You are here

«Ναι» με τους ίδιους όρους για τις εγγυήσεις €1 δισ.

15/01/2021 06:43

Νέο αγώνα φαίνεται ότι θα κληθεί να δώσει το υπουργείο Οικονομικών για το νομοσχέδιο των κρατικών εγγυήσεων, καθώς τα κόμματα της αντιπολίτευσης διατηρούν τις θέσεις που το οδήγησαν σε ναυάγιο τον περασμένο Μάιο.

Ορισμένα κόμματα έχουν ζητήσει ή αναφερθεί σε επαναφορά του νομοσχεδίου που αποσύρθηκε μετά από πολλαπλές αλλαγές και υπό τις κομματικές πιέσεις -ιδιαίτερα εκ μέρους του ΔΗΚΟ- για συμμετοχή του γενικού ελεγκτή στον έλεγχο της διαδικασίας παραχώρησης των εγγυήσεων για δανεισμό επιχειρήσεων.

Την περασμένη εβδομάδα, ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, δήλωσε ότι βρήκε συναντίληψη εκ μέρους του προέδρου της ΕΔΕΚ Μαρίνου Σιζόπουλου, σε ότι αφορά τη δυνατότητα των επιχειρήσεων με ευρωπαϊκές και κρατικές εγγυήσεις να πάρουν ρευστότητα για να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα, χαρακτηρίζοντας το συγκεκριμένο ως «κορυφαίο ζήτημα» που πρέπει να επανέλθει.

Εμμένουν στις θέσεις τους τα κόμματα

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου, δήλωσε στη StockWatch ότι το ΑΚΕΛ ως θέση αρχής δεν είναι εναντίον της εν λόγω ρύθμισης. Σημείωσε ότι το κόμμα είχε καταθέσει ολοκληρωμένες προτάσεις για τη διαμόρφωση του πλαισίου κατά την συζήτηση που έγινε πέρσι, η οποία δεν προχώρησε καθώς αποσύρθηκε το νομοσχέδιο. «Θέλαμε ουσιαστικό έλεγχο και προτείναμε να ενημερώνεται η Bουλή. Είχαμε επίσης προτείνει μείωση του ποσού των κρατικών εγγυήσεων το οποίο φαίνεται να μειώνεται, καθώς και στοχευμένα ποσά για τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις», είπε.

Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος, σε δηλώσεις του συνέδεσε το θέμα με τον κρατικό προϋπολογισμό σημειώνοντας ότι οι κρατικές εγγυήσεις θα πρέπει να επανέλθουν με τις αλλαγές που εισηγήθηκε το κόμμα. Υπενθυμίζεται ότι ένας από τους βασικούς λόγους που οδήγησαν στην απόσυρση του νομοσχεδίου, ήταν η επιμονή του ΔΗΚΟ στη συμμετοχή του γενικού ελεγκτή στην επιτροπή ελέγχου της προβλεπόμενης διαδικασίας.

Σε περίπτωση που έρθει ενώπιον μας το νομοσχέδιο θα το δούμε και θα καταλήξουμε σε συνολική τοποθέτηση, δήλωσε στη StockWatch ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος, επίσης συνδέοντας το θέμα με τον κρατικό προϋπολογισμό. Σημείωσε ότι η αντιμετώπιση των προτάσεων που έθεσε το κόμμα για τον προϋπολογισμό θα καθορίσει και τη στάση του σε σχέση με τις κρατικές εγγυήσεις.

Ο υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης δήλωσε τις προηγούμενες μέρες ότι «εάν θέλουμε το καλό της οικονομίας θα υπερψηφιστεί το νομοσχέδιο» και σημείωσε ότι θα περιμένει τις απόψεις των κομμάτων που δεν πρέπει να διέπονται από μικροπολιτικές σκοπιμότητες. Ανέφερε ότι το νομοσχέδιο θα αποσταλεί στους αρχηγούς των κομμάτων εντός των επόμενων ημερών και πως εάν διαπιστωθεί ότι επιτυγχάνεται πλειοψηφία «θα ρίξουμε και αυτό το όπλο στον πόλεμο διαχείρισης των επιπτώσεων της πανδημίας».

Ο Υπουργός εξέφρασε την ελπίδα να μην συνεχιστεί η εμμονή και επιμονή για τη συμμετοχή του γενικού ελεγκτή στη διαδικασία.

Στην πρόσφατη επιστολή του προς τη Βουλή, σε σχέση με τον αναθεωρημένο προϋπολογισμό, σημείωσε ότι το Υπουργείο είναι σε θέση να επαναφέρει το σχέδιο παραχώρησης κυβερνητικών εγγυήσεων σε επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από την πανδημία, για δανειοδότησή τους από τραπεζικά ιδρύματα, συνολικού ύψους €1 δισ.

Οι αλλαγές πριν το ναυάγιο

Το νομοσχέδιο είχε υποστεί σειρά αλλαγών πριν την απόσυρσή του τον περασμένο Μάιο από πλευράς εκτελεστικής εξουσίας.

Μεταξύ άλλων, είχε γίνει αποδεκτή μείωση του συνολικού ποσού έκδοσης εγγυήσεων από €2 δισ. σε €1,5 δισ. και καθορίστηκε στο νομοσχέδιο ποσό €300 εκατ. ως εγγυήσεις για πολύ μικρές επιχειρήσεις και αυτοτελώς εργαζομένους. Έγινε επίσης ανακατανομή του ποσού των εγγυήσεων και τέθηκε ανώτατο όριο €200 εκατ. για τις μεγάλες επιχειρήσεις, αυξήθηκε η κρατική εγγύηση για πολύ μικρές επιχειρήσεις και αυτοτελώς εργαζομένους από 70% στο 85% και εισήχθη όρος, για διευθέτηση ή ρύθμιση οφειλών και υποχρεώσεων στο Φόρο Εισοδήματος και τις Κοινωνικές Ασφαλίσεις. Παράλληλα, εισάχθηκε πρόνοια για τριμηνιαία ενημέρωση της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών και έγινε αποδεκτή επιβολή κυρώσεων σε τράπεζες και δικαιούχους των δανείων, ενώ προωθήθηκε η εφάπαξ κρατική στήριξη.

«Δυστυχώς, παρά την προσπάθεια, παραμένουν ακόμα σημαντικές διαφορές με τα κόμματα ενώ προκύπτουν συνεχώς νέες τροπολογίες που είτε αλλοιώνουν τη φιλοσοφία του σχεδίου είτε βρίσκονται καθαρά εκτός του Ευρωπαϊκού πλαισίου στήριξης», είχε δηλώσει κατά την απόσυρση του νομοσχεδίου ο υπουργός Οικονομικών. Σημείωσε ότι οι τροπολογίες που είχαν προταθεί «καθιστούν το σχέδιο μη υλοποιήσιμο και μη εφαρμόσιμο».

Της Μαρίας Χαμπή