You are here

Σε περιπέτειες ΑΗΚ και 84 επιχειρήσεις

12/10/2022 10:23

«Χαλαρώσεις» αναφορικά με την υπό συζήτηση νομοθεσία για παραχώρηση άδειας βιομηχανικών εκπομπών (ΑΒΕ), ώστε να μην κηρυχθούν παράνομες 84 επιχειρήσεις, μεταξύ των οποίων και η ΑΗΚ, ζητά το ΚΕΒΕ.

Την ίδια ώρα όμως, η Ομοσπονδία Περιβαλλοντικών Οργανώσεων κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και αναφέρει ότι οι υφιστάμενες επιχειρήσεις είχαν το χρονικό περιθώριο για εξασφάλιση των απαραίτητων αδειών και δεν το εκμεταλλεύθηκαν.

Ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Περιβάλλοντος τίθεται σήμερα για κατ’ άρθρο συζήτηση το αναθεωρημένο τροποποιητικό νομοσχέδιο «περί Βιομηχανικών Εκπομπών Νόμος του 2022», το οποίο με τη θέσπιση του υπολογίζεται να επηρεάσει τη λειτουργία μεγάλου αριθμού ενεργοβόρων βιομηχανικών μονάδων.

Σημειώνεται ότι το νομοσχέδιο κατατέθηκε στη Βουλή με τη μορφή του κατεπείγοντος από την κυβέρνηση, ώστε να καταστεί δυνατή η χορήγηση ΑΒΕ σε μεγάλο αριθμό εγκαταστάσεων αυτών.

Υπενθυμίζεται ότι στο πλαίσιο του βασικού νόμου, όλες οι εγκαταστάσεις που επηρεάζονται πρέπει να αδειοδοτούνται από το Τμήμα Περιβάλλοντος λαμβάνοντας την απαιτούμενη Άδεια Βιομηχανικών Εκπομπών.

Για να μπορέσει να αδειοδοτηθεί όμως μια επιχείρηση, θα πρέπει να τηρεί στην περίπτωση υφιστάμενης εγκατάστασης, έγκυρη και εν ισχύ πολεοδομική άδεια ή και άδεια οικοδομής ή ακόμα και πιστοποιητικό έγκρισης, ενώ σε περίπτωση νέας εγκατάστασης πιστοποιητικό έγκρισης.

Σημειώνεται ότι οι 84 μονάδες που επηρεάζονται είναι κυρίως βιομηχανικές εγκαταστάσεις όπως σφαγεία, πτηνοτροφεία, μονάδες επεξεργασίας ζωικών αποβλήτων, σταθμοί επεξεργασίας λυμάτων, γαλακτοκομείο και κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις όπως πτηνοτροφεία, χοιροστάσια και αγελαδοτροφεία.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Γεωργίας, οι εγκαταστάσεις αυτές, παρότι πληρούν τα περιβαλλοντικά κριτήρια, δεν μπορούν να εξασφαλίσουν τη συγκεκριμένη άδεια, λόγω μη κατοχής έγκυρης και εν ισχύ πολεοδομικής άδειας ή άδειας οικοδομής ή πιστοποιητικού έγκρισης, ενώ η απαγόρευση λειτουργίας για κάποιες από αυτές τις εγκαταστάσεις, κρίνεται αδύνατη (ΑΗΚ, ΧΥΤΑ, σφαγεία κτλ), καθώς θα επιφέρει σημαντικές επιπτώσεις στην οικονομία του τόπου.

Σημειώνεται ότι στις διατάξεις της οδηγίας 2010/75/ΕΕ περί Βιομηχανικών Εκπομπών (Οδηγία IED), καμία εγκατάσταση δεν μπορεί να λειτουργεί χωρίς την κατοχή Άδειας Βιομηχανικών Εκπομπών (ΑΒΕ).

Εντούτοις, μεγάλος αριθμός υφιστάμενων εγκαταστάσεων αδυνατεί να εξασφαλίσει ΑΒΕ, καθώς είναι παλιές εγκαταστάσεις και έχουν λήξει οι πολεοδομικές άδειες ή/και άδειες οικοδομής που εξασφάλισαν κατά την αρχική λειτουργία και η έκδοση πιστοποιητικών έγκρισης είναι αδύνατη, είτε λόγω αλλαγών στην εγκατάσταση, είτε λόγω άλλων προβλημάτων.

