσία θα προβεί σε όποιες ενέργειες χρειάζονται για την πλήρη ανάκτηση των ποσών.

Παράλληλα, αναφέρεται ότι έχει διαταχθεί η διεξαγωγή διοικητικής έρευνας για να διαπιστωθεί κατά πόσο διαπράχθηκαν πειθαρχικά αδικήματα.

Εφάπαξ €161 εκ. σε 18 χιλ. επιχειρήσεις

Σε ότι αφορά την εφάπαξ χορηγία σε επιχειρήσεις, σημειώνεται ότι από τις αρχές Φεβρουαρίου 2021 μέχρι και τα μέσα Ιουνίου 2021 έχουν καταβληθεί συνολικά περίπου €161 εκ. σε περίπου 18 χιλιάδες επιχειρήσεις.

Τονίζεται ότι στην προσπάθεια να ολοκληρωθεί η διαδικασία το συντομότερο δυνατόν και να καλυφθεί η άμεση ανάγκη παροχής ρευστότητας στις επιχειρήσεις που πλήγηκαν, εκ παραδρομής καταβλήθηκαν χορηγίες σε επιχειρήσεις, που με βάση την οικονομική τους δραστηριότητα, δεν ήταν δικαιούχοι.

Ειδικότερα, αναφέρεται πως μετά από επανεξέταση και ελέγχους από λειτουργούς του υπουργείου Οικονομικών διαπιστώθηκε ότι 152 επιχειρήσεις (ποσό καταβολής χορηγίας €14,3 εκ.) δεν ενέπιπταν εξαρχής στα κριτήρια καταβολής της εφάπαξ κρατικής χορηγίας covid-19.

Πιο συγκεκριμένα, οι εν λόγω επιχειρήσεις δεν πληρούσαν την απαραίτητη προϋπόθεση που αφορούσε στην κατοχή έδρας ή μόνιμης εγκατάστασης στη Δημοκρατία και άσκηση οικονομικών δραστηριοτήτων στη Δημοκρατία.

Επέστρεψαν τη χορηγία οι 83

Σημειώνεται ότι οι 83 επιχειρήσεις ανταποκρίθηκαν θετικά και επέστρεψαν περίπου €9,3 εκ. ενώ εκκρεμεί η ανταπόκριση 69 επιχειρήσεων για ποσό ύψους €5 εκ., αναφέρει στην απάντησή του ο υπουργός Οικονομικών.

Ο κ. Πετρίδης αναφέρει στην επιστολή ότι η χορηγία καταβλήθηκε σε συνεργασία με το Τμήμα Φορολογίας, χρησιμοποιώντας πληροφόρηση από τις φορολογικές δηλώσεις (ΦΠΑ) των υποκείμενων στο φόρο προσώπων κατά την τελευταία διετία και στη βάση μαθηματικών/στατιστικών μοντέλων προέβη στον υπολογισμό του ποσού της χορηγίας για κάθε δικαιούχο επιχείρηση, βάσει του σχεδίου. 

Το ελάχιστο ποσό χορηγίας ήταν τα €1.000 ενώ το μέγιστο ποσό χορηγίας ήταν τα €300.000 και για την καταβολή των χορηγιών χρησιμοποιήθηκε ο μηχανισμός επιστροφών ΦΠΑ με απευθείας εμβάσματα στο λογαριασμό των επιχειρήσεων.

Να επιστραφούν τα ποσά, λένε εκπρόσωποι εργοδοτών

Ο γενικός διευθυντής της ΟΕΒ Μιχάλης Αντωνίου, δήλωσε στη StockWatch ότι από τη στιγμή που τα ποσά καταβλήθηκαν αχρεωστήτως, υπάρχει υποχρεώση για επιστροφή τους, αφού οι επιχειρήσεις δεν ήταν δικαιούχοι.

Σημείωσε ότι «δεν μπορεί κάποιος να αδικήσει το υπουργείο Οικονομικών που έδωσε τα ποσά, λόγω του ότι οι συνθήκες ήταν τόσο πιεστικές, που έπρεπε γρήγορα να ληφθούν αποφάσεις και να διοχετευθεί ρευστότητα στις επιχειρήσεις».

Σε ότι αφορά τη δυνατότητα των επιχειρήσεων να επιστρέψουν τα εν λόγω ποσά, είπε ότι «εξαρτάται από τις συνθήκες της κάθε εταιρείας». «Θα πρέπει», ανέφερε, «να γίνει μια ρύθμιση για σταδιακή επιστροφή τους, καθώς είναι λεφτά των φορολογουμένων που καταβλήθηκαν με κριτήρια που πρέπει να πληροί μια επιχείρηση για να κρατήσει».

Μιλώντας στη StockWatch, ο γγ του ΚΕΒΕ Μάριος Τσιακκής, σημείωσε ότι οι επιχειρήσεις που έλαβαν ποσά εκ παραδρομής και χωρίς να τα δικαιούνται, οφείλουν να τα επιστρέψουν και πως εάν τα έχουν ξοδέψει, κακώς το έπραξαν.

Σημείωσε μάλιστα, ότι υπάρχουν περιπτώσεις επιχειρήσεων που οι ίδιες κάλεσαν τα αρμόδια τμήματα, ενημερώνοντας ότι έλαβαν ποσά που δεν δικαιούντο.

«Κακώς πήγαν τα λεφτά σε επιχειρήσεις που δεν ήταν δικαιούχοι, αλλά αν δεν είσαι δικαιούχος οφείλεις να τα επιστρέψεις», είπε, σημειώνοντας πως το να μην επιστραφούν τα ποσά, αποτελεί ποινικό αδίκημα.

Ε.Χ.