You are here

Τρίμηνη παράταση στις κρατικές εγγυήσεις

15/10/2021 06:57

Το πράσινο φως της Κομισιόν για την τρίμηνη παράταση της προθεσμίας για εφαρμογή του σχεδίου κρατικών εγγυήσεων, φαίνεται να εξασφάλισαν οι κυπριακές αρχές, όπως καταδεικνύουν αναθεωρημένα κείμενα του νομοσχεδίου και του σχετικού διατάγματος, που τέθηκαν ενώπιον της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών.

Το σχέδιο κρατικών εγγυήσεων ύψους €1 δισ. θα έπρεπε να λήξει μέχρι το τέλος του χρόνου.

Ωστόσο, με βάση τα αναθεωρημένα κείμενα παρατείνεται η προθεσμία εφαρμογής του σχεδίου μέχρι το τέλος Μαρτίου του 2022, αν και η κυβέρνηση μέσω του υπουργείου Οικονομικών είχε ζητήσει επέκταση έξι μηνών, κάτι που φαίνεται πως δεν έγινε αποδεκτό από την ΕΕ.

Στο αναθεωρημένο νομοσχέδιο διευκρινίζεται επίσης, πως σε ότι αφορά την Επιτροπή Παρακολούθησης, η οποία αλλάζει σε Επιτροπή Ενημέρωσης με αποκλειστικό σκοπό την εκ των υστέρων παρακολούθηση και ενημέρωση ΥΠΟΙΚ και επιτροπής Οικονομικών, θα συμμετέχουν ο γενικός διευθυντής του υπουργείου Οικονομικών ή εκπρόσωπος του, ο γενικός λογιστής ή εκπρόσωπός του και ο γενικός ελεγκτής ή εκπρόσωπός του ως παρατηρητής.

Αναθεωρημένο και το διάταγμα

Αναθεώρησης έτυχε και το σχετικό διάταγμα, με την εισαγωγή νέας παραγράφου, η οποία προνοεί εξαίρεση των επιχειρήσεων και αυτοτελώς εργαζομένων που δραστηριοποιηθήκαν εντός του 2019 και εντεύθεν, από την υποχρέωση για προσκόμιση δήλωσης εγκεκριμένου λογιστή ότι έχουν υποστεί μείωση του κύκλου εργασιών τους σε σχέση με το 2019.  

Επισημαίνεται πως οι επιχειρήσεις και οι αυτοτελώς εργαζόμενοι, θα έχουν την υποχρέωση να προσκομίζουν στα πιστωτικά ιδρύματα α) βεβαίωση για διευθετημένες ή σε ρύθμιση φορολογικές οφειλές και υποχρεώσεις προς τη Δημοκρατία και β) βεβαίωση για διευθετημένες ή σε ρύθμιση οφειλές στις υπηρεσίες Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Ωστόσο, τα δάνεια θα μπορούν να εγκριθούν και με τη λήψη σχετικής υπεύθυνης δήλωσης από τους δικαιούχους ότι έχουν διευθετημένες ή σε ρύθμιση υποχρεώσεις και ότι έχουν αιτηθεί την έκδοση σχετικών βεβαιώσεων.

Οι κυβερνητικές εγγυήσεις χρησιμοποιούνται για την παραχώρηση από Πιστωτικά Ιδρύματα νέων δανείων σε δικαιούχους, τα οποία θα εγκριθούν από την ημερομηνία έκδοσης του Διατάγματος μέχρι και την παύση της εφαρμογής της Ανακοίνωσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και όχι μεταγενέστερα της 31ης Μαρτίου 2022, όπως τονίζεται.

Τι μένει εκτός εγγυήσεων

Σημειώνεται πως ανάλογα με τη διάρκεια του δανείου, οι κρατικές εγγυήσεις θα καλύπτουν τυχόν ζημιές για περίοδο από τρεις (3) μήνες μέχρι έξι (6) έτη από την ημερομηνία έκδοσης του δανείου.

Η κυβερνητική εγγύηση δεν θα καλύπτει πρόσθετα ποσά δανείων μετά την αρχική παραχώρηση ποσού από τα Πιστωτικά Ιδρύματα, ούτε και οποιεσδήποτε χρεώσεις ποσών πέραν του συνολικού επιτοκίου, περιλαμβανομένου και του επιτοκίου υπερημερίας καθώς και της σχετικής κεφαλαιοποίησης του επιτοκίου.

Επίσης δεν θα καλύπτονται ζημιές που ενδεχομένως να προκύψουν από τη διαφορά μεταξύ της τιμής πώλησης και της καθαρής λογιστικής αξίας στις οικονομικές καταστάσεις των Πιστωτικών Ιδρυμάτων, κατά την πώληση των δανείων αυτών σε τρίτα πρόσωπα.

Η πρώτη έκθεση απαιτήσεων θα υποβληθεί μέχρι και την 30ην Απριλίου 2022 και θα αφορά την περίοδο από την ημερομηνία έκδοσης του Διατάγματος έως την παύση της εφαρμογής της Ανακοίνωσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και όχι μεταγενέστερα της 31ης Μαρτίου 2022.

Ακολούθως και για τα επόμενα έτη οι απαιτήσεις θα υποβάλλονται μέχρι και την 30ην Απριλίου εκάστου έτους και θα αφορούν τις απαιτήσεις για το προηγούμενο έτος.

Της Ελένης Χαραλάμπους