You are here

Στο περίμενε η ρύθμιση για καταχρηστικές ρήτρες

28/06/2019 17:22

Σε αναμονή παραμένει η ρύθμιση που αφορά στην προστασία των πολύ μικρών επιχειρήσεων από τις καταχρηστικές ρήτρες που περιλαμβάνονται σε συμβάσεις με τράπεζες και σε επιχειρηματικές συμβάσεις με εμπόρους καθώς, η βουλή δεν τοποθετήθηκε σήμερα ως αναμενόταν.

Αν και η σχετική πρόταση νόμου της επιτροπής εμπορίου περιλαμβανόταν στην ημερήσια διάταξη της σημερινής συνεδρίασης της ολομέλειας της βουλής, το σώμα δεν προχώρησε σε τελική τοποθέτηση καθώς, όπως αναφέρθηκε κατά τη συνεδρίαση, το νομοθέτημα «δεν είναι έτοιμο».

Η αναμονή για την τελική έκβαση της προσπάθειας της βουλής να προστατεύσει τις εταιρείες από καταχρηστικές ρήτρες παρατείνεται τη στιγμή που οι βουλευτές δέχονται έντονες πιέσεις για να μην προχωρήσουν στους σχεδιασμούς τους.

Τις τελευταίες εβδομάδες, η επιτροπή εμπορίου έγινε παραλήπτης σειράς επιστολών που την καλούν να αναστείλει την ψήφιση της πρότασης νόμου.

Αρχικά ο υπουργός οικονομικών με επιστολή του είχε εισηγηθεί μη υιοθέτηση της πρότασης, σημειώνοντας απόψεις οι οποίες λήφθηκαν υπόψη από την επιτροπή εμπορίου κατά την τελική διαμόρφωση της πρότασης.

Ακολούθως ο Σύνδεσμος Τραπεζών με επιστολή του, ζήτησε αναστολή της ψήφισης της πρότασης νόμου, η οποία έχει διαμορφωθεί με την συμβολή του χρηματοοικονομικού επιτρόπου Παύλου Ιωάννου, καθώς  και σύσταση ομάδας εργασίας με τη συμμετοχή του συνδέσμου, για τη διαμόρφωση νέας πρότασης.

Κάλεσμα για μη προώθηση της πρότασης νόμου προς ψήφιση, απηύθυνε και το ΚΕΒΕ στους βουλευτές.

Αναστολή της ψήφισης της πρότασης νόμου, ζήτησε πριν από λίγες μέρες και η ΟΕΒ, με επιστολή της προς την επιτροπή εμπορίου.

Η ΟΕΒ κάλεσε την επιτροπή να αναστείλει την προώθηση της πρότασης νόμου και να αποδεχθεί εισήγηση του Συνδέσμου Τραπεζών για έναρξη διεξοδικής συζήτησης μεταξύ των βουλευτών, του Συνδέσμου Τραπεζών και του φορέα εξώδικης επίλυσης διαφορών  χρηματοοικονομικής φύσης.

 

Της Μαρίας Χαμπή