Με το υπό εξέταση νομοσχέδιο, δίδεται το χρονικό περιθώριο στις αρμόδιες αρχές του κράτους για επίλυση του πιο πάνω νομικού αδιεξόδου, αφενός με την αύξηση της διάρκειας ισχύος της ΑΒΕ από 5 σε 8 χρόνια και αφετέρου με την προσθήκη άρθρου, το οποίο παρέχει τη δυνατότητα χορήγησης ΑΒΕ χωρίς την κατοχή έγκυρης και εν ισχύ πολεοδομικής άδειας ή άδειας οικοδομής ή πιστοποιητικού έγκρισης, σε εγκαταστάσεις που λειτουργούσαν πριν την έναρξη ισχύος του σχετικού νόμου.

Εκτιμάται, ότι, τυχόν μη έγκριση και μη έγκαιρη ψήφιση του νομοσχεδίου από τη Βουλή, θα επιφέρει σοβαρές κυρώσεις εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Σημειώνεται ότι σε επιστολές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μετά από αξιολόγηση της σχετικής έκθεσης εφαρμογής (EU Registry Report) για το έτος 2019, επισημάνθηκε ότι η μη κατοχή ΑΒΕ κρίνεται ως πολύ σοβαρό θέμα για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Αποσύνδεση περιβαλλοντικών και πολεοδομικών υποχρεώσεων

Με επιστολή στην Επιτροπή Περιβάλλοντος, το ΚΕΒΕ εισηγείται την άμεση τροποποίηση του νόμου, με τρόπο που εάν οι επηρεαζόμενες εγκαταστάσεις πληρούν όλες τις περιβαλλοντικές απαιτήσεις, τότε να μπορούν να αποκτήσουν την ΑΒΕ.

Τονίζεται ότι με τον τρόπο αυτό, θα υπάρξει αποσύνδεση των πολεοδομικών υποχρεώσεων από τις περιβαλλοντικές υποχρεώσεις και οι εγκαταστάσεις θα συνεχίσουν να λειτουργούν απρόσκοπτα χωρίς προβλήματα.

Σημειώνεται ότι το θέμα της απόκτησης τελικών εγκρίσεων είναι σοβαρό και θα πρέπει να παραμείνει υπό διαβούλευση, όμως θα πρέπει να επιλυθεί με τρόπο όμως που να μην επηρεάζει τη λειτουργία υφιστάμενων παραγωγικών εγκαταστάσεων.

Επιπρόσθετα, το ΚΕΒΕ συμφωνεί με την αύξηση της διάρκειας ισχύος της ΑΒΕ από 5 στα 8 χρόνια, και εισηγείται τη μεταφορά της ημερομηνίας εφαρμογής της νομοθεσίας την 1/1/2027, αντί 1/1/2023.

Διαφωνούν Περιβαλλοντικές Οργανώσεις

Στην αντίπερα όχθη, η Ομοσπονδία Περιβαλλοντικών Οργανώσεων αναφέρει ότι οι υφιστάμενες επιχειρήσεις είχαν το χρονικό περιθώριο για εξασφάλιση των απαραίτητων αδειών και διερωτάται γιατί δεν το εκμεταλλεύθηκαν.

Εξηγεί ότι στην Κύπρο, σύμφωνα µε την Οδηγία περί Βιομηχανικών Εκπομπών, πρέπει να διαθέτουν άδεια περίπου 74 βιομηχανικές εγκαταστάσεις. Προσθέτει ότι στην Κύπρο οι περισσότερες εγκαταστάσεις που εμπίπτουν στην Οδηγία περί Βιομηχανικών Εκπομπών είναι η εντατική εκτροφή πουλερικών και χοίρων (65%) και, σε μικρότερο βαθμό, οι τομείς ορυκτών προϊόντων, διαχείρισης αποβλήτων και ενέργειας.

Σημειώνεται ότι η μεγαλύτερη παραγωγή επικίνδυνων αποβλήτων προέρχεται από τον τομέα ενέργειας, ενώ η μεγαλύτερη παραγωγή µη επικίνδυνων αποβλήτων προέρχεται από τις «άλλες δραστηριότητες» και των τομέα ορυκτών προϊόντων.

Η Ομοσπονδία ζητά την επανεξέταση όλων των αδειών ώστε να διασφαλίζεται η συμμόρφωσή τους με τις πρόνοιες της νομοθεσίας.

Της Ελένης Χαραλάμπους