You are here

Μπλόκο στη μετοχοποίηση της Cyta από αντιπολίτευση

18/11/2019 13:28

Μπλόκο στη μετοχοποίηση και ιδιωτικοποίηση της Cyta, καταψηφίζοντας ή σταυρώνοντας το κονδύλι των €500 χιλ. που ενέκρινε το υπουργικό συμβούλιο για σχετική μελέτη, θέτουν τα  κοινοβουλευτικά κόμμα της αντιπολίτευσης.

Η πρόεδρος της Cyta, Ρένα Ρουβιθά Πάνου αναλύοντας τον προϋπολογισμό του οργανισμού για το 2020  είπε ότι περιλαμβάνει €500 χιλ. για διενέργεια μελέτης για ενδεχόμενη μετοχοποίηση/ ιδιωτικοποίηση της Cyta.

Ο πρόεδρος της επιτροπής οικονομικών Άγγελος Βότσης δήλωσε ότι το ΔΗΚΟ θα καταψηφίσει το σχετικό κονδύλι, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση διά της πλαγίας οδού επιχειρεί να ιδιωτικοποιήσει τον οργανισμό.

Ο εκπρόσωπος τύπου του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου υπέδειξε ότι  η κερδοφορία της Cyta έχει αυξηθεί και αυτό διαψεύδει τις Κασάνδρες και τους κυβερνώντες  που ήθελαν να ιδιωτικοποιήσουν τον οργανισμό.

Ο πρόεδρος των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης δήλωσε ότι η Cyta χρειάζεται εκσυγχρονισμό και όχι ιδιωτικοποίηση.

Ο εκπρόσωπος τύπου του οργανισμού Λευτέρης Χρίστου ανέφερε ότι αυξήθηκε η κερδοφορία της  Cyta.

«Το πλεόνασμα μετά την φορολογία ανήλθε στα €60 εκ. Ο προϋπολογισμός της Cyta δείχνει συνεχή κερδοφορία», ανέφερε.

Ανάλυση  προϋπολογισμού 

Η πρόεδρος της CYTA, Ρένα Ρουβιθά  αναλύοντας τον προϋπολογισμό για το 2020 είπε ότι τα έσοδα ανέρχονται στα €349,1 εκ σε σύγκριση με €340,4 εκ στον προϋπολογισμό του 2019, παρουσιάζοντας για πρώτη φορά ανοδική πορεία στα προϋπολογισθέντα έσοδα που αυξάνονται κατά 2,6%.
 
Σημείωσε επίσης ότι, παρατηρούνται σταθεροποιητικές τάσεις στα μερίδια αγοράς της Cyta στις βασικές κατηγορίες υπηρεσιών στις οποίες δραστηριοποιείται, όπου διατηρεί σθεναρά το ποσοστό της σε επίπεδα πέραν του 50%, τόσο στη σταθερή και την κινητή τηλεφωνία, όσο και στο διαδίκτυο.
 
Πρόσθεσε ότι πέραν του εμπορικού προσανατολισμού που οδήγησε σε αυξημένη συγκράτηση του ρυθμού μείωσης των εσόδων κατά το 2018, επιτεύχθηκε ορθολογιστική διαχείριση των επενδύσεων, ειδικότερα για τη Cyta Hellas.

Περαιτέρω, είπε, παρατηρούνται σταθεροποιητικές τάσεις στα μερίδια αγοράς της Cyta στις βασικές κατηγορίες υπηρεσιών στις οποίες δραστηριοποιείται, όπου διατηρεί σθεναρά το ποσοστό της σε επίπεδα πέρα του 50%, τόσο στα σταθερή και την κινητή τηλεφωνία όσο και στο διαδίκτυο. Παράλληλα το μερίδιο αγοράς του οργανισμού στην τηλεόραση αυξήθηκε κατά μία ποσοστιαία μονάδα κατά το πρώτο εξάμηνο του 2019 (από 44,7% σε 45,6%).
 
«Διαχρονική στρατηγική προτεραιότητα της Cyta είναι η συνεχής βελτίωση των οικονομικών αποτελεσμάτων και η μεγιστοποίηση της αξίας του οργανισμού, με τη βελτιστοποίηση της αποδοτικότητάς του και την καθοριστική συνεισφορά του στην εξέλιξη της οικονομίας και της κοινωνίας της Κύπρου», ανέφερε.

Σημείωσε ότι στο πλαίσιο αυτό,  ο οργανισμός προβαίνει σε ουσιαστικές και προσεκτικά μελετημένες αναπτυξιακές επενδύσεις σε τεχνολογίες αιχμής, επιδιώκοντας σταθερά τη μέγιστη δυνατή γεωγραφική και πληθυσμιακή κάλυψη. Οι επενδύσεις αυτές, πρόσθεσε, επικεντρώνονται στις δικτυακές υποδομές και ιδιαίτερα στο δίκτυο οπτικών ινών, καθώς και στην αναβάθμιση των τεχνολογιών κινητής ευρυζωνικής πρόσβασης και την περαιτέρω ανάπτυξη της υποθαλάσσιας καλωδιακής υποδομής.
 
Ανέφερε ότι έχει εξαγγελθεί σημαντικό σχέδιο εκσυγχρονισμού του οργανισμού, ενώ το ΔΣ έχει επιδοθεί σε ένα πιο ευρύ έργο που καλύπτει πολλά και διάφορα σημεία που θα διαφοροποιήσουν τη λειτουργία του. Στόχος του ΔΣ, είπε, είναι ανεξάρτητα από όποιες συζητήσεις για μετοχοποίηση να γίνουν ενέργειες που θα αυξήσουν την αποδοτικότητα του οργανισμού.  Είπε επίσης ότι το συνολικό μέρισμα του οργανισμού διαχρονικά ανέρχεται στα €818 εκ. 

Της Ηρώς Ευθυμίου