You are here

Τα κίνητρα για προσέλκυση ξένων εταιρειών

28/05/2022 06:00

Ευνοϊκές φορολογικές ρυθμίσεις για προσέλκυση ξένων εταιρειών στην Κύπρο, προνοεί νομοσχέδιο που κατατέθηκε την Πέμπτη στην Βουλή.

Το νομοσχέδιο που τροποποιεί τον «περί Φορολογίας του Εισοδήματος Νόμος», προωθείται για ψήφιση στο πλαίσιο της στρατηγικής προσέλκυσης εταιρειών για δραστηριοποίηση ή και επέκταση των δραστηριοτήτων τους στη Δημοκρατία.

Συγκεκριμένα, με το εν λόγω νομοσχέδιο τροποποιείται ο βασικός νόμος, ώστε το υφιστάμενο πλαίσιο απαλλαγής 50% επί της αμοιβής από εργοδότηση να διευρυνθεί.

Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση, η διεύρυνση μπορεί να επιτευχθεί με τη μείωση της ελάχιστης απαιτούμενης αμοιβής από €100 χιλ. σε €55 χιλ. αλλά και την επέκταση του πλαισίου από 10 έτη που ισχύει σήμερα, σε 17 έτη αρχής γενομένης του έτους έναρξης της εργοδότησης στη Δημοκρατία.

Παράλληλα παραχωρείται αντίστοιχη απαλλαγή (για σκοπούς ίσης μεταχείρισης) και στους υφιστάμενους δικαιούχους με αμοιβή πέραν των €55 χιλ., νοουμένου ότι ήταν κάτοικοι εκτός Δημοκρατίας για 12 συνεχόμενα έτη, πριν την έναρξη της εργοδότησης τους στην Δημοκρατία.

Περαιτέρω δίνεται χαριστική περίοδος 2 ετών για νέους εργαζόμενους και 6 μηνών για υφιστάμενους για να ενταχθούν στο πλαίσιο της ευνοϊκής φορολογικής μεταχείρισης, στις περιπτώσεις όπου η αμοιβή από εργοδότηση ξεκίνησε με χαμηλότερο ποσό των €55 χιλ.

Μέσω αυτής της διεύρυνσης, η διοίκηση των επιχειρήσεων δύναται να επιλέξει τη Δημοκρατία ως βάση των δραστηριοτήτων της μεταφέροντας προσωπικό στο νησί, δημιουργώντας έτσι πραγματική υποδομή με όλα τα θετικά συνεπακόλουθα για την Κυπριακή οικονομία ευρύτερα, αναφέρεται.

Προστίθεται περαιτέρω ότι το πλαίσιο αυτό, θα συμβάλει στον επαναπατρισμό Κυπρίων υψηλού βιοτικού επιπέδου με εξειδίκευση που διαμένουν μόνιμα στο εξωτερικό για μακρά σειρά ετών, αλλά και για προσέλκυση ξένων εργαζομένων στη Δημοκρατία.

Μέσω αυτής της μετεγκατάστασης, επισημαίνεται, διευρύνεται η φορολογική βάση, και κατ’ επέκταση τα φορολογικά έσοδα του Κράτους.

Της Ελένης Χαραλάμπους