You are here

Ζητούν €2,5 εκατ. για κέντρα διασκέδασης και καλλιτέχνες

02/06/2022 14:34

Με τροπολογία για ανακατανομή κονδυλίου ύψους €2,5 εκατ. που αφορά στήριξη των κέντρων διασκέδασης και καλλιτεχνών, τίθεται σήμερα το απόγευμα ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής για ψήφιση, ο πρώτος συμπληρωματικός προϋπολογισμός ύψους €102 εκατ. που αποσκοπεί να καλύψει έκτακτες ανάγκες του κράτους όσον αφορά την πανδημία του κορωνοϊού και της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Η τροπολογία που κατέθεσε ο βουλευτής της ΔΗΠΑ Αλέκος Τρυφωνίδης προβλέπει ότι από το ποσό ύψους €10 εκατ. που αφορά άλλες δαπάνες που ενδέχεται να προκύψουν από την έκβαση της πανδημίας κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2022, να γίνει ανακατανομή ποσού €1,5 εκατ. για καταβολή εφάπαξ ποσού για στήριξη των επιχειρήσεων και των αυτοτελώς εργαζόμενων που διατηρούν κέντρα διασκέδασης, αίθουσες δεξιώσεων και παιδότοπους.

Επίσης, ζητείται ποσό ύψους €1 εκατ. για τη στήριξη των καλλιτεχνών που εργάζονται σε θεατρικές, χορευτικές και μουσικές παραστάσεις, καθώς και των επαγγελματιών που δραστηριοποιούνται στον πολιτιστικό τομέα και σε άλλα συναφή επαγγέλματα.

Υπενθυμίζεται ότι κατά τη συζήτηση του συμπληρωματικού προϋπολογισμού στην Επιτροπή Οικονομικών, ο κ. Τρυφωνίδης έθεσε το ζήτημα της καταβολής οικονομικής στήριξης προς τις επιχειρήσεις των οποίων η λειτουργία επηρεάστηκε από την πανδημία και ειδικότερα σε ό,τι αφορά στα κέντρα διασκέδασης.

Εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών, αφού δήλωσε ότι στον προτεινόμενο προϋπολογισμό δεν περιλαμβάνονται οποιαδήποτε κονδύλια που αφορούν στήριξη του συγκεκριμένου κλάδου , ενημέρωσε την επιτροπή ότι τα σχέδια επιχορήγησης επιχειρήσεων για αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας έχουν τερματιστεί.

Αναφορικά με το θέμα στήριξης των κέντρων διασκέδασης, ανέφερε ότι η κρατική στήριξη που προβλέπεται από το προσωρινό πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη λήψη μέτρων κρατικής ενίσχυσης, με σκοπό τη στήριξη της οικονομίας κατά τη διάρκεια της πανδημίας, καταβλήθηκε ήδη.

Υπενθυμίζεται ότι το ζήτημα της στήριξης των κέντρων διασκέδασης είχε απασχολήσει στα μέσα Μαΐου και την επιτροπή Εμπορίου της Βουλής, όπου φορείς του κλάδου εξαπέλυσαν επίθεση σε Κυβέρνηση και ΥΠΟΙΚ για τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν, τονίζοντας ότι ο κλάδος τους επηρεάστηκε περισσότερο από τα περιοριστικά μέτρα.

Είχαν δηλώσει ότι η κυβέρνηση τους χρωστά αποζημιώσεις για περίοδο 32 εβδομάδων που παρέμειναν κλειστές οι επιχειρήσεις τους, ενώ κατηγόρησαν ανοιχτά τον ΥΠΟΙΚ ότι δεν τήρησε τη δέσμευση για στήριξη τους.

Σύμφωνα επίσης με στοιχεία που κατέθεσε ο Σύνδεσμος Κέντρων Διασκέδασης, από τα περιοριστικά μέτρα έχουν επηρεαστεί συνολικά 30 ιδιοκτήτες νυχτερινών κέντρων διασκέδασης, εκ των οποίων 8 στη Λευκωσία και 1 στο Δάλι, 8 στη Λεμεσό, 6 στην Αγία Νάπα, 4 στην Πάφο και 3 στη Λάρνακα, τα οποία παρέμειναν κλειστά για περίοδο 62 εβδομάδων στα παράλια και 76 εβδομάδων στη Λευκωσία.

Που πάνε τα κονδύλια

Όσον αφορά τις συμπληρωματικές πιστώσεις ύψους €102.075.815 που ζητείται η έγκριση της Βουλής για πληρωμή από τον λογαριασμό του Πάγιου Ταμείου της Δημοκρατίας, αφορούν ποσό ύψους €71,5 εκατ. για κάλυψη αναγκών που προκύπτουν λόγω πανδημίας και ποσό ύψους €30,6 εκατ. για να καλύψουν έκτακτες ανάγκες που προκλήθηκαν από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Πιο συγκεκριμένα, κονδύλι ύψους €53 εκατ. θα διατεθεί για μέτρα που αφορούν το υπουργείο Υγείας, ποσό €700 χιλ. θα καλύψει την εφαρμογή μέτρων στα αεροδρόμια και ποσό €520 χιλ. θα διατεθεί σε μέτρα στα σχολεία, όπως απολυμάνσεις, έλεγχοι ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου, λειτουργικά έξοδα και κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος.

Επίσης μεταξύ άλλων προβλέπεται στον συμπληρωματικό προϋπολογισμό ότι κονδύλι €5,7 εκατ. θα διατεθεί για στήριξη προς τις αεροπορικές εταιρείες, ποσό ύψους €570 χιλ. αφορά την αγορά υπηρεσιών του κέντρου τηλεξυπηρέτησης του κοινού, κονδύλια ύψους €890 χιλ. θα καταβληθούν ως αποζημίωση στους τυροκόμους, λόγω της πανδημίας και επηρέασαν την κατανάλωση τυροκομικών προϊόντων και €10 εκατ. θα διατεθούν για άλλες έκτακτες δαπάνες.

Αναφορικά με τις πρόσθετες πιστώσεις €30,6 εκατ. για κάλυψη των έκτακτων αναγκών που προκλήθηκαν από τον πόλεμο στην Ουκρανία, μεταξύ άλλων, αναμένεται να διατεθούν €18 εκατ. για την αγορά σιτηρών και για τη διαχείρισης τους.

Επιπρόσθετα κονδύλι ύψους €5 εκατ. θα χρησιμοποιηθεί για τη φιλοξενία και γενικότερα τη στήριξη των Ουκρανών προσφύγων και ποσό ύψους €7,6 εκατ. θα διατεθεί για στήριξη των κτηνοτρόφων που πλήττονται από την υπέρμετρη αύξηση των τιμών των ζωοτροφών.

Αξίζει τέλος να αναφερθεί ότι η υπολογιζόμενη επίπτωση στο δημοσιονομικό ισοζύγιο από την έγκριση του συμπληρωματικού προϋπολογισμού, αναμένεται να ανέλθει στο 0,4% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος.

Της Ελένης Χαραλάμπους